Trump: Ať ropa a krev tečou proudem

Americký prezident pokračuje odstoupením od Pařížské dohody v prosazování nacionalistické politiky založené na fosilní energetice a vývozu zbraní.

Donald Trump se při včerejším oznámení o odstoupení od Pařížské dohody o ochraně klimatu opět přihlásil k hrubozrnnému nacionalismu, který ho dostal do Bílého domu. „Byl jsem zvolen, abych zastupoval občany Pittsburghu, a ne Paříže,“ uvedl jako jeden z důvodů svého rozhodnutí. Pokračuje ve válce proti ochraně životního prostředí, kterou vyhlásil hned po volbách, když zmrazil financování Agentury pro ochranu životního prostředí a do jejího vedení jmenoval popírače změny klimatu Scotta Pruitta. Americký prezident se extrémní rétorikou snaží znovu oslovit svou voličskou základnu v situaci, kdy jeho popularita podle průzkumů strmě padá. Jeho krok představuje velké ohrožení pro celou planetu.

Projev, který vše obrátil naruby

Projev zahájil uctěním památky obětí teroristického útoku v Manile a potvrzením odhodlání k boji s teroristy. Navázal přehledem svých úspěchů, které spočívají především ve zprostředkování obchodů pro americké zbrojařské firmy. Během své cesty po světě údajně uzavřel smlouvy za 350 miliard dolarů, z čehož téměř třetinu tvoří vývoz zbraní do Saúdské Arábie. Donald Trump tak hodlá přispět ke světovému míru prodejem vojenského materiálu do jednoho z nejtužších nedemokratických režimů, který po Číně a Pákistánu každoročně popravuje nejvíc svých obyvatel.

Naprosto absurdní jsou Trumpovy výroky, že chce z jedné z posledních absolutistických monarchií udělat ostrůvek boje proti terorismu na Blízkém východě. Saúdská Arábie je jedním z největších sponzorů teroristických skupin včetně Tálibánu, al-Káidy nebo Džabhat Fatah aš-Šám (dříve Fronta an-Nusrá). Bez petrodolarů, které z ropné velmoci pod ochranou Spojených státu tečou na Blízký východ už od sedmdesátých let, by se pravděpodobně nerozšířily agresivní a ultrakonzervativní formy wahhábismu a salafismu.

Trump dále ve svém projevu zdůraznil, že Pařížská úmluva ekonomicky znevýhodňuje Spojené státy, zatímco ostatním zemím prospívá. Náklady na omezování emisí uhlíku podle něj nesou američtí daňoví poplatníci a pracující, které „má tak rád“. Právě kvůli snaze zabránit rozvratu klimatu přichází Američané o práci, zavírají se továrny a „dochází k obrovskému omezení výkonu ekonomiky“. Trump se tak prezentuje jako tvrdý byznysmen, který navzdory celému světu hrdě upřednostňuje zájmy amerických pracujících před liberálními nesmysly. Slíbil, že se pokusí vyjednat novou dohodu, která bude pro Spojené státy příznivější. Vzápětí pak za potlesku publika dodal: „Pokud to půjde, bude to skvělé. Ale pokud ne, tak taky dobrý.“ V Trumpově světě přece neúspěch neexistuje.

Podkopávání samotné civilizace

Vlády 196 zemí v čele s Německem, které se k Pařížské dohodě hlásí, okamžitě odpověděly, že nová vyjednávání a změny v úmluvě nepřipouští. Proti Spojeným státům dnes stojí také Čína, země s největší produkcí skleníkových plynů, která v plánu k třinácté pětiletce v roce 2015 prohlásila zavádění nízkouhlíkových technologií za jednu ze svých priorit. Východní velmoc v minulém roce investovala téměř 103 miliard dolarů do obnovitelných zdrojů energie a postavila mimořádné množství větrných turbín, které mají pomoci snížit závislost země na uhlí.

Prezident Si Ťin-pching prosazuje myšlenku „ekologické civilizace“ a ve vývozu ekologických technologií vidí budoucnost čínské ekonomiky. Donald Trump oproti tomu pokračuje v návratu k fosilním palivům, která se však přestávají vyplácet vzhledem ke klesajícím nákladům na zavádění obnovitelných zdrojů energie. Nesouhlas s odstoupením od Pařížské dohody podle deníku Guardian vyjádřilo ve společném prohlášení pětadvacet velkých amerických firem jako Apple, Facebook, Google, Levi Strauss nebo Unilever. Připojilo se k nim víc něž tisíc dalších společností a investorů, podle kterých „selhání při budování nízkouhlíkové energetiky ohrožuje americkou prosperitu“. Šéf firem Tesla a SpaceX Elon Musk včera oznámil, že opouští tým prezidentových poradců s komentářem: „Opuštění Pařížské dohody není dobré pro Ameriku ani pro svět.“

Americký environmentalista a novinář Bill McKibben výstižně okomentoval Trumpovo jednání pro New York Times: „Je to hloupé a bezohledné rozhodnutí – nejtupější čin našeho národa od zahájení války v Iráku. Není to ale jen obyčejně hloupé a bezohledné. Znamená navíc úplné odmítnutí dvou civilizačních sil na naší planetě: diplomacie a vědy. To snižuje šance lidstva na přežití globálního oteplování, ale také podkopává samotnou civilizaci, která z velké části spočívá na těchto dvou silách “

Spojené státy v současnosti vypouští asi patnáct procent světových emisí skleníkových plynů a ignorování hrozby klimatického rozvratu Trumpovou administrativou představuje vážné ohrožení pro celou planetu. Odstoupení od závazků ochrany klimatu nás vzdaluje od možnosti udržet oteplení planety pod dva stupně Celsia. Tento krok navíc vede k ještě výraznější mezinárodněpolitické izolaci Spojených států, které se dostávají do většího konfliktu zájmů s Evropskou unií i Čínou. Donald Trump pokračuje v rozkladu uspořádání mezinárodních vztahů, které Spojené státy prosadily po druhé světové válce. Objevují se stále výraznější pukliny v desítky let trvajícím transantlantickém spojenectví, které garantovalo mír na Západě. Čas ukáže, jestli je to jen bouře, jež potrvá pouze jedno volební období, nebo začátek nového globálního politického uspořádání.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále