Babiš v Roce Kundy

Klání mezi Andrejem Babišem a Svatoplukem Němečkem vládu nerozvalilo. Ale možná se přitom něco provalilo. Anebo ještě provalí.

Političtí komentátoři jsou už tak vycvičeni, že za vším hledají politiku, dokonce i za slovy a činy předsedy ANO Andreje Babiše, faktického šéfa holdingu Agrofert, miliardáře, vicepremiéra a ministra financí. A tak když se koncem minulého týdne pustil Babišův tisk do ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), Němeček do Babiše a Babiš znovu – a krutě – do Němečka, až přecházel zrak, svět to neviděl a pes nežral, všichni si začali číst průzkumy veřejného mínění. Nu, ovšem! CVVM, STEM i SANEP hlásí, že ANO kráčí v čele preferencí, a kdyby dnes byly volby, tak by byl Babiš premiér. A konečně už by řídil „stát jako firmu“, odborně a věcně. Jistěže ne tak, pámbu chraň, jak to předvedl instalací nekompetetního špeditéra Antonína Prachaře (ANO) na ministerstvo dopravy, kde vzápětí na všech frontách vypukl chaos. Chaos až takový, že jediný ministr, jenž v koaliční přestřelce kolem zcela jiného resortu propadl přes rošt dějin, je právě Babišův Prachař. Co tím virválem nad zdravotnictvím mohl sledovat Prachařův Babiš (ano, dlouho odolával pustit svého špeditéra k vodě)?

Jsme v Roce Kundy (prezidentské), píše se rok nula nového letopočtu, v němž budou permanentně probíhat – doufejme, že jen verbální – závody ve vulgaritách mezi nejsiláčtějšími chrty, aniž by se koaliční vlády poroučely.

Odhlédneme-li od manévru, který odvádí pozornost od břevna ve vlastních očích, situace a okolnosti svádějí k evokaci již zklasičtělého bonmotu, že přece „peníze jsou až na prvním místě“. Právě v den (pátek 7. listopadu), kdy Svatopluk Němeček obvinil Babišův tisk z vedení lživé kampaně (portál iDnes se za zavádějící článek o „nepovolené léčbě diabetiků kmenovými buňkami“ již omluvil), mohli jsme se dočíst zásadní věc, která se následně nijak nepřetřásala: investiční fond Hartenberg Holding, jehož spoluzakladatelem je ministr financí Andrej Babiš, získal většinový podíl ve společnosti První privátní chirurgické centrum (Sanus), jehož roční obrat činí 160 milionů korun. A že fond, který disponuje zhruba pěti miliardami korun, „pokračuje v expanzi v českém zdravotnictví“. Koupil již pražskou kliniku ISCARE I.V.F., jakož i firmy Reprofit International a GynCentrum, které provozují kliniky gynekologie a reprodukční medicíny. Získal také podíly ve slovenských farmaceutických firmách Imunoglukan a Pleuran a loni dvě kliniky pod značkou Iscare také přímo na Slovensku. „Prostě to zařídíme.“

Střet zájmů, David a Goliáš

Ano, dělají to tak, jak zákony kážou jim, zákony státní i tržní (vlastně oligopolní). Žádná „zlodějina“! Nicméně jde o tučnou kořist s vysokou marží (málokdo chce umírat), o kterou se přece s všelijakými „podvodníky“ (a všechna konkurence je, jak známo, minimálně neférová) dělit rozhodně nebudeme. Babiš se v zápalu boje s Němečkem rozhovořil o klientelistických skupinách „šnajdroidů“ ve zdravotnictví (přestože ti také „jen“ chtěli, aby jim Julínkův náměstek Marek Šnajdr za časů Topolánkových pomohl k „expanzi v českém zdravotnictví“). Babiš ve svém agrobyznysu, ve vlastní shora vybudované a ideově prázdné partaji, ve svých chemičkách, novinách, webech a stanicích , ve svých fondech a zdravotnických zařízeních žádnou klientelu nemá? On už opravdu není patronem pro nikoho?

Buď jak buď, sotva byla jen náhoda, že už na jaře dal Babiš najevo nedůvěru v Němečkovu schopnost rozkrýt „netransparentní financování resortu“. A zalitoval, že neusiloval o ministerstvo zdravotnictví pro hnutí ANO. Za něj by přece všechno bylo transparentní a soukromý sektor pronikající do resortu by snad ani nectil obchodní tajemství… Pokud jde o přímou vazbu na svůj tisk, tu Babiš nyní doložil papouškováním článku z mladofrontovních klohníren, když prohlásil, že se s těmi kmenovými buňkami v resortu „připravoval malý podvůdek“. Zapomněli mu jeho námezdní novináři včas nahlásit, že zadaný úkol „prostě nezařídili“, nýbrž zpackali?

Půvabné je Babišovo tvrzení, že Němeček byl ve vrcholném orgánu společnosti 4MEDi – Centrum buněčné terapie a diagnostiky, s níž je dosud jeho náměstek David Kotris coby člen představenstva ve střetu zájmů. Rozumí tomu někdo? Vicepremiér, který je ve vysokých sférách politiky i ekonomiky hotovým Kolodějem střetu zájmů („Tady všude seděl, jak sedíš ty, ty a ty,“ musel by zase napsat Cimrman), vidí střet zájmů v nápadu, podle nějž by mohla existovat za pár desítek milionů účinná pomoc pro několik stovek diabetiků, u nichž jiná léčba selhala a jimž už zbývá jen amputace nohou. Netvrdím apriorně, že zdravotnictví za Němečka, Němeček sám a jeho náměstek Kotris jsou čistí jako lilie zlatohlavá. Ale tenhle způsob pokryteckého tažení populárního magnáta za „transparentnost“ zlatého dolu zdravotnictví nese s sebou porci prachobyčejného hnusu.

Podnikatelský kníže

V krizových dobách bývá pokrytectví zorganizováno a je vždy pohotově po ruce: „Vaši ministři buď lžou, nebo kradou!“ hřímal ve Poslanecké sněmovně nad střetem mezi členy vlády Miroslav Kalousek, obraceje se na premiéra Sobotku. Kalousek! Bez komentáře…

Samozřejmě že ve sporu zazněla ostrá slova. Jsme v Roce Kundy (prezidentské), píše se rok nula nového letopočtu, v němž budou permanentně probíhat – doufejme, že jen verbální – závody ve vulgaritách mezi nejsiláčtějšími chrty, aniž by se koaliční vlády poroučely. Vždyť do vládních resortů, zvláště těch „lukrativních“, odnepaměti vedou všechny klientelské cestičky, které se kvůli prkotinám nepřetínají. A jadrnou mluvu kvituje dělný lid s uspokojením. A tak ani nepřekvapí, že Babiš vyzval Němečka kromě odchodu z vlády i k nástupu na protialkoholické a psychiatrické léčení. To jsou jen „nešťastné osobní animozity, které do vlády nepatří“, svorně mumlali koaliční sociální a křesťanští partneři Babišova hnutí ANO. Ze soudku lidové jadrnosti je i vicepremiérův poukaz na to, že si ministr zdravotnictví – z „malých domů“ při nákupu zdravotnické techniky v ostravské nemocnici – buduje v Čeladné (okres Frýdek-Místek) drahý barák.

Nevím. Zato mne občas napadá, že prostý miliardář Andrej Babiš pravděpodobně bydlí v pastoušce, přespává v kdejakém herberku a úřaduje jen v chudobincích. Alespoň takříkajíc symbolicky. Jako podnikatelský kníže, který má také k lidu blíže. A že proto ty příští volby možná doopravdy vyhraje.

Autor je politický komentátor.

 

Čtěte dále