Čínská plavkyně prolomila tabu menstruace

Čínská plavkyně Fu Jüan-chuej, čerstvá držitelka bronzové olympijské medaile, otevřeně promluvila o problémech s menstruací.

„Byla jsem v šoku! Nikdo o tom nemluví,“ komentovala bývalá britská tenisová jednička Annabel Croft případ z minulého roku, kdy po zápase na Australian Open Heather Watson odůvodnila svoji prohru „ženskými problémy“. Podle Croft jde o poslední velké tabu ženského sportu.

„Tentokrát jsem neplavala tak dobře, protože jsem včera dostala menstruaci. Cítila jsem se dost unaveně.“

O tom, že se i tohle tabu pomalu prolamuje, svědčí i čerstvý případ z právě probíhající letní olympiády v Riu de Janeiru. Čínská plavkyně Fu Jüan-chuej se přes noc stala hvězdou sociálních sítí díky svému překvapení, když se až od reportérky čínské televize dozvěděla, že právě získala bronz v plavbě na sto metrů na znak.

V nedělním štafetovém závodě na 4 x 100 metrů skončil čínský ženský tým čtvrtý a Fu Jüan-chuej se po něm svíjela v bolestech. V rozhovoru pak přiznala, že za její horší sportovní výkon může menstruace. „Tentokrát jsem neplavala tak dobře, protože jsem včera dostala menstruaci. Cítila jsem se dost unaveně,“ odpověděla plavkyně na dotaz reportérky, jestli je v pořádku.

Na čínských sociálních sítích se objevila celá řada zpráv vyjadřujících dvacetileté plavkyni podporu. „Obdivuji Fu Jüan-chuej, že závod zvládla, i když měla zrovna menstruaci. Ženy může taková situace výrazně ovlivnit, zvlášť kvůli bolestem, které ji provází,“ psala například uživatelka TAO na čínském webovém portálu Sina Weibo.

Reakce Fu Jüan-chuej v zemi také rozproudila debatu o používání tamponů. Podle jedné ze studií používají v Číně tampóny pouze dvě procenta žen. Za předsudky vůči tamponům může především nedostatečná sexuální výchova. Otevřená reakce sportovkyně by mohla přispět k překonání převládajícího mýtu, že jejich používáním může žena přijít o panenství. Dosud byly na trhu dostupné pouze tampóny vyrobené ve Spojených státech, brzy by měl zahájit jejich prodej také první čínský výrobce.

 

Čtěte dále