Kdo nesdílí naše hodnoty?

Češi v cizině jsou často považováni za kriminálníky a povaleče. Z jakého titulu se nadřazují nad ostatní?

V rámci odporu proti přijímání uprchlíků v Česku se dokola opakují stejná rasistická hesla: migranti z Afriky jsou údajně „primitivové“ a jejich kultura je neslučitelná s naší „západní civilizací“. Jenže odkud se bere jistota, že právě „my“ jsme tak úžasní, abychom se mohli nadřazovat nad jiné? Stačí nahlédnout do západních médii, abychom zjistili, že za součást Západu nás ve skutečnosti považuje málokdo.

Když migranty, tak raději z Indie

Do Velké Británie přišly v minulosti statisíce lidí z východní Evropy. Řada tamních politiků to však považuje za neúnosné a chce tomu učinit přítrž. Jak prohlásil jeden z britských konzervativních poslanců: „S takovým přívalem migrantů si nemůžeme poradit kulturně, náš veřejný zdravotní systém to nevydrží a nemůžeme pro ně postavit ani dost domů.“ Sám premiér David Cameron slibuje reformy, které mají omezit volný pohyb osob. A téma Východoevropanů se objevilo i v nedávných parlamentních volbách.

Na Západě v nás často nevidí žádné „české inženýry“, ale primitivní násilníky, rasisty, šovinisty nebo zloděje, kteří přicházejí hlavně proto, aby zneužívali „štědré sociální dávky“.

Nigel Farage, předseda ultrapravicové strany UKIP, zašel ještě dál, když tvrdí, že migranti z Indie a Austrálie jsou mnohem lepší než migranti z východní Evropy. Přistěhovalci ze zemí, jako jsou třeba Polsko, Maďarsko nebo Česko, podle něj nemají hodnoty slučitelné se západní civilizací. Farage reagoval na dotaz jednoho z novinářů: „Musím se přiznat, že opravdu mám jisté preference. Lidé z Indie nebo Austrálie přirozeně mluví častěji anglicky, rozumí běžným zákonům a mají větší vazby k naší zemi nežli nějací lidé, kteří pocházejí ze zemí, které se stále ještě nevzpamatovaly ze života za železnou oponou.“ Farage to dále upřesnil: „Chci, abychom měli migrační politiku, která není diskriminační. V této chvíli totiž zvýhodňujeme lidi z Polska, Rumunska nebo Bulharska bez ohledu na to, co jsou zač (…) na úkor migrantů z Nového Zélandu nebo Indie (…) Myslím si, že máme úplně špatně nastavené priority.“

Doplnil ho mluvčí UKIPu pro záležitosti migrace Steven Woolfe. Varuje, že Východoevropané neudržitelně využívají sociální podporu a vytváří neférovou konkurenci britským dělníkům. Podle Woolfa se zaregistrovalo do pojistných systémů téměř dvě stě tisíc migrantů z těch nejdeprivovanějších zemí Evropy. Vykonávají většinou podřadné práce (například sbírají ovoce) a stlačují dolů platy britských zaměstnanců. UKIP tomu ale hodlá zamezit. Strana navrhuje, aby Británie přestala přijímat nekvalifikované migranty nejméně na pět let: „Toto je odpověď UKIPu na neúnosný nárůst migrace z východní Evropy ve Velké Británii,“ prohlásil rozhodně Woolfe.

Člen labouristické strany lord Alan Sugar si zase před časem postěžoval: „Nejvíc mě štve zneužívání sociálních dávek (…) Evropští migranti, hlavně lidé ze zemí bývalého východního bloku (…), nás vidí jako zemi oplývající mlékem a strdím.“ Ozývají se také hlasy, že migranti z východoevropských států nenávratně změnili britskou identitu a že se neúměrně podílí na kriminální činnosti.

Bandité z Čech

Ani v sousedním Bavorsku si Východoevropany moc neoblíbili. Německý tisk například vloni varoval před „bandity z východní Evropy“. Bavorům a německé vládě došla trpělivost především s Čechy a Poláky, kteří prý do Německa přinášejí masovou kriminalitu, vylupují byty, kradou auta, pašují drogy, zbraně a obchodují s lidmi. Bavorský ministr vnitra Joachim Hermann dokonce uvažoval o tom, že by se pro Česko a Polsko měl omezit schengenský prostor. V Řeznu, kam Češi jezdí na nákupy, údajně vycvičili speciální ostrahu zaměřenou na českou klientelu a na jiných místech zřídili domobranu.

Když tedy například poslankyně ODS Jana Černochová vykřikuje, že „subsaharský pastevec není český inženýr“, který na Západ patří, a že uprchlíci k nám směřují hlavně proto, aby zneužívali náš sociální systém, měla by si uvědomit jedno: na Západě v nás často nevidí žádné „české inženýry“, ale primitivní násilníky, rasisty, šovinisty nebo zloděje, kteří přicházejí hlavně proto, aby zneužívali „štědré sociální dávky“.

Naši lidé jsou zkrátka v zahraničí terčem podobných předsudků jako migranti u nás. A česká politická třída, které se nyní zalíbilo štvát proti uprchlíkům a sbírat na tom laciné body, tyto trendy jen posiluje. Navíc nás čerstvě připojila ke státům, které blokují evropský záchranný plán pro uprchlíky. A to vše se děje navzdory skutečnosti, že významnou část východoevropských národů tvoří migranti, kteří žijí v cizině a považují to za samozřejmost. Jen v Británii žije každý třicátý Lotyš – podobně jako několik set tisíc Poláků, padesát tisíc Maďarů a téměř čtyřicet tisíc Čechů. O to absurdnější je i chování části české veřejnosti, která se rozhodla, že se pořádně vybije na lidech, kteří u nás pomáhají migrantům a neváhá jim za to vyhrožovat násilím nebo smrtí.

Otázka ovšem je, zda opravdu patříme na Západ. Anebo se ekonomicky blížíme spíše některým zchudlým zemím Afriky či Asie? Platy u nás za těmi západními těžce zaostávají  a korporace si z nás udělaly Klondajk, odkud ročně odtékají stovky miliard. Jenže místo abychom bojovali za vyšší mzdy, proti rostoucím nerovnostem a ztracené budoucnosti, posloucháme fašistoidní xenofoby, kteří nenabízí nic jiného než možnost vylít si vztek a krátce se odreagovat na slabších. To nikomu z nás lepší budoucnost nepřinese. Spíš se nám to vymstí. S uprchlíky a jejich traumatizovanými společnostmi totiž máme v některých ohledech čím dál víc společného. Víc než si myslíte.

Autor je šéfredaktor A2larmu.

 

Čtěte dále