Za solidaritu bez hranic

Tisková zpráva Iniciativy Ne Rasismu! k zítřejším protestům.

V sobotu 6. února se Praha stane místem protestů. V půl druhé se na Malostranském náměstí setkají solidárně smýšlející lidé na akci Solidarita bez hranic: Proti pevnosti Evropa, která je součástí celoevropského akčního dne probíhajícího v deseti zemích. Další skupiny se setkají na Pohořelci. Ve stejný den budou nejen v Praze, ale i v jiných městech demonstrovat příznivci extremistických a islamofobních hnutí. Cílem akce je nepřenechat jim veřejný prostor.

Antifašisté a antifašistky z Iniciativy Ne Rasismu!, která demonstraci svolala, považují za zásadní nepřenechat xenofobním hnutím veřejný prostor. „V neděli došlo v Praze k rasově motivovanému útoku, tyto útoky jsou důsledkem atmosféry, kterou xenofobní hnutí ve společnosti vytvářejí,“ prohlásil tiskový mluvčí Iniciativy Ne Rasismu! Jan Blažek. Podobné útoky jsou v ostatních evropských zemích každodenní realitou. Například v sousedním Německu od začátku působení hnutí PEGIDA (s nímž spolupracují čeští pravicoví populisté z Bloku proti islámu), vzrostl počet útoků proti uprchlickým ubytovnám zhruba trojnásobně (průměrně tři útoky denně). Souvislost mezi šířením nenávisti k migrantům a útoky je zcela zřejmá.

Demonstrace bude jasným a hlasitým vyjádřením nesouhlasu s podobnými událostmi a s vyvoláváním rasistických nálad, které k takovým útokům vedou. Skupiny zapojené do obou pražských demonstrací proti xenofobii vydaly společné prohlášení, ve kterém se píše: „Nehodláme situaci eskalovat, ale ani xenofobům ustupovat. Každá zapojená skupina volí svou formu protestu a nese za ni i odpovědnost. Jsme solidární se všemi, kteří se s naším cílem ztotožňují, respektujeme vzájemné odlišnosti.“

Islamofobové se snaží protiakce skandalizovat jako údajně násilné a snažící se vyvolat občanskou válku. „V tomto světle se tedy výroky facebookové stránky Islám v ČR nechceme jeví jako snaha záměrně vyvolávat paniku,“ dodává k tomu Blažek.

Demonstrace se vydá na pochod ke Hradčanskému náměstí, a poté zpět na Malostranské náměstí. Bude k tomu hrát hudba ze soundsystému. Zároveň je naplánováno několik proslovů, které se budou týkat i témat probíraných médii v posledních dnech. Předpokládaná účast je šest set lidí.

 

Čtěte dále