Generace Y v bohatých zemích chudne

Současní mladí mají v nejvyspělejších ekonomikách světa oproti svým rodičům podstatně menší šance uspět, získat vlastní bydlení nebo se zbavit dluhů.

Kombinace zadluženosti, nezaměstnanosti, nárůstu cen bydlení a dalších faktorů sráží mzdy i vyhlídky mladé generace ve vyspělých zemích. Podrobněji o tom napsal deník The Guardian, který na základě podrobného výzkumu dospěl k závěru, že dochází k bezprecedentnímu nárůstu nerovností mezi generacemi.

Lidé ve středním věku v bohatých západních zemích předpokládají, že jejich děti nedosáhnou takových příjmů jako oni sami.

Generace Y, tedy lidé narození v osmdesátých a devadesátých letech, byli odstřiženi od bohatství západních společností. V nejvýznamnějších ekonomikách Severní Ameriky a Evropy příjmy lidí, kterým je přes dvacet let, čím dál výrazněji zaostávají za celonárodním průměrem. K tomuto jevu postupně dochází už posledních třicet let. Ve Spojených státech jsou lidé pod třicet dokonce chudší než ti v důchodu.

Příčin je hned několik. Mladé lidi v bohatých zemích nejcitelněji zasáhla Velká ekonomická krize, která vypukla v roce 2008. Lidé ve středním věku v bohatých západních zemích předpokládají, že jejich děti nedosáhnou takových příjmů jako oni sami. A současní mladí v Británii podle Guardianu si myslí, že postavit se na vlastní nohy je pro ně náročnější, než to bylo pro předchozí generace. Tomu nasvědčují i data.

Zvláště jihoevropské země se potýkají s obrovskou nezaměstnaností lidí pod třicet let, která ale představuje problém skoro ve všech evropských zemích. To do budoucna nevěstí nic dobrého. V jihoevropských zemích stoupá procento mladých, kteří zůstávají bydlet v jedné domácnosti s rodiči dlouho po završení dospělosti a pokračují v tom často i po třicítce. Data z Velké Británie ukazují, že demokracie ve vlastnictví bydlení skončila. Šance současných mladých stát se jednou majitelem nemovitosti prudce klesla. Ve Spojených státech je čím dál větší problém s výší dluhu ze studií, které spolu s dalšími faktory, jako jsou ceny nájmů a hůře placené práce, fungují jako koule na noze.

Zároveň bývá mladá generace označována za línou a hédonistickou. Tyto názory známe i z České republiky: skutečnost, že mladí bydlí déle s rodiči, bývá často interpretována jako důsledek jejich nezodpovědnosti. Vysvětlením odkládané dospělosti však může být jednoduše i to, že mladí jsou hůře placení a jejich pracovní perspektivy jsou horší, než byly perspektivy jejich rodičů.

 

Čtěte dále