Manifa – výzva polských feministek

Už čtrnáct let se v polských městech konají každoroční demonstrace u příležitosti Mezinárodního dne žen. Říká se jim Manifa a jsou organizované feministkami, odbory, lokálními aktivisty a genderovými organizacemi. Manifa je slangová zkratka polského slova „manifestacja“ (čili protest), kterou původně užívalo opoziční hnutí v osmdesátých letech. První Manifa byla především reakcí na chování policie v […]

Už čtrnáct let se v polských městech konají každoroční demonstrace u příležitosti Mezinárodního dne žen. Říká se jim Manifa a jsou organizované feministkami, odbory, lokálními aktivisty a genderovými organizacemi. Manifa je slangová zkratka polského slova „manifestacja“ (čili protest), kterou původně užívalo opoziční hnutí v osmdesátých letech. První Manifa byla především reakcí na chování policie v souvislosti se zákazem potratů v Polsku. V roce 2000 v malém městě Lubliniec vtrhli policisté, na základě anonymního udání, do ordinace gynekologa, kde se nacházela pacientka pod anastetiky. Policie ji v bezvědomí odvlekla k vyšetření, jež mělo prokázat, zda se jednalo, či nejednalo o potrat. Následovala první demonstrace ve Varšavě. Od té doby se protesty rozšířily i do dalších měst. Letos se shromáždění konají ve Varšavě, Vratislavi, Łódži, Poznani, Gdaňsku a Krakově. Rozhodli jsme se zveřejnit výzvu letošní Manify ve Vratislavi:

 

Manifa je proti násilí a mocenskému útlaku!

Každý rok 8. března na Mezinárodní den žen vycházíme do ulic, abychom vyjádřili naši nespokojenost a vykřičeli náš vztek.

Tento rok chceme mluvit o různých formách útlaku a násilí, které každodenně zažíváme.

Útlak je znásilnění, domácí násilí a kontrola státu nebo církve nad našimi těly.

Útlak je vykořisťování, jsou to krátkodobé a nevýhodné pracovní smlouvy, nízké mzdy a porušování práv pracujících.

Útlak je privatizace a omezený přístup k veřejným statkům a službám, jako například vzdělání, péče, bydlení a zdravotní péče.

Útlak je stavění obchodních center a kanceláří na úkor veřejného prostoru – parků, zahrádek, veřejné zeleně.

Útlak je politický systém, v němž mají občané právo vyjádřit svůj názor jen jednou za čtyři roky, protože ti, kdo nám vládnou, ví přece všechno nejlépe.

Jdeme ven do ulic, abychom protestovali proti mocenskému útlaku, jehož důsledkem je chudoba, sociální rozdíly a neofašistické projevy. Stavíme se proti státním a městských institucím, které se zastávají privilegovaných a omezují naše lidská práva. Stavíme se proti moci kapitálu, jenž vykořisťuje naši práci. Stavíme se proti moci církve, která ospravedlňuje nerovnost a útlak tím, že říká: „Je to boží vůle.“

Na Mezinárodní den žen chceme dát znovu najevo, že doufáme v důstojný život. Věříme, že jiný svět je možný, a chceme ho vytvořit společně.

Manifa je dnem hněvu a solidarity!

Pojďte s námi!

 

Čtěte dále