Demence jako styl

Česká rapová legenda Orion, člen Penerů strýčka Homeboye, vydal po třech letech nové album Noční vidění. Deska vznikla díky finančním příspěvkům fanoušků, vybíraným prostřednictvím crowdsourcingového serveru HitHit.cz. Požadovanou cílovou částku se nakonec podařilo o něco překročit. Mohl za to zřejmě především mixtape Děj se vůle zboží, který desce předcházel a sliboval odhalení temnější stránky rapperovy […]

Česká rapová legenda Orion, člen Penerů strýčka Homeboye, vydal po třech letech nové album Noční vidění. Deska vznikla díky finančním příspěvkům fanoušků, vybíraným prostřednictvím crowdsourcingového serveru HitHit.cz. Požadovanou cílovou částku se nakonec podařilo o něco překročit. Mohl za to zřejmě především mixtape Děj se vůle zboží, který desce předcházel a sliboval odhalení temnější stránky rapperovy osobnosti. Zveřejnění klipu Zkus chodit v mejch botách strhlo lavinu zájmu – škoda jen, že deska nevyšla už tehdy, při správném načasování se mohla stát hitem. To je ovšem jediné, co se dá vytknout jinak perfektně zvládnutému marketingu.

Jsem naživu

Možná nejsilnější stránkou nové nahrávky je hudební produkce. Na desce excelují především mladí producenti s čerstvým zvukem – oba podklady od Donieho Darka patří k tomu nejlepšímu, co na desce najdeme. Problémy začínají s hostujícími MCs. Ani jeden z nich totiž albu nedodává nic navíc. Vladimír 518 nevybočil ze svého standardu, Hugo Toxxx svůj kousek odflákl ještě víc než obvykle. Samotný Orion se po celou stopáž drží svého kopyta – od rappera, který je na scéně už přes dvacet let, zřejmě nikdo žádné experimenty ani neočekává. Přesto se tentokrát rozhodl atmosféru trochu zahustit a zatemnit, aby patřičně popsal, jaké to je vyrovnat se s odvrácenou stranou života české rapové celebrity. Nevychloubá se Orion nakonec tím, že je stále ještě naživu?

„Škoda jen, že jsme se nedočkali toho, co jsme si mohli o připravované desce namlouvat po vypuštění videoklipů.“

Až příliš pozornosti Orion naopak věnuje začínajícím českým rapperům, vůči nimž má potřebu se vymezovat. Vzhledem k jeho postavení na scéně mu to nedá moc práce. Stačí pár dobře mířených slok, jako třeba ve skladbě Není koho dissit, a je to. Jindy naopak k mladé generaci promlouvá skoro jako táta, když se pokouší vysvětlit, jak to v životě chodí: „Musíš se dobře narodit, nebo začít makat/ vyndat zlatou lžíci z prdele, přestat se flákat/ už nebrečet a vrátit se zpátky na zem/ přestat lítat v oblacích a přestat se chovat jako blázen,“ rapuje ve skladbě Vesmírnej odpad. Díky za radu!

Zaplať a bav se

Orion vždy byl nejsilnější ve slokách vystavěných na jednoduchém vtipu či příběhu. Povedená je například skladba Kurvy, sex a chlebíčky o úspěšném a pracovitém autoopraváři, který jednoho dne z ničeho nic zmizel. „Rychlej život, rychlá jízda, rychlý prachy – ty jsou bezva/ Znal jsem jednoho, říkali mu Uve/ poslouchal Falca a fandil Juve.“ Orion není žádný filosof ani básník, zato je vynikající vypravěč. Pokud je posluchač ochotný přistoupit na jeho jednoduchý styl, bude se skvěle bavit. V opačném případě album nedoposlouchá. Směšné a absurdní momenty jsou v Orionově podání samozřejmostí a nezbytným kořením. Jeho osobitý styl nás zkrátka nutí ochotně přijímat primitivní legrácky. V tomto ohledu vzdáleně připomíná amerického rappera 2 Chainze, který ve svých textech nešetří sebeironií, nadhledem a jednoduchým humorem. Srovnání s 2 Chainzem ovšem odhaluje také podstatnou slabinu alba, a tou je práce s trapovými podklady. Zatímco 2 Chainzův rap plynule kopíruje masivní trapové beaty, Orion s nimi má trochu problém, klopýtá a netrefuje se do rytmu. Tak už to někdy dopadá, když se rapper rozhodne rapovat do hotového instra. Naopak refrény fungují výborně, jsou pečlivě přichystané a naservírované stylem, který k „Orimu“ sedí zřejmě nejlíp.

Orion prostě dává fanouškům to, co mají rádi a za co jsou ochotni zaplatit – jak dokázalo už samo financování alba. Jedná se především o zábavu. Škoda jen, že jsme se nedočkali toho, co jsme si mohli o připravované desce namlouvat po vypuštění videoklipů Zkus chodit v mejch botách a Vesmírnej odpad. Monotematická deska, která by se nesla v duchu emočně vyprázdněné výpovědi stárnoucího rappera, by mohla být v Orionově podání vynikající.

 

Autor je hudební publicista.

 

Čtěte dále