Holandský poslanec odmítl potřást si rukou s Benjaminem Netanjahu

Tunahan Kuzu nepodal ruku izraelskému premiérovi při jeho dvoudenní návštěvě Nizozemí.

Bývalý člen labouristů a zakladatel multietnické strany Denk učinil toto gesto těsně před setkáním Netanjahua s parlamentní komisí pro zahraniční záležitosti. Na klopě měl připnutou placku s vlajkou Palestiny. Tunahan Kuzu, známý pro své antirasistické postoje, později oznámil, že červený koberec pro izraelského premiéra považuje za skandál. Netanjahu reagoval překvapeně a pohoršeně. Mimo kamery také Kuzu konfrontoval izraelského premiéra s fotografiemi trpících v pásmu Gazy a na Západním břehu, včetně obrázku dvanáctiletého chlapce, kterému kroutí ruku ozbrojení izraelští vojáci. V této souvislosti vyzval izraelského předsedu vlády, aby vysvětlil, jak takové výjevy odpovídají jeho projevům o prosazování demokracie a bezpečnosti v kraji.

Tunahan Kuzu, známý pro své antirasistické postoje, oznámil, že červený koberec pro izraelského premiéra považuje za skandál.

Podle televize NOS byl Kuzu náhradou za Rika Grashoffa, levicového poslance, který se schůzky odmítl účastnit na protest proti izraelské politice na Středním východě. Vřelejšího přivítání se Netanjahuovi dostalo od nizozemského předsedy vlády Marka Rutta. Nicméně holandský premiér jasně deklaroval, že jeho vláda si přeje okamžité ukončení výstavby nelegálních izraelských osad na palestinském území. Stejně tak oznámil, že podporuje označování izraelského zboží vyráběného v okupovaných zónách a že nebude bránit občanům Nizozemí, aby bojkotovali firmy napomáhající izraelské okupaci.

Na své cestě domů poslal Netanjahu svým příznivcům zprávu, ve které oznámil, že všichni dnes měli možnost vidět rozdíl mezi těmi, kdo chtějí mír, a těmi, kdo jej nechtějí. Lepšího uvítání by se izraelskému premiérovi mohlo dostat při jeho příští návštěvě Holandska, pokud uspěje antiislámská Strana svobody, která momentálně vede v předvolebních průzkumech.

 

Čtěte dále