Dva muži v Bratislavě napadli aktivistku

Jen pár hodin po pravicové demonstraci dva muži zaútočili na aktivistku z Institutu lidských práv. Ta skončila v nemocnici.

V pondělí večer byla po cestě z práce napadena aktivistka z Institutu lidských práv Alena Krempaská. Dva muži ji srazili na zem, bili ji do tváře a sprostě jí nadávali. Stalo se to několik hodin po demonstraci pravicových stran Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Krempaská strávila noc v nemocnici s podezřením na otřes mozku. Dnes ráno byla propuštěna do domácí léčby.

Útočníci byli nejspíše z řad zfanatizovaných příznivců ultrapravice, pro které je každý aktivista, který nesdílí jejich pohled na svět, nepřítel.

Pár hodin před napadením na pravicové demonstraci bývalý předseda slovenského parlamentu a europoslanec a člen SaS Richard Sulík společně s předsedou OLaNO Igorem Matovičem obvinili Alenu Krempaskou a Petra Weisenbachera, že jsou „tuneláři“. Institut Lidských práv ovšem tvrdí, že problém s vyúčtováním nikdy neměl. Útočníci byli nejspíše z řad zfanatizovaných příznivců pravice, pro které je každý aktivista, který nesdílí jejich pohled na svět, nepřítel. Politickou i morální zodpovědnost za napadení mladé ženy však podle institutu nesou také Matovič a Sulík, kteří nenávist davu nasměrovali na konkrétní lidi.

 

Čtěte dále