Konvička na velbloudu obletěl svět

Co o nedělním výstupu islamofobů v Praze píšou zahraniční média?

Češi mají další zářez. Kromě zlaté medaile na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru vzbudili pozornost fiktivním úderem džihádistů v centru Prahy. Bizarní happening islamofobů totiž neunikl pozornosti světového tisku. Přední německý týdeník Der Spiegel píše: „Rasistická akce v Praze: odpůrci islámu předstírají teroristický útok.“ A dále pokračuje: „Na videu můžeme vidět, jak stereotypní skupina mužů s dlouhými vousy v převlecích přijela v džípu na náměstí na Starém městě. Když muži namířili do vzduchu zbraně, byly slyšet výstřely.“ Spiegel rovněž dodává, že přihlížející turisté akci odsoudili a cituje jednoho z nich: „Pocházím z Belgie a musím říct, že je to dost nebezpečné.“ Krátký text o Konvičkovi přináší také německý magazín Focus, v němž se dočteme, že výstup, který u mnoha lidí vyvolal paniku, byl „předem schválený pražským magistrátem“. Dále se tu uvádí: „Členové vedení města měli údajně akci sami sledovat a nakonec domluvili s policií její předčasné ukončení.“

Zpráva o absurdním divadle konvičkovců se dostala i do dalších, nejen evropských médií. Můžete si ji přečíst například na španělském webu 20 minutos: „Pravicový populista Martin Konvička převlečený za beduína přijel na velbloudu, následovaný terénními vozy a muži převlečenými za džihádisty Islámského státu.“ O Konvičkovi dnes vědí dokonce také v Latinské Americe – v Argentině, jak dokládá zpráva, kterou převzal server FloresBuenosAires, anebo v Peru: „Muži straší Prahu, když imitují teroristický útok,“ dočteme se v tamním listu El comercio.

Pozadu samozřejmě nezůstala ani anglicky píšící média: „Vousy, pušky a… velbloud: islamofobní skupina pořádá fiktivní útok ISIS v Praze,“ píše se na webu televize Russia Today. Bulvární deník Mirror zase přidává trochu emocí: „Křičící davy se daly na útěk ve snaze zachránit si život poté, co ‚ozbrojení‘ muži vtrhli do města při fiktivním útoku ISIS.“ Zprávu o nedělní „taškařici“ převzaly také weby Inside the World a International Business Times, které zmiňují, že během výstupu se několik prchajících lidí zranilo. International Business Times rovněž připomíná, že OSN kritizuje Českou republiku za její přístup k uprchlíkům a že český prezident Miloš Zeman je obviňován z islamofobie. Na závěr zbývá otázka: Kde se Martin Konvička objeví příště?

 

Čtěte dále