Volili byste Hitlera? Proč ne…

Webové ankety nemají prakticky žádnou vypovídací hodnotu. Co chce například server Týden.cz zjistit otázkou, zda by lidé volili Hitlera, kdyby zatočil s uprchlíky?

Minulý týden hitparádu sociálních sítí obsadila anketa serveru Týden.cz, v níž respondenti dali najevo, že kdyby Adolf Hitler slíbil, že vyřeší uprchlickou krizi, určitě by ho volili. Má cenu plakat nad mentálním stavem národa? Halekat a slzet, že je to tu jak ve třicátých letech v Německu?

Je to jenom anketa

Ne. Je to jen internetová anketa. Když budete zírat do zdi nebo věštit z ptačích vnitřností, dostanete lepší představu o názorovém rozpoložení národa než z internetových anket. Nikdo je nebere vážně, kromě šílenců, hlupáků a internetově negramotných lidí.Zajímavé vůbec není, jak ta která anketa dopadla. Ať už jsou výsledky jakékoli, skutečnost, že anketa je na internetu a respondentem je každý, kdo na ni klikne (aniž bychom vůbec tušili, o koho jde), údaje zcela devalvuje.

Nevíme, co přesně řekl Miloš Zeman (hlavně, že něco řekl), nevíme, kdo z německé vlády by z eurozóny Řecko vyhazoval (v Berlíně!). Prostě se něco ozvalo, někde někdo někoho ocitoval – co si o tom myslíte, pane?

Na internetu se vyjadřují především lidé, kteří chtějí být slyšet, což bývají extroverti, autisté, vyšinutí narcisové, popřípadě jejich různé kombinace. Je to jako komiksová Justice League nebo Avengers. Na jedné straně kluci a holky v podivných excentrických spoďárech snažící se napravit společnost, na druhé straně sociopaté ve zvláštních mundúrech.

Manipulace dotazem

Není jasné, kdo ankety s tak sugestivními otázkami typu „Do kdy si myslíte, že vyznavači islámské víry ovládnou Evropu a zavedou v ní mimo jiné právo šaría?“ připravuje. Odpověď „Nikdy“ je až úplně poslední možností. Zcela chybí varianta, která by připouštěla, že vyznavači islámské víry ovládnout Evropu a zavést zde právo šaría nechtějí vůbec. V úvodu k anketě se dočteme: „Ve vládě v Berlíně opět píchli do vosího hnízda, když se z ní ozvalo, že by Řecko mohlo opustit eurozónu. Ještě otevřeněji se na adresu ‚podvodníků‘ z Athén vyjádřil český prezident Miloš Zeman, kterého v této souvislosti cituje německý tisk. Myslíte si, že Řecko by mělo dostat z eurozóny padáka?“

Vosí hnízdo? Padák? Miloš Zeman? Je pravda, že otázky je třeba někdy uvést do kontextu a představit ve zkratce názory protistran, zde je ale expozice naprosto matoucí. Nevíme, co přesně řekl Miloš Zeman (hlavně, že něco řekl), nevíme, kdo z německé vlády by z eurozóny Řecko vyhazoval (v Berlíně!). Prostě se něco ozvalo, někde někdo někoho ocitoval – co si o tom myslíte, pane?

Stejně je to jedno

Co přesně se Týden.cz snaží svými anketami sdělit nebo dozvědět, zůstává záhadou. Možná je některý člen redakce vymýšlí sám někde v baru před zavíračkou. Nebo ho drží někde ve sklepě a bijí tyčemi, aby z něj nějaké anketní otázky dostali.

Jinak si otázku „Kterého světového vůdce byste o prázdninách (dovolené) pozvali na nějakou divokou večerní party v úzkém kruhu?“ nelze vysvětlit. Kim Čong-un v ní dokonce vede nad papežem Františkem, což vyvolává řadu otázek. Někdo z respondentů už s oběma pařil a ze zkušenosti ví, že Kim vypije mnohem víc absinthu? Dokáže to na parketu rozbalit víc než starý pán? Nejméně hlasů mají francouzský prezident Hollande a čínský prezident Si Ťin-pching.

Správné odpovědi na všechny anketní otázky, které na webu Týden.Hz najdeme, jsou v podstatě dvě: „Nevím“ a „Je mi to jedno“.

Autor provozuje stránky Obludárium.

Čtěte dále