DiCaprio v OSN: Změna klimatu není hysterie, ale fakt

Slavný herec se minulou neděli ocitl v čele newyorského pochodu za boj proti klimatickým změnám a ve svém projevu na půdě OSN apeloval na světové lídry.

Děkuji, pane generální tajemníku, vaše excelence, pánové a dámy a vážení hosté. Je mi ctí tu být mezi vámi. Nestojím tu jako odborník, ale jako angažovaný občan, jeden ze čtyř set tisíc lidí, kteří v neděli pochodovali New Yorkem, a jeden z miliardy dalších po celém světě, kteří usilují o řešení krize klimatu. Jsem herec a živím se předstíráním. Hraji fiktivní osoby, které často řeší fiktivní problémy. Zdá se mi, že lidstvo dosud vnímalo změnu klimatu podobně –  jako kdyby se jednalo o fikci, něco, co se odehrává na nějaké jiné planetě. Jako kdyby změnu klimatu mohlo zastavit předstírání, že nejde o něco skutečného.

Všichni víme, jak to je

Ve skutečnosti ale dobře víme, jak to je. Každý týden jsme svědky nových událostí souvisejících se změnou klimatu, které nelze popřít a které svědčí o tom, že se jedná o čím dál intenzivnější proces. Víme, že sucha jsou prudší, oceány teplejší a kyselejší a že na jejich povrch vyplouvají kusy metanového substrátu. Zažíváme extrémní počasí, zvýšené teploty a vidíme, že se ledovce západní Antarktidy a Grónska rozpouštějí mnohem rychleji, dokonce o desetiletí dříve, než předvídali vědci. To, co říkám, nejsou prázdná slova, nejedná se o hysterickou reakci. Je to fakt. Vědecká komunita si je toho dobře vědoma a totéž platí o představitelích průmyslu, vládě, dokonce i vojsku Spojených států. Velitel amerických námořních sil v Pacifiku admirál Samuel Locklear nedávno prohlásil, že změna klimatu je tím největším bezpečnostním rizikem.

Průmysl, který znečišťuje naše životní prostředí, dosud nemusel díky ideologii volného trhu čelit žádným překážkám. To musí skončit.

Přátelé, toto shromáždění – možná více než jiná shromáždění v dějinách lidstva – se ocitlo před velice těžkým úkolem. Můžete historii tvořit, anebo se jí nechat zahanbit. Teď už nejde o to nabádat lidi, aby si vyměnili žárovky nebo si koupili automobil s hybridním pohonem. Rozhodnutí jednotlivců dnes už na katastrofální situaci nic nezmění. Mnohem spíše se jedná o průmysl a vlády na celém světě – ty musí učinit radikální a dalekosáhlé kroky.

Největší zkouška

Nejsem vědec, ale ani jím být nemusím. Ostatně vědci už nás upozornili a předpověděli, že pokud něco společně nepodnikneme, určitě zahyneme. Je načase začít něco dělat. Musíme zpoplatnit vypouštění emisí oxidu uhličitého, zrušit vládní dotace pro společnosti obchodující s uhlím, zemním plynem nebo ropou. Průmysl, který znečišťuje naše životní prostředí, dosud nemusel díky ideologii volného trhu čelit žádným překážkám. To musí skončit. Nezaslouží si příspěvky z našich daní, naopak je třeba, abychom jej měli pod kontrolou. Zkolabuje-li náš ekosystém, ekonomika tak jako tak vezme za své. Obnovitelná energie totiž není jen dosažitelným cílem, ale i efektivní ekonomickou strategií. Nové výzkumy ukazují, že čistá, obnovitelná energie by do roku 2050 za pomoci existujících technologií mohla uspokojit veškerou poptávku energie na světě. Navíc by vznikly miliony pracovních míst.

Nejde tu o debatu úzkého kruhu fanatiků, týká se všech. Každý člověk má právo na čistý vzduch, vodu a snesitelné klima – to mu nikdo nesmí upírat. Řešení ekologické krize není otázkou konkrétní politiky. Je to naše morální povinnost, jakkoli není snadné jí dostát. Ocitli jsme se ve velice naléhavé situaci, z níž plynou velice naléhavé úkoly.

Ctění delegáti, světoví lídři, jako herec předstírám za peníze něco, co není skutečné. Ale to nemůže platit o vás. Lidé na celém světě vám poslali jasný vzkaz a celé hnutí bude dále nabývat na síle. Nyní je řada na vás, nastal čas, abyste čelili této možná největší zkoušce lidského života na zemi. Prosím, abyste se tomu postavili čelem. A poctivě. Děkuji.

 

Z anglického originálu Leonardo DiCaprio at the UN: „Climate change is not hysteria – it’s a fact“ publikovaného na serveru The Guardian přeložila Tereza Stejskalová.

 

Čtěte dále