Bártova agentura proti islámu?

Na islamofobní scéně probíhá vedle sjednocování i štěpení. Důvodem k nespokojenosti je údajný vliv kmotra Víta Bárty na Úsvit a Blok proti islámu.

Na islamofobní scéně probíhá vedle sjednocování i štěpení. Důvodem k nespokojenosti je údajný vliv kmotra Víta Bárty na Úsvit a Blok proti islámu.

Profesionál politické změny a matador boje proti starým pořádkům a všem okoukaným politickým dinosaurům Vít Bárta se zaháčkoval u dalšího politického subjektu s agendou tekutého hněvu, s jejichž pomocí si kupuje politický vliv. Aspoň tak to vidí teď už bývalý poslanec Úsvitu – Národní Koalice Karel Fiedler, který kvůli této spolupráci hnutí opustil a s ním i jedenáct dalších členů Úsvitu a řada dalších islamofobů stavících se proti současnému antiislámskému establishmentu. Kvůli smlouvě s Úsvitem je do podezření z podřízenosti Vítu Bártovi zatažen i Blok proti islámu (BPI).

Rétorika Bloku proti islámu, která je do značné míry založená na teoriích spiknutí, se teď sama může zamotat v konspiracích svých vlastních příznivců.

Jihočeský vědec Martin Konvička přiznal, že s Bártou chodí čas od času podebatovat o literatuře a o kravatách. Podle deníku Právo obhajuje Konvičku před soudem Bártův advokát. Martin Konvička s Vítem Bártou navázal kontakty už v začátcích existence Bloku proti Islámu a je možné, že právě ve spolupráci s ním vznikl koncept spojení BPI a odpadlíků od Okamury sdružených v Úsvitu – Národní Koalice, za který sedí v poslanecké sněmovně i tři bývalí členové Věcí veřejných. Skrze ně a další podle Fiedlera Bárta Úsvit ovládá. Ve stejném duchu se vyjadřuje i další konkurenční islamofob Tomio Okamura, který Bártu do tehdy ještě svého Úsvitu kdysi sám přivedl, ale po Okamurově skandálu se rozešli a Bárta zůstal spojen s protiokamurovskými vzbouřenci.

Příznivci a členové Bloku musí svoje momentální rozpoložení ředit – jsou naštvaní nejen na Kliniku a islám, ale i na samotný Blok proti islámu. Ten své vlastní členy nechtěl informovat o smlouvě, kterou nedávno uzavřel s Úsvitem. Existenci smlouvy prý vykecala až právnička Klára Samková, za což ji ostatní významní čeští islamofobové spojení s Blokem a Úsvitem zrovna nepochválili. Úsvit nedávno uzavřel těsnou koalici s Blokem proti islámu, a protože měl strach o peníze, které hodlá vložit na kampaň, tak s Blokem kromě koaliční smlouvy podepsal i smlouvu, ve které je vyčísleno, kolik by stálo, kdyby se Blok jako celek nebo jednotlivci z Bloku snažili ze spolupráce vycouvat. Lidé z islamofobního prostředí, jako Klára Samková, Okamura nebo aktivista Lukáš Lhoťan, veřejně naznačují, že skrze tuto smlouvu chce Bárta kromě Úsvitu ovládat i Blok proti islámu. Smlouva s Blokem proti islámu může připomínat známé Bártovy směnky z časů VV, kterými si kupoval loajalitu politiků, do kterých investoval.

Ztraceni v konspiraci

Rétorika Bloku proti islámu, která je do značné míry založená na teoriích spiknutí, se teď sama může zamotat v konspiracích svých vlastních příznivců. Jak si budou vysvětlovat utajený kontrakt mezi Úsvitem, údajně ovládaným kmotrem Bártou, a BPI lidé, kteří sdílí články typu Objev, který přepíše dějiny? V Rusku se našel 250 milionů let starý mikročip a kteří si navzájem vyčítají propagování konkurenčních konspiračních teorií o 11. září? Hrozí, že se nejeden islamofobní paranoik v závalu protichůdných informací dočista ztratí.

V této chvíli totiž nezvládají představitelé BPI a Úsvitu svá stanoviska tak docela koordinovat. Zatímco Eva Hrindová z předsednictva BPI na Facebooku bezelstně píše, že tajné smlouvy jsou v politice normální a nechápe, proč by je měli zveřejňovat zrovna oni, Úsvit společně s Blokem později vydává vyjádření, podle kterého o smlouvě mluvili už od srpna, a o všem se tedy vědělo. Jen se na to na chvíli zapomnělo. „Představa, že nás všechny ovládá jeden člověk z nějakého zákulisí, je fakt hodně naivní a vypovídá spíše o lidech, kteří ji šíří,“ myslí si Eva Hrindová, avšak lidem, kteří věří, že je ze zákulisí řízena i několikamilionová migrační vlna, se to bude vysvětlovat těžko. Ať už si to příznivci BPI nakonec přeberou jakkoli, špičky hnutí můžou vždycky tvrdit, že i kdyby v tom Bárta jel, tak se alespoň nejedná o nenáviděné europeníze, ale o peníze domácí. Smlouva s domácím kmotrem není vlastizrada, ale poctivý obchod. A o smlouvě mezi uskupeními svým členům v podstatě jen zapomněli říct.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále