Bude Praha 10 opět Mekkou klientelismu?

Zatímco senátní volby nevzbudily na Praze 10 skoro žádnou odezvu, komunální dopadly o mnoho lépe. Přesto to na zásadní změnu možná nebude stačit.

Praha 10 se v uplynulých týdnech stala součástí nepochopitelného experimentu. Senátor Jaroslav Štětina byl letos zvolen do Evropského parlamentu, proto bylo třeba vybrat na zbývající dva roky jeho mandátu nového senátora či senátorku. Městská část se z nepochopitelných důvodů rozhodla nespojit senátní volby s volbami komunálními, takže na desítce se v posledním měsíci volilo celkem třikrát. Kvůli tomu jsme byli svědky dvou diametrálně odlišných volebních výsledků, které je na první pohled těžké vysvětlit. Na jedné straně uspěla současná zastupitelka Prahy 10 Radmila Kleslová, která má, kulantně řečeno, rozporuplnou pověst, na druhé straně se do zastupitelstva dostala také koalice Vlasta, jež vznikla ze spolku aktivních občanů, poukazujících na nehospodárné zacházení s veřejnými prostředky.

Nejhorší účast v historii senátních voleb

Senátní volby na Praze 10 se dají považovat za naprostý debakl už kvůli mizerné volební účasti. 15,8 procenta v prvním kole a 8,75 v druhém představují nejhorší účast v historii voleb do Senátu. Důsledkem nízké volební účasti byly zanedbatelné rozdíly mezi jednotlivými kandidáty. Kandidátku TOP 09 a STAN Renatu Sabongui dělilo od druhého postupového místa pouhých pět hlasů. Na vítěznou Cabrnochovou ztrácela 37 hlasů. Kandidátka za stranu Zelených a ČSSD Cabrnochová pak slavila v druhém kole vítězství o 132 hlasů.

Volby do senátu dopadly ve prospěch lidí spojených s dosavadním starostou Zoufalíkem, kteří měli pocit, že si na Praze 10 mohou dělat, co se jim zlíbí. Komunální volby naopak znamenají naději, že občané se o politiku přece jen trochu zajímají.

Zvolení kontroverzní Cabrnochové vybízí k poměrně přímočarému závěru: občané Prahy 10 se o politiku své obce vůbec nezajímají. Jak jinak je možné si vysvětlit, že senátorkou zvolí zastupitelku, která jako předsedkyně komise pro řešení budovy radnice doporučila a prosazovala záměr koupit nebo postavit za necelou miliardu korun novou. Praha 10 přitom vlastní budovu Vlasta ve Vršovicích, která je sice ve špatném technickém stavu, ale rekonstrukce by stejně vyšla mnohem levněji než stavba či koupě nového objektu.

To není zdaleka jediný přešlap koalice ČSSD, ODS, Nezávislí (ex-ODS), SZ, Desítka pro domácí a ANO (ex-ČSSD), která ovládla radnici po volbách v roce 2010. Nicméně právě obskurní záměr utratit před volbami miliardu korun zvedl žluč místním obyvatelům, kteří nechtěli jen tiše přihlížet. Rozhodli se, že vyvolají místní referendum, v němž by občané mohli vyjádřit svůj názor – tedy zda si, aby se řešení budovy radnice zastropovalo částkou 500 milionů korun. Tento společný projekt napomohl vzniku občanské koalice Vlasta, kterou dnes tvoří nezávislí občanští kandidáti s KDU-ČSL, LES a Piráty.

Senátního kandidáta Vlasty, lékaře Lubomíra Chudobu, bylo možné považovat za přímého oponenta Cabrnochové, jíž navrhly koaliční SZ a ČSSD. Chudoba ovšem žádný závratný výsledek nepředvedl a skončil až šestý. Zdálo se, že občanští aktivisté jsou na Praze 10 velmi slabí a jen těžko se mohou srovnávat s například partou kolem Jana Čižinského na Praze 7.

Překvapivý úspěch koalice Vlasta

V komunálních volbách zůstala volební účast relativně nízká (32,68 procenta je nejmenší volební účast ze všech pražských obvodů), avšak výsledek byl překvapivý. Vládnoucí koalice utrpěla velké ztráty – z původní pohodlné většiny dvaceti čtyř zastupitelů zbylo koalici jen patnáct mandátů. Zbytek získali kandidáti TOP 09, hnutí ANO a již zmiňované koalice Vlasta.

Koalice Vlasta slaví Pyrrhovo vítězství, protože pokud by chtěla mít v radě reálný vliv, potřebovala by sestavit koalici složenou minimálně z jednadvaceti zastupitelů. Z „nenamočených“ uskupení se nabízí pouze TOP 09, s níž dá dohromady pouze šestnáct mandátů. Je pravděpodobné, že se Vlasta chtě nechtě bude muset dohodnout s hnutím ANO, které na desítce vede nechvalně známá bývalá příslušnice StB Radmila Kleslová. Pokud se nedohodnou, je reálné, že se Kleslová pokusí vytvořit duhovou koalici s ČSSD, ODS, SZ a Nezávislými pro Prahu 10, jež vede dosluhující starosta Bohumil Zoufalík.

Vše může zkomplikovat žaloba sdružení Desítka pro domácí, které se do zastupitelstva o deset hlasů nedostalo. Uskupení chce nechat hlasy přepočítat a zároveň podává trestní oznámení na neznámého pachatele za neoprávněnou manipulaci s volebními lístky.

Sdružení poukazuje na podezřelé hlasování v domově seniorů v Sámově ulici, kde měli často imobilní senioři příkladně připravené a vyplněné lístky. „Jedna paní chtěla volit KDU-ČSL. My jí říkali, že jí to nemůžeme vyplnit. Tak nás prosila, abychom jí ukázali, kde to má zaškrtnout. A zjistili jsme, že ten její lístek je už zakřížkovaný,“ popisuje incident členka volební komise. Volební lístek byl vyplněn ve prospěch nové strany starosty Zoufalíka, která jen těsně pronikla do zastupitelstva.

Volby na Praze 10 jasně ukázaly, jak velká propast existuje mezi komunálními a senátními volbami: senátní dopadly ve prospěch Zoufalíkových lidí, kteří měli pocit, že si na Praze 10 mohou dělat, co se jim zlíbí; komunální naopak znamenají naději, že občané se o politiku přece jen trochu zajímají a že jsou schopni realisticky ohodnotit výkony politiků. Z toho pramení úspěch koalice Vlasta, jenž však bohužel stačil jen na druhé místo za hnutím ANO s Kleslovou v čele. Ta už v minulém volebním období prokázala, že nemá problém utvořit koalici i s těmi nejprofláklejšími šíbry. Pokud tomu tak bude i tentokrát, stane se Praha 10 na další čtyři roky Mekkou klientelismu a plýtvání veřejnými prostředky.

 

Autor je sociolog.

 

Čtěte dále