Jak se zastat Izraele a vyhrát

Překladový text je satirickým manuálem proizraelské propagandy.

Pro dobro nemalého počtu ne zrovna bystrých proizraelských apologetů jsem se rozhodl, že předložím jasnou a jednoduchou metodu, jak argumentačně obhájit Izrael. Tuto jasnou a jednoduchou metodu jsem vydestiloval celoživotním poslechem a četbou proizraelské propagandy. Radou je snadné se řídit a výsledek je zaručený, jinak vám vrátím peníze.

Takže neváhejte! Využijte NYNÍ tohoto revolučního rétorického systému, který z VÁS udělá velikého apologetu Izraele dříve, než byste střelili palestinské batole do oka.

Připraveni? 3 – 2 – 1 – TEĎ!

Stačí pochopit jediný princip: Argumentace na podporu Izraele sestává ze čtyř předpokladů, které je třeba prezentovat vždy ve správném gradujícím pořadí.

1. My jsme borci.
2. Oni jsou ubožáci.
3. Vy jste ubožáci.
4. Všechno je to ubohé.

To je celé. Nyní víte vše, co jsem se já musel učit celý život. Zbytek už jsou jen detaily, stačí vyplnit příslušné kolonky.

Začíná se tím, jak skvělý je Izrael. Izrael je jediná demokracie na Středním východě… kvetoucí poušť… kibuc… Izraelci vynalezli antibiotika, kolo, stupnici E moll… díky okupaci už Palestinci nežijí v jeskyních… Izrael osvobozuje arabské ženy… Izrael má tu nejmorálnější armádu na světě… a tak dále. Tím na svou stranu okamžitě získáte přes 50 procent posluchačů. S faktickou stránkou obsahu se netrapte. Jde o profil obchodní značky, nepíšete dizertaci.

Pak přejdete k druhému bodu: Oni jsou ubožáci. Na tomto místě mluvíte o právním systému Saudské Arábie, o právech homosexuálů v Íránu, o obchodování s otroky v Súdánu, o Muhammadovi Attovi, o burkách, o tom, jak Palestinci tančili po 11. září, o Arafatových vousech a tak dále.

Nyní je potřeba pochopit jediný dodatečný princip. To vás odliší od amatérů. Musíte vědět, jaké máte publikum. Pokud je už předem rasistické logice příznivě nakloněné, jděte na to se vším, co máte. Ale pokud jsou to liberálové, musíte rasismus nejprve trochu obalit v cukru. Zaměřte se na práva žen, na lidská práva, náboženskou toleranci, „srážku civilizací“, terorismus, na to, že oni své děti učí nenávisti a podobně. V hloubi duše si i toto publikum CHCE užívat rasismus a pocit vlastní nadřazenosti. Jen k tomu potřebuje to správné povzbuzení, aby si mohlo uchovat zdání sofistikovanosti. Dejte mu, po čem prahne, a bude vás zbožňovat! Ale pozor, abyste to nepomíchali, protože tím byste se připravili o důvěryhodnost.

Až budete hotovi, bude stále ještě zbývat pár lúzrů trvajících na tom, že šikana gayů v Íránu neospravedlňuje etnické čistky v Palestině. Zhluboka se nadechněte a vytáhněte zbraň zkázy: Jste ubožáci! Nenávidíte Židy, jste arabofilové, antisemité, jste levičáci, komouši, snílci, naivky, nenávidíte sami sebe, máte problémy, vaše matka pracovala pro nacisty, Princ Bandar vám kupuje sušenky, zapomínáte, že jste odpovědní za holocaust atd. Čím víc, tím větší zábava. Až tuhle palbu ukončíte, zůstane už jenom hrstka nedůvěřivců.

Abyste vymetli i s nimi, použijete největší postmoderní moudro: Všechno je ubohost. Válka, genocida, rasismus a útlak jsou všude kolem nás. Od Říma až po původní obyvatele Spojených států, všude se ze slabých dělají oběti. Proč vám tak vadí zrovna Izrael? Tak to na světě chodí. Vždyť se podívejte! Právo funguje jedině mezi rovnocenně mocnými – silní dělají to, co mohou, a slabí snáší to, co musí. Etika, šmetika. Život je jenom historka vyprávěná idiotem. Sice je samý hluk a vřava, ale neznamená vůbec nic. Jezte, pijte! Carpe diem! Kdyby mohli, Palestinci by nás všechny naházeli do moře. Ha ha!

Věřte mi, dál už se se slovy nedostanete. Pokud jste se mou metodou řídili věrně, splnili jste úkol. Těch pár jedinců, kteří stále ještě nejsou přesvědčeni, už klidně přenechte pořádkovým silám.

Gratuluji! Nyní jste připraveni omlouvat Izrael jako profíci.

 

Autor je publicista.

 

Z anglického originálu How to make the case for Israel and win publikovaného na blogu Jews sans frontieres přeložil Pavel Černovský.

 

Čtěte dále