Právní fantazie starostky Hujové

Ve středu podalo vedení Prahy 3 trojdílné trestné oznámení. V jeho třetím bodě by ráda dostala před soud všechny podporovatele Kliniky.

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová z TOP 09 na Žižkově Kliniku nechce. O tom už nemusí nikoho přesvědčovat. Ale dělá to. Ve svém tažení proti autonomnímu centru přitom přestává používat rozum a v zoufalé situaci dělá zoufalé a zcela nesmyslné kroky. Včera podala celá rada městské části trestní oznámení kvůli třem trestným činům spojeným s Klinikou, které je ve všech třech bodech naprosto zbytečné. Pokud se nejedná o promyšlenou sabotáž, jejímž cílem je zahltit státní úřady zbytečným papírováním a tím společnost osvobodit od byrokracie, jde o nový typ reakčního právního (anti)aktivismu.

To si doopravdy na Praze 3 mysleli, že našli zákon, díky kterému obviní tisíce, nebo spíš desetitisíce lidí, a že policie bude celé dny a noci googlovat články a podpisy na peticích, aby všem napařila „schvalování“ Kliniky?

Trestní oznámení z produkce vedení Prahy 3 má tři body, z toho první dva jsou nudné a nikoho nepobavily. Prvním je obžalování těch, co opakovaně nahlásili na Klinice bombu, z obecného ohrožení. Věc už ale v tuto chvíli vyšetřuje policie, o případu tedy ví a trestní oznámení jí v práci nijak nepomůže. Druhý bod se týká nelegálního užívání objektu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici, které už ale české soudy řeší, protože podnět jim k tomu už několikrát dal vlastník budovy, Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kdo schvaluje trestný čin?

Opravdu zábavný je až třetí bod oznámení: obvinění všech sympatizantů Kliniky ze schvalování trestného činu. To je inovace. Hujová si trestní zákoník zřejmě pročetla dost ledabyle, jelikož přehlédla, že tento zákon se týká pouze „zločinů“ – tedy zvlášť závažných trestných činů, u kterých je horní hranice trestu víc než pět let. V případě činu, z něhož starostka ve svém trestním oznámení kolektiv Kliniky viní, tedy z neoprávněného užívání objektu podle paragrafu 208, je horní sazba pět let (a to pouze v případě, že se jedná o organizovanou skupinu). Schvalování tohoto trestného činu, i kdyby soud někdy v budoucnosti někoho z Kliniky skutečně odsoudil, by tedy nebylo vůbec trestné.

Přestože se tedy snaha obvinit takřka všechny strany sporu o Kliniku (odpůrce, kolektiv i podporovatele) míjí jakýmkoli účinkem, svědčí o tom, že vedení Prahy 3 bere svůj boj proti autonomnímu centru opravdu vážně. Trestní oznámení na „schvalovače zločinu“ není podáno na konkrétní osobu, jak bývá obvyklé v případě, že znáte viníka, ale ani na neznámého pachatele, jak bývá obvyklé v případě, že pachatele neznáte. Orgány činné v trestním řízení jsou v tomto případě originálně vyzváni k hledání pachatelů v tisku a na internetu. Prý jich je tam dost.

To si doopravdy na Praze 3 mysleli, že našli zákon, díky kterému obviní tisíce, nebo spíš desetitisíce lidí, a že policie bude celé dny a noci googlovat články a podpisy na peticích, aby všem napařila „schvalování“ Kliniky? Skákali na radnici radostí, když uviděli ve sbírce zákonu paragraf 365 pojmenovaný „Schvalování trestného činu“, ve svazáckém nadšení, že konečně můžou obvinit všechny, kteří nesdílí jejich názor na narušitele měšťácké poctivosti rezidenční čtvrti? A skákali tak divoce, že si ani nezjistili, že v právnickém žargonu je trest do pěti let (který by podle paragrafu 208 mohl hrozit za nelegální využívání budovy), vždy jen „přečinem“, a tedy se na něj nevztahuje paragraf o schvalování trestného činu?

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále