Jednání o TTIP končí fiaskem

EU a Spojené státy se po třech letech vyjednávání neshodly ani na jedné z kapitol obchodní úmluvy. Německý místokancléř přiznal, že jednání selhala.

Německý místokancléř oznámil, že jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) mezi EU a Spojenými státy definitivně selhala. Čtrnácté kolo vyjednávání proběhlo v červenci v Bruselu a bylo už třetí v tomto roce. Celý proces od počátku provází vážné komplikace a rozpory mezi zástupci jednotlivých evropských zemí, které se obávají dopadů obchodní úmluvy.

Místokancléř Sigmar Gabriel, který rovněž zastává post ministra hospodářství, řekl: „Ačkoliv to nikdo nepřizná, podle mého názoru vyjednávání se Spojenými státy de facto selhala.“ Dodal, že se vyjednavači neshodli ani na jedné z 27 probíraných kapitol úmluvy. Spojené státy údajně odmítaly ustoupit požadavkům evropských zemí.

TTIP by podle kritiků vedlo ke snížení úrovně ochrany spotřebitelů v Evropě i standardů environmentální ochrany. Petici proti obchodní úmluvě minulý rok podepsaly přes tři miliony lidí.

 

Čtěte dále