Amy Goodmanová z Democracy Now! před soudem

Slavná nezávislá novinářka čelí obvinění z výtržnictví. Měla se jej dopustit během reportáže o protestech proti novému ropovodu v Severní Dakotě.

Mnohonásobně oceněná investigativní novinářka a moderátorka denního nezávislého zpravodajství Democracy Now! Amy Goodmanová čelí žalobě z účasti na „výtržnostech“, k nimž mělo dojít 3. září během protestů proti výstavbě ropovodu Dakota Access v Severní Dakotě. Goodmanová byla původně obviněna z neoprávněného vniknutí na cizí pozemek, ale státní prokurátor posléze žalobu stáhl. V pátek 14. října však podal státní návladní novou žalobu. Goodmanová se dnes dostaví k soudu v okrese Morton County.

„Nevnikla jsem na cizí pozemek, neúčastnila jsem se žádných výtržností, pouze jsem dělala svou práci a informovala o brutálním útoku na indiánské protestující.“

Democracy Now bylo první zpravodajství, které začalo informovat o několikaměsíčních protestech siouxského kmene Standing Rock a příslušníků další téměř stovky kmenů ze Spojených států a Kanady. V případě dostavby ropovodu za 3,8 miliardy dolarů by jím každý den z ropného pole Bakken v Severní Dakotě proudilo do státu Illinois půl milionu barelů ropy. Ropovod má vést přes posvátná místa a pohřebiště indiánů kmene Standing Rock, kteří se obávají, že by mohla znečistit řeku Missouri, jež představuje zdroj vody pro miliony lidí. Protest, který začal v dubnu, je největší mobilizací aktivistů z řad původních obyvatel za posledních čtyřicet let.

„Nevnikla jsem na cizí pozemek, neúčastnila jsem se žádných výtržností, pouze jsem dělala svou práci a informovala o brutálním útoku na indiánské protestující,“ říká Goodmanová o reportáži, která se vzápětí začala šířit po sociálních sítích a dostala se i do hlavních amerických médií CNN, CBS, NBS, MSNBC a NPR. Ty do té doby protesty ignorovaly. Na videu dělá Goodmanová rozhovory s protestujícími i ochrankou společnosti a zaznamenává, jak zaměstnanci pouští na protestující psy a používají pepřový sprej. „Natáčení násilí na domorodých Američanech, kteří brání svou půdu, není výtržnost, ale žurnalistika, která je chráněna prvním dodatkem a zároveň je nezbytnou funkcí demokratické společnosti,“ říká profesorka Katherine Frankeová, předsedkyně představenstva Centra pro ústavní práva. „Tento zatykač je jasný pokus o zastrašení novinářů informujících o významných protestech, které jsou ve veřejném zájmu,“ dodává Carlos Lauría z organizace pro ochranu novinářů CPJ.

„Dlouhý boj kmene Standing Rock je bojem proti porušování smluv, environmentální nespravedlnosti a vládou povolené zlodějině. Je to boj starší než tato země a je důležitý pro její budoucnost i historii. Pokud ale není nikdo, kdo by držel mikrofon u úst aktivistů nebo zaznamenával jejich protesty na kameru, tento příběh se navždy ztratí,“ píše Lizzy Ratnerová v The Nation.

 

Čtěte dále