Normální stav

Mediální a politický mainstream přejal agresivitu fašizujících demonstrací z minulého roku.

V Brně se v pondělí nestalo vůbec nic. Akce v pivnici U Poutníka nazvaná Pivem proti nenávisti, kterou svolal zastupitel Matěj Hollan poté, co odsud byl ve čtvrtek spolu s předsedou zelených Matějem Stropnickým několika hosty vyhozen pro svůj vstřícný postoj k uprchlíkům, a kterou neonacisté i obyčejní „slušní Češi“ pochopili jako výzvu k napadení a k lynči, nakonec vůbec neproběhla. Odpískal ji provozovatel pivnice, který nechtěl zbytečné problémy. Skupina asi padesáti neonacistů tak od Poutníka nakráčela ke Třem ocáskům, kde proběhla menší potyčka, a potom šla hledat Hollana k němu domů. Hollan nebyl doma, a tak se v Brně nikomu nic nestalo. Nic se nestalo ani v Plzni. Minulý týden tam přišel na oslavu neznámý muž a s pistolí v ruce vyhrožoval komunistickému poslanci. Nakonec se ale nic nestalo. Poslance zastřelí prý až příště.

Nic se nestalo

Vůbec jako by se letos nic nedělo. Minulé léto a podzim pochodovaly stovky lidí ulicemi pod hlavičkami různých xenofobních, islamofobních i otevřeně fašistických organizací skoro každý týden. Letos ale už na 1. máje bylo jasné, že islamofobní horké léto se tentokrát opakovat nebude. Přes prázdniny se také (kromě „vítání“ Angely Merkelové, kam ale nedorazilo víc než dvě stě lidí), žádná větší akce tohoto typu nekonala. Horké léto si zato prožila organizace Islám v České republice nechceme, která se od začátku roku rozpadala, až se roztříštila do nepřehledného množství spolků, mezi něž patří i Iniciativa Martina Konvičky.

Shoda na heslu „Refugees not welcome“ je tak velká, že kopnout si do lidí s jiným názorem je skoro povinnost. A to i za cenu, že se ocitnete na stejné lodi s neonacisty.

Zanechání veřejných shromáždění je v případě tříštících se islamofobních hnutí a hnutíček, která se rozhodla s uprchlickým tématem prorazit do velké politiky, celkem logické. Ulice při shromážděních byly minulý rok sice docela zaplněné, ale nikdy ne tolik, aby to nemohli vládní politici celkem pohodlně ignorovat. Navíc skoro každá strana v poslanecké sněmovně přicházela s vlastními protiuprchlickými prohlášeními, která se od těch, co zněla na náměstích, nijak zásadně nelišila. Protiuprchlická hnutí, která se snažila vystupovat proti „vlastizrádné vládě“, tak jen potvrzovala vládní kurz a hlásala tytéž předsudky, strach a nenávist jako vláda. Antiislámské hnutí na ulicích fakticky podpořilo vládní politiku nepřijímání imigrantů a odporu proti kvótám. Vláda se pak díky islamofobním aktivistům aspoň nemusela vyrovnávat se skutečnou opozicí v podobě poslepované koalice anarchistů, radikálních levičáků, křesťanů, pomáhajících dobrovolníků, některých liberálů a dalších, kteří vládní kurz z různých pozic od začátku zpochybňovali a požadovali přijetí uprchlíků z válkou zničených oblastí a dodržování mezinárodních závazků a smluv. Na tuto debatu ale vůbec nedošlo.

Islamofobní hnutí každopádně nemůže uspět v žádných volbách. Není u nás potřeba, nenabízí nic, co by nenabízel i mainstream. Hlava katolické církve Dominik Duka, prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda nejsilnější politické strany a majitel nejvlivnějšího vydavatelského domu Andrej Babiš – ti všichni jsou zajedno: „Refugees not welcome“ Tuto větu řekli Matěji Hollanovi v pivnici U Poutníka i štamgasti, kteří Hollanovi vyhrožovali a chtěli mu zakázat vstup do hospody.  S odlišným názorem na uprchlíky se totiž místní pivaři nechtějí setkávat nikde: v politice, televizi, novinách ani v hospodě.

Solidaritu s agresory

Nedá se říct, že by se k incidentu U Poutníka nevyjádřil žádný politik nebo veřejná osobnost. Vyjádřili se například Stanislav Křeček, Jiří Ovčáček a především jihomoravský hejtman Michal Hašek, který je v blížících se krajských volbách konkurentem Hollanova hnutí Žít Brno (jež kandiduje v koalici s TOP 09). Všichni tři měli pochopení pro naštvané štamgasty. Profily ODS Brno a KSČM Brno byly k hospodským výhružkám rovněž velmi vstřícné (poslanec KSČM Jiří Dolejš naopak podobné násilí odsoudil). Michal Hašek dokonce vyzval Hollana a jeho příznivce (tedy napadené) ke klidu. K náckům pochodujícím k domu Hollanovy rodiny se o pár dní později už nevyjádřil a ODS Brno a KSČM Brno rovněž ne.

Štamgasti z Poutníka nejsou neonacisti (aspoň ne všichni). Převažují solidní měšťani. A ti se vždycky zlobí, když je někdo nazývá nácky nebo fašouny. Zlobil by se i hejtman Hašek. On je přece sociální demokrat. Shoda na heslu „Refugees not welcome“ je ale tak velká, že kopnout si do lidí s jiným názorem je skoro povinnost. A to i za cenu, že se ocitnete na stejné lodi s neonacisty. I když z výzkumů veřejného mínění opakovaně vychází, že česká společnost není přijímání uprchlíků příliš nakloněná, velká část lidí by přesto alespoň za určitých okolností a na omezenou dobu byla ochotna někoho přijmout. Vzhledem ke kampani médií a politiků je skoro s podivem, že se u nás někdo takový ještě najde. Drtivá většina politiků se ale chová, jako by panovala stoprocentní shoda na protiuprchlickém postoji. Umírněnější názory na uprchlíky jsou tak v politice podreprezentovány. Agenda islamofobního hnutí a jeho rétorika na náměstích byla politiky převzata, a to i s pochopením pro násilí vůči názorovým oponentům.

Rozpad islamofobního hnutí, způsobený neschopností i přílišnými ambicemi, není zase tak dobrou zprávou. „Kauza Poutník“ ukázala, že projevit sympatie s výhružkami v hospodě a následně mlčet o trestné výpravě party nácků, nečiní problém ani politikovi ČSSD. Kam to vede, se ukázalo tento týden na Slovensku, ale násilné nebo jen slovní napadání například za placku Hate Free se odehrává i v Česku. Nejedná se o odchylku – vždyť většina mediálních i politických hlasů mluví o rozvratném vlivu uprchlíků, byť imaginárních, a věcná debata na toto téma takřka neexistuje.

Autor je redaktor A2larmu.

 

Čtěte dále