Novinářům zadrženým během Trumpovy inaugurace hrozí až deset let vězení

Šestice novinářů zadržených při pátečních protestech ve Washingtonu byla obviněna z výtržnictví. Může jít o zastrašování žurnalistů.

Šest novinářů bylo zatčeno během pátečních protestů při inauguraci Donalda Trumpa ve Washingtonu. Propuštěni byli hned následující den, ale nyní čelí obvinění z výtržnictví a hrozí jim až deset let vězení a pokuta 25 tisíc dolarů. Podle deníku Guardian se všichni mají v únoru a březnu dostavit k soudnímu slyšení. „Tato obvinění jsou očividně nepřiměřená a obáváme se, že by mohla být odstrašujícím vzkazem všem novinářům, kteří budou pokrývat budoucí protesty,“ řekl Carlos Lauría z Výboru pro ochranu novinářů (CPJ). „Ihned budeme po Washingtonu požadovat, aby obvinění stáhl.“

Na místě činu policisty několikrát upozorňoval, že je novinář a dělá reportáž z protestů. Přesto byl zpacifikován a navíc mu byl zabaven fotoaparát.

Novináři byli zatčeni v pátek dopoledne spolu s dalšími více než dvěma sty protestujícími, z nichž někteří podle policejního hlášení „poničili automobily, zničili majetek některých obchodů a rozdělali několik menších ohňů“. Hlášení se ale o novinářích konkrétně nezmiňuje. Při vzájemných potyčkách byli prý dva strážníci lehce zraněni. Evan Engel z webu Vocativ, Alex Rubinstein z RT America, Jack Keller, producent internetového dokumentu Story of America, Matt Hopard, nezávislý novinář, který živě streamoval z místa dění, a další dva nezávislí novináři a aktivisté Shay Horse a Aaron Cantú byli mezi zatčenými a všichni tvrdí, že pouze zaznamenávali dění v ulicích. „Nemám absolutně nic společného s vandalismem,“ hájí se Keller.

Vocativ se proti obvinění svého zaměstnance Evana Engela v pondělí tvrdě ohradil, protože prý na místě činu policisty několikrát upozorňoval, že je novinář a dělá reportáž z protestů. Přesto byl zpacifikován a navíc mu byl zabaven fotoaparát. Zatčení Engela je podle jeho zaměstnavatele „útokem na první dodatek ústavy a novinářskou svobodu“. „Spolu s Vocativem bojujeme proti obviněním, a až se celý proces rozeběhne, zveřejním spoustu dalších informací,“ píše Engel na svém twitterovém účtu. Také RT America na svých stránkách píše, že se Rubinstein policii předem legitimoval.

„Tady je zábleskový granát, po výbuchu jsem zůstal oslepený a zvonilo mi v uších. Policisté obklíčili celý dav a začali každého zatýkat. Nic jsem neviděl,“ líčí na Twitteru Rubinstein. Na fotografii je dokonce vidět, jak leží na zemi. Policisté použili při zatýkání i pepřový sprej. Podle Williama Millera, mluvčího federálního prokurátora Washingtonu, se stále pracuje na shromažďování důkazů a vyšetřování pokračuje. Na twitterových účtech novinářů RubinsteinaHorse je z onoho dne k vidění množství fotografií a videí.

 

Čtěte dále