Šok! Uprchlíci pálí karimatky!

Zavírání hranic, vlna solidarity s uprchlíky ani jejich pohnuté osudy nezaujaly reportéra Jana Šibíka tolik jako pohled do ohně s hořící karimatkou.

Zpravodajský server Aktuálně.cz vyslal do Röszke, kudy proudí do Evropy tisíce válečných uprchlíků, investigativního reportéra Jana Šibíka. Ten na místě zjistil dvě věci. Za prvé, že do Evropy tudy opravdu přicházejí tisíce uprchlíků, a za druhé, že se na místě pálí karimatky, a to i „ty nafukovací v ceně přes tisíc korun“.

Jan Šibík není žádný novinářský nedouk, ale zkušený válečný fotograf a reportér, který téma uprchlíků dlouhodobě sleduje. Proto umí zamířit ke kořenu věci, zanalyzovat problém a podat o něm vyváženou zprávu. „Našel jsem tu pohozenou českou tatranku a několik konzerv,“ referuje ze srbsko-maďarských hranic do Prahy a editoři v Economii skáčou nadšením. „Konečně pořádná investigativa,“ mnou si ruce.

Co si myslet o lidech, kteří poté, co opustili domov, příbuzné, přepluli moře na člunu a potřebují se s dětmi dostat do autobusu, po sobě ani neuklidí pet láhev?

Jakožto profesionál Šibík ví, že je nutné od tématu zachovávat odstup. Přesto tentokrát muž, který fotil v Afghánistánu, Libyi a dalších válečných oblastech, zůstal prostě šokován. A nebál se to v reportáži zdůraznit. K emotivnímu šoku jej ovšem nedovedl pohnutý osud člověka, který prchá před Islámským státem, ale hromada odpadků a vyhozené jídlo. Šibík byl z nepořádku v uprchlickém kempu, kde se vystřídá několik tisíc lidí denně, šokován natolik, že se příchozích úplně zapomněl zeptat, proč vlastně ze svých zemí do Evropy utíkají. Jakožto novinář, který o uprchlících dlouhodobě točí a spoluvytváří tak názor diváků, tedy nabídl příběh o šokujícím nepořádku. Osudy konkrétních lidí prchajících za lepším životem, které sbíral ještě na ostrově Lesbos, ho už asi nudily, a tak se zaměřil na vyhozené tatranky. Co si myslet o lidech, kteří poté, co opustili domov, příbuzné, přepluli moře na člunu a potřebují se s dětmi dostat do autobusu, po sobě ani neuklidí pet láhev? Možná to nejsou teroristi, ale jsou to určitě zavrženíhodní bordeláři.

„Velký problém tohoto místa je velké množství odpadu,“ říká Šibík. Kdo by si myslel, že je problém třeba to, že uprchlíci neví, kde zítra skončí, ten má smůlu. Odpadky a vyhozené jídlo jsou dostatečně nosné téma pro seriózní médium, jako je Aktuálně.cz. Nejedná se o Blesk, a tak je serióznost na místě a řečičky uprchlíků o tom, jak to měli v životě těžké, do ní nepatří. Šibík ani ve svých starších reportážích neopomenul zodpovědně rozlišovat migranty na ty správné a na ty ekonomické, a oddělit tak zrno války od plev bídy, ale dosud vždy nabídl i pohled na konkrétní osudy lidí. I tentokrát se jistě mohl pokusit zjistit, jaké mají dobrovolníci při obsluze tak velkého množství lidí problémy a proč dochází k vyhazování jídla a plýtvání stany. Ale to by pak nemohl dělat to, co mu jde nejlíp: pateticky stát před kamerou s pet láhvemi v rukou a být smutný z toho, jaký po sobě nechali ti uprchlíci svinčík.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále