M.I.A. zavěšená na plotě s uprchlíky

Rapperka M.I.A. ve svém novém klipu ke skladbě Borders konfrontuje posluchače s aktuálním tématem uprchlictví.

Dnešní pop music problém uprchlictví spíše přehlíží. Důvodem je příliš velká komplikovanost a vyhrocenost tohoto tématu. Rapperka M.I.A. z konformity současného popu, který se snaží posluchače především pobavit a odvrátit jejich pozornost od problémů světa, výrazně vybočuje. Její kariéra je totiž do velké míry založena na vyjadřování stanovisek k aktuálním společensko-politickým tématům. Často promlouvá zaujatě, čímž vyvolává kontroverze, ale zároveň vytváří prostor pro diskusi. Její jednání má každopádně vždy obrovský ohlas.

Země je jen jedna

Kdo jiný než M.I.A. by se měl k tématu uprchlictví vyjádřit? Její videoklip se skládá z různých obrazů, které uprchlickou krizi v Evropě nejčastěji charakterizují. Vidíme uprchlíky směřující v zástupech pustou krajinou, přelézající drátěné ploty nebo nashromážděné v přeplněné bárce. Kontroverzní na těchto obrazech je to, že uprchlíky reprezentují výhradně mladí a silní muži. A přesně tohle je okamžik, který diváka znejistí a nutí jej se nad daným problémem zamyslet. Kdyby podobný klip natočila kapela U2, můžete se vsadit, že v něm uvidíme Bona Voxe v zástupu dětí, kterým stírá slzy z očí, což vyvolá v lidech maximálně lítost nad osudem některých z nich.

Skladba zároveň kombinuje různorodé vlivy, jimž dominuje trapový zvuk. Sbližování a proplétání odlišných kulturních vzorců je z hudebního hlediska asi nejcharakterističtější vlastnost M.I.A. V textu se ovšem tvrdě opírá do vlád jednotlivých států, které nejsou schopny humanitární krizi řešit. Stejně tak se pozastavuje nad otázkou, na jakých hodnotách stojí moderní společnost, jsou-li jedinými jejími zájmy smartphony, ostentativní potřeba „být real“ a virální témata jako „breaking the internet“.

Klip Borders přichází téměř měsíc po uvedení prvního „dvojklipu“ M.I.A. s názvem Broader Than a Border, který předznamenal blížící se vydání nového alba. Ten už svým názvem naznačuje, že deska se bude zřejmě věnovat obecnějším tématům. Proti uzavírání hranic staví M.I.A. samotné umění, které do žádných hranic uzavřít nelze. V prvním úseku videoklipu se M.I.A. vrací ke svým kořenům a ukazuje nám srílanskou kulturu s feministickým podtextem: mladé ženy v kruhu předvádějí akrobatické kousky s mačetami. V druhém úseku zase představuje africkou kulturu skrze postavu tanečníka v pestrém kostýmu. Zatímco u ostatních popových hvězd bychom čekali, že tyto specifické kulturní fenomény ukořistí a vyjmou z jejich původního kontextu, M.I.A. je naopak představuje v jejich původní podobě. Nesnaží se napodobit pestrobarevný obleček afrického tanečníka a předvést jeho footworkový tanec, ale pouze vše zpovzdálí pozoruje.

Nové album Matahdatah má mít podle slov samotné rapperky skutečně globální a všeobjímající charakter a zároveň vycházet z DIY estetiky. Očekávejme od něho jasný vzkaz: Země je jenom jedna a měli bychom o ni pečovat všichni společnými silami.

Autor je DJ a hudební publicista.

 

Čtěte dále