Souboj ovčáčků

Co by měl podniknout Bohuslav Sobotka proti Miloši Zemanovi? Inspirovat se českou tradicí souboje šašků a nasadit proti němu svého ovčáčka.

Miloš Zeman je, jak známo, mistr politických bonmotů. Je to taková kombinace Bohdalky a Mussoliniho. Nejprve pobaví obecenstvo vtipem o muslimech a pak na vás poštve nácky, nebo vyzve k zadrátování hranic či k atentátu kalašnikovem. Co by měl v této situaci dělat premiér Bohuslav Sobotka, který se dostal Zemanovi na mušku? Inspirovat se prezidentem a najmout svého vlastního ovčáčka.

Jedudědek a jeho triky

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek nedávno vyplísnil svoji někdejší stranu za amatérství. Miloš Zeman si prý hraje se Sobotkou jako Paroubkův „gaskoňský baset Bety se svoji hračkou“. Zeman totiž nemá v ČSSD konkurenta, který by ho vykázal do patřičných mezí. Prezident podle Paroubka svůj výrok na setkání s občany v Tišnově, kdy byl tázán na premiéra Sobotku a odvětil, že jakéhokoli politika lze odstranit demokraticky volbami, nebo nedemokraticky kalašnikovem, použil zcela promyšleně. „Měl zájem vyprovokovat konflikt s premiérem Sobotkou, a kdyby se premiér nechytil na tuto pastičku, přišel by za pár dní jiný trik,“ řekl Paroubek v rozhovoru pro iDNES.

Pakliže premiér svého šaška, respektive svého ovčího mluvčáčka nemá, musí bohužel poskakovat, jak píská hradní pán pocházející z rodu nezdegenerovaných zemanů tužených stovkami let poctivého znásilňování.

Zeman si buduje aureolu neohroženého vůdce, který se nebojí zastávat zájmů drobných lidí proti všem. „To, že je nebezpečí migrace do Česka virtuální realita, to obyčejný občan samozřejmě nemůže posoudit,“ konstatuje bývalý premiér Paroubek s tím, že Zeman záměrně věci vyhrocuje a v lidech vyvolává paniku. A v takovém případě je každá rada drahá.

Zeman je zvláštní bytost. Připomíná jedudědka, který má ve špajzu připravené polotovary a z nich pro vás vždy něco nechutného uvaří. Ten, kdo mu přijde do rány, si může být jistý tím, že bude polit kýblem hnoje a bude ještě dlouho smrdět. A lid si to žádá a baví se. Co na tom, že prezident nemá de facto žádné pravomoci a je to – jak již bylo mnohokrát řečeno – jen ceremoniální figurka? To nikoho nezajímá. Zeman svými bonmoty udává agendu celé naší zemi a média zuřivě přetiskují jeho výroky.

Sobotka by měl zareagovat také bonmoty – ostatně Zemanův výrok o kalašnikovu není nic nového. Je to stejné, jako když Zeman svého času prohlásil, že bude vázat stranické knížky sociálních demokratů do kůže členů ODS. Těžko se ale Sobotkovi divit, že v současné houstnoucí atmosféře ztrácí nervy. A pokud bonmotů není schopen, měl by udělat něco jiného. A vzít si přitom svým způsobem ze Zemana příklad.

Souboj šašků – česká tradice

Sobotka by si měl najmout novinářského praktikanta. A stvořit tak svého vlastního ovčáčka, který by na Zemanovy „pastičky“ reagoval. Je vcelku jedno, jak. Pokud by byl jeho ovčáček schopen vymýšlet vtipy, tím lépe. „Pan premiér s panem prezidentem nesouhlasí,“ oznámil by vždy, když by „starý pardál Zeman“, jak ho označil výše zmíněný Paroubek, „zařval do lesa“. Sobotka a Zeman by si posílali vzkazy přes ovčáčky jako dvě vysloužilé celebrity, které se kočkují v nedělním Blesku. Lid by se bavil a Zemana by to časem omrzelo.

Ostatně je to česká tradice. Památný je třeba souboj šašků českého krále Jiříka z Poděbrad a jeho politického oponenta, uherského krále Matyáše Korvína. V tehdejším souboji přitom nešlo o nic menšího než o to rozhodnout, čí víra je lepší. Dnes sice nevíme, zda tehdy uherský šašek zvítězil tak jednoznačně, jak se nám snaží namluvit kronikář blízký králi Matyášovi; lze se ale domnívat, že souboj šašků našich dvou předních politických činitelů by u lidí vzbudil nemenší zájem než někdejší souboj šašků dvou předních feudálů. Pakliže ale premiér svého šaška, respektive svého ovčího mluvčáčka nemá, musí bohužel poskakovat, jak píská hradní pán pocházející z rodu nezdegenerovaných zemanů tužených stovkami let poctivého znásilňování.

Autor je šéfredaktor A2larmu.

 

Čtěte dále