Chlapec se postavil tisícovkám antiLGBT protestujících

Dvanáctiletý Mexičan vešel do cesty jedenáctitisícovému průvodu protestujícímu proti legalizaci manželství gayů a leseb.

Desítky tisíc lidí pochodovaly v sobotu napříč Mexikem. Protesty vyvolal návrh prezidenta na ústavní změnu, která by povolovala svatby lidí stejného pohlaví na národní úrovni. V současnosti je tento druh sňatku povolen v Mexiko City a v několika dalších státech.

Protesty byly svolány Národní Frontou pro rodinu, která je organizací vzešlou z občanské společnosti a různých náboženských skupin. „Jedná se o bezprecedentní probuzení společnosti na obranu rodiny,“ prohlásil jeden z organizátorů ve státě Querétaro. Návrh na povolení sňatků stejnopohlavních párů dokázal v tradičně konzervativním Mexiku mobilizovat poměrně velké množství lidí. Podle Národní Fronty se jedná až o tři sta tisíc lidí. Místní média však uvádějí počet mnohem nižší.

Mexický nejvyšší soud minulý rok vydal rozhodnutí, že zákony omezující manželství pouze na sňatek mužů a žen, jsou protiústavní.

Ve městě Celaya ve státě Guanajuato se při jednom z protestů novináři Manuelu Rodriguezovi podařilo zachytit snímek, který počátkem týdne obletěl internet. Dvanáctiletý chlapec se s roztaženými pažemi postavil průvodu jedenácti tisíc lidí. Novinář později chlapce našel, aby se dozvěděl, co ho k takto odvážnému kroku vedlo. Ten na jeho dotaz odpověděl: „Můj strýc je gay a já nemám rád lidi, kteří ho za to nenávidí.“

Mexický nejvyšší soud minulý rok vydal rozhodnutí, že zákony omezující manželství pouze na sňatek mužů a žen, jsou protiústavní. Přesto je manželství gayů a leseb stále prostřednictvím lokálního práva zakázáno v jednatřiceti mexických státech.

 

Čtěte dále