Každý potřebuje uspokojit nějakou potřebu, viďte Jiří?

Publikujeme otevřený dopis jedné z aktivistek Iniciativy Hlavák adresovaný Jiřímu X. Doležalovi.

Jiří, oslovuji Vás jménem, protože se osobně známe.

Znám velmi dobře Vaše články, Vaše statusy na Facebooku, kde několikrát týdne neopomenete zdůraznit, že jsou Vaše články na jinak velice opomíjeném a zřídka navštěvovaném webu Reflexu mezi nejčtenějšími. Přiznejme si – od jisté doby Vám už ani nejde o žurnalistiku, nedejpánbůh seriózní, ale jen o to, polechtat své ego. A stejně jako Tomio Okamura, Adam B. Bartoš, Václav Klaus a Miloš Zeman (mimochodem, ocitl jste se ve výborné společnosti, co říkáte?) jste se rozhodl, že pojmete současnou uprchlickou krizi jako způsob, jak levně dojít k vlastnímu prospěchu – ať už to jsou volební hlasy jako u výše jmenovaných pánů, nebo ve vašem případě větší čtenost a více lajků. Upřímně si myslím, že se Vás události v Kolíně nad Rýnem nijak nedotkly. Jen jste je vzal jako příležitost získat trochu pozornosti navíc.

Pokud nejste schopný vůči nám, „sluníčkářkám“, použít jiný argument než ten, že jsme ženy, a že bychom tedy mohly sloužit k uspokojení sexuálních potřeb „nadržených uprchlíků“, nestavíte se po bok těch silvestrovských útočníků, kteří pokládali ženy za to samé, a tak si prostě sáhli?

Jen musím přiznat, že nechápu Vaši strategii. Reagovat na odsouzeníhodné sexuální obtěžování koncentrovaným sexismem je nějaký způsob novinářské homeopatie? Pokud nejste schopný vůči nám, „sluníčkářkám“, použít jiný argument než ten, že jsme ženy, a že bychom tedy mohly sloužit k uspokojení sexuálních potřeb „nadržených uprchlíků“, nestavíte se po bok těch silvestrovských útočníků, kteří pokládali ženy za to samé, a tak si prostě sáhli?

A není poněkud nedůstojné Vašeho vzdělání a etického kodexu vydavatelství Czech News Center, na jehož stránkách publikujete, použít vůči názorovému odpůrci ponížení, ještě doprovázené sexuálními narážkami? Z dikce, kterou dlouhodobě používáte nejen Vy, ale celý časopis Reflex, případně bulvární Blesk, vyplývá, že to ani vašemu šéfredaktorovi, ani vedení nevadí. Když totiž nebudete ve svých časopisech dodávat lidem přesně to, co chtějí slyšet, nikdo si je nekoupí.

Vy jste se s fakty neobtěžoval, já jich pár dodám. Dosud nebylo prokázáno, že šlo o uprchlíky ze současné uprchlické vlny. Pokud se to prokáže, plně podporujeme deportaci všech žadatelů o azyl, kteří se dopustili nějakého trestného činu. Ve stánku dobrovolnické pomoci uprchlíkům na pražském Hlavním nádraží jsem prožila většinu svého volného času z uplynulých čtyř měsíců. Myslím, že jsem si vyzkoušela, stejně jako ostatní dobrovolnice, mnohem více než ono „dlouhé toužebné čekání“, které Vy ve svém komentáři popisujete. Pomohly jsme několika desítkám rodin, na dlaždicích odjezdové haly chovaly dvouměsíční miminko, staraly jsme se o lidi v důchodovém věku. Pomáhaly jsme se zprostředkování lékařského ošetření pro několik těhotných žen, lidí s cukrovkou, epilepsií. Tito lidé, obraní o své poslední peníze v českém detenčním táboře, se ocitli bez prostředků, jízdenky, přicházeli hladoví a nedostatečně oblečení do nádražní haly a jen díky nám se podařilo jejich situaci řešit, ve většině případů odjezdem do Německa, kde okamžitě prošli kontrolou tamější cizinecké policie.

Víc snad ani nemá smysl uvádět. Vás sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nijak nepohoršily. Jinak byste neroztočil další kolo sexuálních narážek a ponižování. Sexuální násilí je vážný problém sám o sobě a není důvod k účelové manipulaci veřejným míněním, natož k vtipům. Ale budiž Vám za to Vaše uspokojení nad vysokou čteností, počtem lajků a sdílení, odměnou.

Autorka je koordinátorka dobrovolníků Iniciativy Hlavák.

 

Čtěte dále