Deset důvodů, proč nemít děti

Nenechte se zmást prorodinnou politikou, mít děti je nemorální.

„Nikdo za sebou nezanechává větší uhlíkovou stopu než lidé prvního světa, a přece jsi jednoho takového zplodila. Proč, proč bys to měla dělat? Za svůj život vyprodukuje 515 tun uhlíku, dělá to celkem čtyřicet náklaďáků. Pořídit si dítě zatíží planetu stejně jako šest a půl tisíce letů do Paříže.“ (Promluva Terrence z britského seriálu Utopia.)

Někteří z vás, zlákaní prorodinnou politikou, možná přemýšlejí, zda-li si nepořídit potomstvo. Dělám si legraci. Neznám nikoho, kdo by se kvůli slíbeným 500 złotých [cca 3 000 Kč podle aktuálního měnového kurzu – pozn. překl.] rozhodl mít dítě. Chvíli jsem ale uvažoval, že bych v rychlosti zplodil jednu, snad i dvě jedenáctky děcek a následně pobíral 500 złotých na hlavu, neplatil alimenty a žil si za tisíc eur jako král. I tak bych se ale bál, že bych mohl prohrát se sjednocenou skupinou čerstvých matek, jež na mě chtějí kladivem provést nucenou vasektomii a možná i horší věci. Proto jsem od tohoto nápadu upustil. Stejně jsem nikdy neplánoval mít děti. A mám pro to dobré důvody. Horší je, že vy je máte taky. Možná vám ale o nich zatím nikdo neřekl, protože pronatalistická propaganda funguje výborně. Dokonce se jí podařilo přesvědčit i některé feministky, že mít děti je jedinečná zkušenost, kterou by měl zažít každý. Podobně neopakovatelným zážitkem je i skok z okna – a co? Hodláte skočit?

1. Vaše děti se budou mít hůř než vy

Pouze třináct procent dotázaných rodičů uvedlo v průzkumu provedeným společností Boston Constuling Group, že jsou přesvědčeni, že se jejich dětem bude dařit lépe než jim samotným. Skoro všichni už vědí, že bude hůř. A to z mnoha různých důvodů.

2. Na světě je dětí příliš

Pokud už je musíte mít, nechcete radši adoptovat nějaké z Pákistánu nebo Bangladéše? Byli byste radši, aby tam makaly v továrnách a montovaly další hračky pro vaše rozmazlené spratky, protože jste genetičtí fetišisté? Vím, že jo. Ačkoliv takoví být nemusíte.

3. Uhlíková stopa

Lidé „prvního světa“ a ti, kteří chtějí žít jako oni, vytvářejí nejvíc emisí CO2. Dobře víme, jaké katastrofální důsledky to s sebou přináší, stejně ale nedokážeme přestat. Každý rok vypouštíme víc CO2. Usnesení posledního klimatického summitu jsou rozhodně nedostačující a můžou vést ke zvýšení teploty o 3,5 °C. Koncentrace oxidu uhličitého odpovídající dnešnímu stavu byla v atmosféře před třemi miliony let, během pliocénu. Hladina oceánů byla tehdy o pětadvacet metrů vyšší než nyní. Chcete, aby vaše děti v takovém světě žily? Možná se hned přestěhujte do Tater, toho polského Kašmíru.

4. Zanecháváš dětem planetu v žalostném stavu

Klimatické změny jsou jedna věc, drancování planety druhá. Pokles biologické různorodosti dosáhl takových rozměrů, že v současnosti čelíme šestému velkému masovému vymírání. Odhaduje se, že každý den zmizí z povrchu Země patnáct až dvacet pět druhů zvířat a rostlin. Vítejte v antropocénu. Není to zdaleka všechno: znečišťovaní ovzduší, ničení půdy, čím dál větší nedostatek pitné vody, postupné vylovení oceánů. Kdyby se všichni chtěli živit jako Američané, potřebovali bychom pět planet zásobujících zvířata krmivem a pastvou. Nemáme je.

5. Stáváš se blbějším

Je těžké se vyspat, máš-li malé dítě. Obzvlášť když k tomu přidáš život a práci. Nedostatek spánku přináší spoustu negativních dopadů, jak pro tvůj mozek, tak zdraví. Osobně bych se ale trápil klesajícím IQ. Jo jo, malé děti způsobují hloupnutí. Ťu ťu ťu, hlupáčku. Není to ale všechno. Chybějící spánek zhoršuje paměť, zvyšuje stres a celkově má špatný vliv na mozek. Pokud jsi nevyspalý, myslíš pomaleji a hůř se rozhoduješ. Kromě toho absence spánku zvyšuje riziko nadváhy, onemocnění cukrovkou a Alzheimerem. Je to málo? Tady máte víc.

6. Máš méně času na koníčky a přátele

Pokud teda nejsou tvým koníčkem malé děti. Prý jsou to velmi zajímavá a milá stvoření. Nicméně nepokecáš s nimi o nových trendech v postminimalismu ani o cenách ropy. Tudíž jestli jsi měl(a) nějaké jiné koníčky, tak na ně můžeš zapomenout.

7. Je to sakra těžká práce

Tohle ti neřekne politik ani kněz. Vychovávání dětí je únavná a nevděčná práce. Představte si moje rodiče a to, že vůbec nejsem nejnáročnějším a nejvíc nevděčným dítětem. I tak s nimi soucítíte. Než začnete litovat sami sebe, dobře se zamyslete. Vaši miláčkové budou pravděpodobně ještě otravnější, než jsem já.

8. Vaše děti budou méně empatické

Úroveň empatie mezi americkými studenty klesá už od osmdesátých let minulého století, ale od roku 2000 se tento trend zrychluje. Odborníci si nejsou jistí, proč tomu tak je. Pravděpodobně v tom ale hraje roli, že vedeme samotářštější život a málokdy pracujeme ve skupinách. Zároveň méně čteme a čtení rozvíjí empatii. Aspoň to říkají experti, ale stačí strávit trochu času na sociálních sítích, abychom měli určitá podezření. Nedíváme se lidem do očí, ale nejvíc času strávíme zíráním na jejich avatary. Plivnout avataru do tváře je snadnější a zároveň je těžší pochopit, co cítí. Zatímco úroveň empatie klesá, narcismus je na dosud nevídaném vzestupu. S velkou pravděpodobností budou vaše děti narcističtí náfukové.

9. Bude válka

Finanční, ekologická, uprchlická krize, blázni a psychopati ve vládě. Vážně si myslíte, že Evropě už nikdy nehrozí válka? Haló, před sedmdesáti lety byl holokaust. Vážně si myslíte, že lidi něco z toho pochopili a poučili se? Čtyřicet procent lidi ani neví, že k tomu opravdu došlo, což jim nemusí bránit v tom, aby ho znovu uskutečnili. Dobrá praxe se šíří sama, infrastrukturu už máme.

10. Mít děti je nemorální

Produkce dalších lidských bytostí zvětšuje utrpení ve světě. Vaše děti budou trpět. A je to vaše vina. Mohli jste se tomu vyhnout. Nemuseli jste je zplodit. Ještě to můžete zastavit. Dokážete to? Jestli ne kvůli sobě, tak to udělejte pro ně. Ušetříte jim utrpení. Máte ještě tolik empatie?

Autor je spisovatel, fejetonista a člen organizace Krytyka Polityczna.

 

Z polského originálu 10 powodów, dlaczego nie należy mieć dzieci, publikovaného na stránkách Krytyky Polityczny, přeložila Justyna Janowska.

 

Čtěte dále