Fotbalová Bohemka na dlažbě

Majitel stadionu pražských Bohemians 1905 vyhodil klub „na ulici“. Fanoušci se stali rukojmími soukromých zájmů.

 

Výpověď dostává kdekdo, ale v případě fotbalového klubu je to situace poměrně nevídaná. Tento nestandardní postup postihl minulý čtvrtek pražský fotbalový klub Bohemians Praha 1905 poté, co mu majitel stadiónu dal výpověď z nájemní smlouvy. Fotbalisté tak budou muset k 30. listopadu opustit tradiční Ďolíček a v průběhu rozběhnuté sezóny najít náhradní lokalitu pro domácí utkání. Realitní společnost Bohemians Real vlastnící Ďolíček zdůvodňuje svůj krok nedodržením slibu odkoupení ze strany radnice Prahy 10. Radniční se zase hájí nutností získat povolení od magistrátu města Prahy, ten ale napřed vyžaduje vypracování oponentního posudku na vysokou cenu pozemku.

Politikaření nahrává developerům

Načasování podané výpovědi nebylo náhodné. Ne že by hrálo tak významnou roli okultní datum 11. 9., ale určité konspirační prvky v jednání Bohemians Real bychom přece jen našli. Právě toho dne se totiž konalo poslední předvolební jednání pražského magistrátu, přičemž výsledkem této nátlakové akce mělo být urychlené schválení radničního návrhu prodeje. Jenže mluvčí magistrátu oznámila neplatnost kupní smlouvy mezi Prahou 10 a Bohemians Real z důvodu nedodržení patnáctidenní lhůty pro oznámení na úřední desce. Diletantství radnice městské části podtrhuje i zvláštní liknavost s prodejem, když jej nedokázala prošetřit v zákonem stanovené pětačtyřicetidenní lhůtě (dnes je to už 110 dní). Součástí vládní koalice je přitom i Desítka pro Prahu, politické uskupení vstupující do politiky právě kvůli záměru prosadit prodej stadiónu do vlastnictví městské části. Samotná podstata prodeje měla na základě květnové dohody s realitkou spočívat v odkoupení Ďolíčku a postoupení sousedního pozemku. Vzhledem k odkupní částce přesahující 50 miliónů korun se s bonusem získaného pozemku jednalo o výhodný obchod především pro soukromý subjekt.

V každém případě jsou nyní fanoušci v nezáviděníhodné situaci, kdy tlakem na magistrát budou v podstatě prosazovat soukromé obchodní zájmy.

Právě tento současný majitel Ďolíčku v podobě realitní kanceláře vyhrožuje poskytnutím lukrativního místa zahraničnímu developerovi. Ať už se jedná o zvyšování tlaku kvůli uspíšení prodeje, nebo probíhá vážné smlouvání se skutečným zájemcem, nezdá se příliš pravděpodobné, že by se buď současný stadión, či ony náhradní pozemky neproměnily v developersky lukrativní parcely.

Permanentní boj o holou existenci

Po výpovědi z minulého týdne si tak osudem těžce zkoušený klub může udělat další zářez na hutném seznamu existenčních potíží. Slavný a tradiční klub, který dokonce v osmdesátých letech v čele s legendárním Panenkou dobyl ligový titul, se v posledním desetiletí ocitnul v tragikomickém kolotoči bizarních událostí. Přitom když v roce 2005 po finančním krachu klubu vznikl záchranný projekt v podobě založení Družstva fanoušků Bohemians, který pomohl uspořádáním lidové sbírky urovnat miliónové dluhy, zdálo se, že v Česku vzniká unikátní projekt kolektivního vlastnictví fotbalového týmu. Dokonce se mu dostalo i posvěcení ze strany fotbalového svazu jako právoplatného dědice. Jenže euforii ihned zkrotila soudní žaloba podaná původním majitelem klubu Vejsadou, který si stále nárokuje legitimní vlastnictví Bohemians. A aby nebylo Bohemek málo, tak do hry vstupuje kontroverzní podnikatel Kapr pronajímající si původní název a logo klubu pro svůj klub ze Střížkova. Dosud nekončící série soudních jednání, vzájemné nevraživosti a zmatků se tak rozeběhla. Během toho skupuje majoritní část akcií fanouškovského klubu Bohemians 1905 společnost CTY Group. K tomu se výhradním majitelem stává Bohemians Real, jíž patří pozemek se stadiónem. Fanouškovskému sdružení sice nadále připadá v klubu alespoň desetinový podíl, mládežnickému fotbalu dokonce celá čtvrtina, ale Ďolíčkem již disponuje soukromá firma. Před sestupovou sezónou 2010/2011 se musel tým přesunout do sousední Synot Tip Arény, o čemž rozhodlo nové klubové vedení. Fanouškovská obec tehdy vyjádřila svůj nesouhlas založením sbírky na vykoupení Ďolíčku od společnosti CTY Group a dosáhla alespoň návratu na tradiční stadión, čemuž fanoušci napomohli svým zapojením se do prací na rozsáhlých opravách bohemáckého stadiónu.

Zcela nadstandardní spojení fanoušků „klokanů“ s klubem se tak v současnosti stává pouze fasádou pro dosažení soukromého zisku. V květnu letošního roku se totiž jen pár dní před radničním hlasováním o odkupu Ďolíčku stal jediným akcionářem společnosti Bohemians Real advokát Lukáš Eichinger, který mimo jiné hájil kyperskou solární firmu ve sporu s ČR. Otázkou zůstává, zda pouze nezastupuje třetí osobu, jak bývá v případech vlastnického převzetí obvyklou praxí. Hlavně pokud by se jednalo o osobu či skupinu lidí majících možnost ovlivnit úpravy územního plánu a změnit pozemek s Ďolíčkem, nebo případně ten sousední, na stavební parcelu. V každém případě jsou nyní fanoušci tlačeni v nezáviděníhodné situaci, když tlakem na magistrát budou v podstatě prosazovat soukromé obchodní zájmy. Navzdory kolektivnímu vlastnictví klubu, navzdory masivní veřejné podpoře a také navzdory vstupu na politické kolbiště se nakonec stávají fanoušci předmětem manipulace ze strany soukromého ekonomického subjektu. Ten naopak sám diktuje politická rozhodnutí ve svůj osobní prospěch, když mobilizací fanouškovské obce jen legitimizuje svůj kalkul pod nezištným pláštěm veřejného zájmu.

Autor je sociolog a bývalý fotbalový reportér.

Čtěte dále