Američtí nacisté vidí v Trumpovi příležitost

Ve Spojených státech existuje Americká nacistická strana. A její vůdce vkládá naděje do Donalda Trumpa.

Předseda Americké nacistické strany Rocky Suhayda, ve svém rozhlasovém pořadu prohlásil, že vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách by znamenalo velkou příležitost pro vstup bílých nacionalistů a nacistů do mainstreamové politiky. V sobotu o tom informoval americký server BuzzFeed a zprávu pak přetiskla média jako Washington Post nebo Guardian.

Vyhrocená nacionalistická rétorika, kritika globalizace a důraz na sociální témata mohou Donaldu Trumpovi přinést hlasy dosud nerozhodnutých voličů.

Představitel extrémní pravicové strany podporující rasovou segregaci tvrdí, že bílá dělnická třída, a zvlášť její mužská část, ještě neřekla poslední slovo. V Trumpovi podle něj vidí bílí Američané politika, který bude skutečně zastupovat jejich zájmy. „Pokud Trump zvítězí, bude to skutečná příležitost pro bílé nacionalisty. Pokud budou jednat rozumně, můžou začít budovat něco podobného, jako je černošský politický výbor v Kongresu,“ prohlásil Rocky Suhayda. „Nemusí to být další z hnutí, která se proti něčemu vymezují a která tady jsou už po desetiletí, Mělo by spíš podporovat bílé,“ dodal.

Suhayda se v minulosti zdráhal Trumpa přímo podpořit. Obával se, že by to Trumpovi mohlo uškodit ve volbách. Samotná kampaň prezidentského kandidáta ho ale podle jeho slov přesvědčila, že nacistické myšlenky nejsou tak nepopulární, jak tvrdí „politicky korektní“ média. Na závěr dodal: „Právě teď máme jedinečnou příležitost, která se už nikdy nemusí opakovat.“

Republikáni i demokraté soustředí své kampaně na oblast severovýchodu Spojených států, přezdívanou Rezavý pás (Rust Belt), s velkým výskytem zpracovatelského průmyslu. Právě státy jako Pensylvánie nebo Ohio budou pro výsledek podzimních voleb rozhodující. Trump získává hlasy bílých pracujících z tohoto regionu, kteří dlouhodobě doplácí na globalizaci zvyšující se chudobou a nejistotou. Získává si jejich přízeň, když slibuje postavení zdi na hranicích s Mexikem a vyhoštění až jedenácti milionů přistěhovalců bez platných dokladů. Otevřeně hovoří o omezení vstupu do země pro muslimské migranty a vydávání zvláštních dokladů pro obyvatele tohoto vyznání. Voliči také slyší na kritiku mezinárodních obchodních úmluv, jako je TTIP, které vnímají jako další ohrožení pro domácí průmysl.

Vyhrocená nacionalistická rétorika, kritika globalizace a důraz na sociální témata mohou Trumpovi přinést hlasy dosud nerozhodnutých voličů. Hillary Clintonová má oproti svému sokovi nevýhodu v tom, že je v očích voličů představitelkou liberálního establishmentu, který neochránil americké hospodářství před globální konkurencí a nese vinu za konec amerického snu. Výsledkem jejich soupeření může být nebezpečný koktejl ještě větší frustrace a nenávisti, ze kterého budou profitovat dosud okrajoví nacisté.

 

Čtěte dále