Nastal čas konspirátorů

Skrývá se za množstvím dnešních konspiračních teorií globální pacifistické spiknutí?

Dřív lidi nevěděli, co se děje ve vedlejší vesnici, a to, co je přesahovalo, jim vysvětlil farář, kterého čas od času pověsili, aby na jeho místo za chvíli nastoupil nový. Postupně se ale věci začaly vymykat kontrole, až vše dospělo k současným zmatkům: někdejší disident sedává v televizním studiu se siderickým kyvadlem a odhaluje agenty KGB, jediný opravdový český slavík zasvěceně mluví o Iluminátech, svatých řádech a mysticko-okultních organizacích, a jsou i tací, kteří se domnívají, že tento web sponzoruje TOP 09, aby rozložila českou sociální demokracii.

Oblbující plyny

Čím šílenější je hypotéza a čím víc jde proti všemu, čemu dnešní „ovčan“ věří, tím lepší a věrohodnější spikleneckou teorii zakládá. Fakt, že noviny lžou a většinou píšou v něčím zájmu, je pro někoho dostatečným důvodem, aby přijal za svou teorii o chemtrails – oblbujících plynech, které mocní tohoto světa vypouštějí do vzduchu a jejichž pomocí dělají z lidí stádo poslušně konzumující mediální výplody. Každý, kdo nesepisuje články usvědčující politiky, média a aktivisty z posluhování novému světovému řádu, je podezřelý. Proti autorům Freeglobe je vypravěč Ecova Foucaultova kyvadla rozumným intelektuálem, který střízlivě poměřuje fakta.

Guruové rozličných konspiračních teorií jednoho dne konečně zasednou za jeden stůl a na prvním sjezdu Spiklenecké internacionály doladí detaily. Na tiskové konferenci pak konečně do světa vypustí svůj dokonalý výklad všeho.

Pokud existuje něco jako grantová soutěž tajných služeb, určitě bychom v ní našli zapsané také mnohé projekty mezinárodních operací, které ke konspiračním teoriím nemají daleko. I umělci při podávání grantů tak trochu lžou a agenti jsou ve lhaní profesionálové. Jenomže propast mezi projektem a výsledkem je většinou obrovská a všechny strany s ní počítají. Články z webů konspiračních teoretiků tak zaměstnanci amerických, ruských a jiných rozvědek rádi připojí k výkazům o své činnosti. Můžou díky nim svým nadřízeným ukázat, že aspoň v některých hlavách se jejich záměry do puntíku realizovaly.

Konspiracemi za světový mír

Jakmile kdekoli vypuknou revoluce, občanské nepokoje, anebo lidi prostě jenom dělají v ulicích bordel, okamžitě se objeví minimálně dvě protichůdné konspirační teorie, které vše uvádějí na pravou míru. Za jejich vytvářením se skrývá obava, že by vůbec něco takového jako lidová vzpoura mohlo živelně vzniknout. Chaos děsí nejvíce ty, kteří chtějí mít ve věcech jasno. Nejen, že jsou konspirátoři největšími zastánci rozdělení planety na sféry vlivu, ale sami tento koncept udržují při životě – jsou to autisti, kteří obsesivně pečují o hranice svých světů.

Nakonec není nic dojemnějšího než vidět muže věřícího v nadvládu amerického petrodolaru pod kuratelou židů, jak se vroucně objímá s kamarádem zastávajícím teorii o organizaci světa pohrobky sovětské KGB. V důsledku je totiž jedno, jakou z teorií člověk vyznává. Důležité je, že nějakou má. Konspirátoři všech přesvědčení vytvářejí svou vlastní paralelní polis, o které se východoevropským disidentům ani nesnilo. Guruové rozličných konspiračních teorií jednoho dne konečně zasednou za jeden stůl a na prvním sjezdu Spiklenecké internacionály doladí detaily. Na tiskové konferenci pak konečně do světa vypustí svůj dokonalý výklad všeho.

Na rozdíl od politických ideologií nevybízí teorie spiknutí k jakékoli činnosti. Protože na základě dostupných informací nejsme schopni existenci konspiračních teorií vysvětlit, musíme se vžít do role metakonspirátorů. Jakožto metakonspirátoři si troufáme tvrdit, že všechny teorie spiknutí má na svědomí syndikát KGB a CIA řízený americkými, západoevropskými a čínskými bankéři za výrazné podpory druhořadých českých novinářů. Jeho jediným úkolem je umrtvení potenciálních rebelií všude na světě. Zastánci spiknutí jsou totiž schopní sedět na zadku tak zarytě, že se o tom zakladatelům TV Nova ani nesnilo.

Pořád je ale možné, že i organizátoři hyperspiknutí, kteří svět zásobují paranoidními fámami, jsou sami oběťmi hypermetaspiknutí, které nakonec povede k vyřešení všech světových konfliktů. Pokud se teorie o tomto pacifistickém podvodu potvrdí, nezbývá než jeho zakladateli udělit Nobelovu cenu míru in memoriam. I kdyby to měl být Adolf Hitler.

 

Autoři jsou redaktoři A2larmu.

 

Čtěte dále