Praha, pičo!

Pražský primátor Tomáš Hudeček bojuje se svým hanáckým původem a snaží se přerodit v pravověrného Pražáka.  

Pražský primátor Tomáš Hudeček bojuje se svým hanáckým původem a snaží se přerodit v pravověrného Pražáka.

 

Pražský primátor Tomáš Hudeček si při zahájení volební kampaně TOP 09 pustil svou hanáckou pusu na špacír: „Pokud si kdokoliv v České republice myslí, že Česká republika se může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, tak je na velkém omylu. Pouze podpora centra, pouze podpora hlavního města a pouze samotná podpora nás obyvatel Prahy může být tím jediným nástrojem, jak se dostat na evropskou úroveň ve všech ukazatelích, ve kterých bychom si přáli.“ Svou kampaň Hudeček rozjel ve velkém stylu, když pod pseudonymem PatCrycheer nazpíval volební song, který vypráví o nedostižnosti čehokoli pražského.

Hudeček ve svém neopakovatelném výlevu pasoval města jako Brno nebo Ostravu do role „podměst“, „viceměst“, „netakúplněměst“ (na přesném označení se bude muset pražský elitní koncil teprve usnést), zkrátka do druhé kategorie poloměstských přicmrndávačů a vysávačů české nadhodnoty. O českém venkově pak zřejmě nemá smysl ani hovořit. Je nasnadě, že první kategorii tvoří výhradně Praha (nějaká PR agentura patrně vyplivla silný vzorek kovaných „pragocentriků“ mezi aktivními voliči). Jak se člověku stane, že v pětatřiceti letech uvěří ve svou výjimečnost na základě příslušnosti k nějakému městu? A jak se to přihodí klukovi z Olomouce?

¨Evidentně už pouhý pobyt v centru republiky může v člověku vyvolat halucinace o vlastní mimořádné důležitosti.

Tomáš Hudeček se kdysi probudil někde v prašivých útrobách olomouckého „podměsta“ a zmocnil se ho sžíravý pocit, že má v životě větší poslání, že je mu Olomouc malá a že odsud do Evropy rozhodně nikdy nevystřelí. Jednoho dne se tak sebral a přicestoval s buchtou v ranečku do matičky stověžaté poprat se o své místo pod sluncem a zhmotnit svůj odvěký sen: stát se vysokým politikem. Díky mladické vizáži se brzy stal jednou z tváří pražské TOP 09: „Podívejte, nejsme jenom strana politických gerontů, ale nabízíme i mladé, dynamické lidi, kteří v pohodě stíhají tempo doby!“

Jak se kluk z Hané stal primátorem

Netrvalo to dlouho a z Hudečka se v červnu loňského roku stal primátor. Asi si jako politický novic nemohl přát lepší začátek úřadování než pod praporem symbolického očišťování primátorského úřadu od nánosů temné ódéesácké éry, ztělesněné Pavlem Bémem, a současně i fyzického očišťování Prahy zanesené povodněmi. Tady někde to začalo. Tady někde se Hudečkovi zřejmě podařilo setřást ten smradlavý odér olomouckých syrečků, tady někde se začal konečně cítit jako mocný Pražák.

Každý den v médiích, výroky k nejzásadnějším kauzám, nárůst politické prestiže a konečně i hlavní ukazatel vzrůstajícího politického hipsterství: návštěva v Show Jana Krause. Samotný život v Praze občas lidem stoupne do hlavy. Příkladem za všechny může být dnes již nesmrtelý výrok Tomáše Halíka, že „kdyby celá země volila jako Praha, měli bychom se lépe“ (ještě že dokáže držitel Templetonovy ceny ve svém nekonečně hlubokém srdci najít i Boží odpuštění té mimopražské lůze). Evidentně už pouhý pobyt v centru republiky může v člověku vyvolat halucinace o vlastní mimořádné důležitosti.

Jako by však Tomáš Hudeček stále nedokázal zcela vytrhat svoje mimopražské kořeny. Jako by v něm včera na improvizovaném pódiu na Náplavce hrkla neuspokojená touha stát se kompletním Pražákem. Jako by ani při ódách na pražskou elitu nedokázal překročit práh hanáckého přízvuku a zavděčit se těm nejortodoxnějším pragocentrikům. To všechno v něm nakonec explodovalo v již zmíněném výroku, jehož sláva hvězd se bude dotýkat, výroku, po němž se opodál stojícímu Miroslavu Kalouskovi orosilo čelo a panenky několikrát protočily, aby tak freudovsky připomněly vytěsněnou válku za práva výherních automatů.

Mohl bych na závěr uvést několik dat o tom, jak se většina vyspělých evropských zemí vydává přesně opačným směrem, než jaký glorifikuje Hudeček. Mohl bych argumentovat Dánskem, Švédskem, Německem a dalšími zeměmi, jejichž rozvojový zájem se soustředí především ke středním a menším městům, ale kdybych to udělal, vypadalo by to, že si Hudečkovy řeči zaslouží seriózní politickou reakci. Na Hudečka by se dnes měl snášet jenom čistý a ničím nerušený hejt.

 

Autor žije v Brně.

 

Čtěte dále