Skotsko hrozí dalším referendem o nezávislosti

Skotská vláda opět uvažuje o možnosti odtržení od Velké Británie. Může za to Brexit.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že pracuje na přípravě nového referenda o nezávislosti na Británii. Podle jejích slov ze čtvrtečního odpoledne bude návrh příslušného referenda zveřejněn příští týden. Jedná se o pokračování reakcí na referendum o Brexitu. V něm se totiž většina Skotů vyjádřila pro setrvání v Evropské unii. Už záhy po zveřejnění výsledků dala Sturgeonová jasně najevo, že nové referendum o odtržení Skotska je jednou z variant, které bude zvažovat.

Zatím není jasné, jestli se skotská premiérka pokouší jen vytvořit nátlak na Theresu Mayovou, nebo je potřeba její slova brát jako definitivní vyjádření záměru vyvolat druhé referendum o odtržení Skotska od Británie.

Pozice britské premiérky Theresy Mayové ohledně konkrétní podoby vystoupení Británie z EU je dosud spíše nečitelná. V posledních týdnech předkládá scénář „tvrdého Brexitu“, ale zároveň chce vyjednávat o podmínkách volného pohybu osob, stejně jako setrvání Británie v rámci společného trhu. Vyjádření Nicoly Sturgeonové tak lze interpretovat jako reakci na kroky britské vlády. Nekompromisní postoj ale zastává také evropská strana. Předseda Evropské rady Donald Tusk nevidí žádný jiný scénář Brexitu než tvrdý odchod Británie z EU, opřený o závazky, se kterými bude muset Británie souhlasit, pokud bude chtít zůstat součástí společného evropského trhu. Za jedinou alternativu považuje pokračování plnohodnotného členství Británie v Evropské unii.

Zatím není jasné, jestli se skotská premiérka pokouší jen vytvořit nátlak na Theresu Mayovou, nebo je potřeba její slova brát jako definitivní vyjádření záměru vyvolat druhé referendum o odtržení Skotska od Británie. Jakákoliv podobná iniciativa ovšem konzervativcům zásadně zužuje manévrovací prostor při jednáních s Evropskou unií. Strategií „tvrdé linie“ při vyjednávání o Brexitu, kterou si britská premiérka nyní osvojila, můžeme vnímat jako snahu oslovit dosavadní voliče strany UKIP. Ta se totiž po odchodu Nigela Farage z jejího čela začíná pomalu rozkládat. Dosavadní průzkumy ukazují, že tato strategie zatím nese plody. Pokud se ale konzervativcům jejich manévr vymkne z rukou, může se lehce stát, že Británie brzy přijde o Skotsko a toryové o politickou moc.

 

Čtěte dále