Španělé chtějí zakázat Kolumbův den. Oslavuje prý genocidu

Katalánské město Badalona se rozhodlo zakázat státní svátek oslavující objevení Nového světa Kryštofem Kolumbem. Aktivisté v Barceloně chtějí odstranit Kolumbovu sochu.

Dne 12. října 1492 připlula Kolumbova objevná výprava k ostrovu, který sám Kryštof Kolumbus nazval San Salvador (dnešní Bahamy). Objevení Nového světa považují historici za začátek nové epochy v lidských dějinách. Tento den je v mnoha amerických státech oslavován jako státní svátek (tzv. Kolumbův den), zatímco ve Španělsku jako Den hispánských národů. Třetí největší město Katalánska, Badalona se však rozhodlo tento svátek zakázat. Tento den podle nich není jen oslavou prvního vstoupení Kryštofa Kolumba na území Nového světa, ale také momentem, od nějž se odvíjí pozdější genocida původního obyvatelstva, kterou si spojujeme především se španělskými conquistadory.

Důvodem pro zrušení je podle městské rady Badalony mimo jiné fakt, že svátek je úzce spjatý s frankistickou diktaturou, která ho využívala k velebení své vlády. Městská rada se rozhodla přesunout státní svátek a pracovní volno s ním spojené na 9. prosince – tedy do období, kdy se slaví Den španělské ústavy. Ten je spjat s důležitým momentem španělské historie: 6. prosince 1978 byla referendem přijata nová ústava, která představovala krok směrem k transformaci Španělska v konstituční monarchii a demokracii. „Jsou zde lidé, kteří chtějí oslavovat odkaz španělské historie v den, který nemá konotace s 12. říjnem,“ uvedl pro Onda Cero Radio starosta města Dolors Sabater. V tomto regionu však jeho postoj nepředstavuje žádnou výjimku. Už minulý rok zmiňovala starostka Barcelony Ada Colau, že by země neměla oslavovat genocidu tradiční vojenskou přehlídkou, která stojí přes osm set tisíc eur. Návrh na zrušení tohoto svátku však minulý měsíc neprošel městským zastupitelstvem. Odmítnut byl i návrh k odstranění známé sochy Kryštofa Kolumba, která stojí v centru města.

Kolumbův den se slaví i ve Spojených státech amerických. Proti jeho významu se i zde vzmáhá silný odpor a začínají se objevovat snahy tento svátek zrušit či přejmenovat. V pondělí se před budovou Amerického přírodovědného muzea v New Yorku sešlo několik stovek aktivistů. Zakryli přitom sochu Theodora Roosevelta, která stojí před hlavním vchodem. Podle protestujících se jedná o symbol bělošského šovinismu a rasismu. Socha zobrazuje Roosevelta vítězoslavně usazeného na koni, přičemž po jednom boku mu asistuje Indián s čelenkou na hlavě a po druhém Afroameričan.

Zakrývání sochy bylo součástí akce Dekolonizuj tohle muzeum, kterou zoraganizovaly aktivistické skupiny Decolonize This Place a NYC Stands with Standing Rock a jejíž součástí byla i prohlídka muzea. Protestující poukazovali na to, že v muzeu je vedle sebe oddělení primátů, ptáků, rostlin, minerálů a poté Asiatů, Afričanů, islámu a Indiánů. Na chodbách muzea se proto ozývaly výkřiky: „Kde je oddělení křesťanství? Kde najdeme oddělení Evropanů?“ Aktivisté požadují v otevřeném dopise po starostovi de Blasiovi a vedení Amerického přírodovědného muzea v New Yorku odstranění sochy před hlavním vchodem.

Po vedení muzea žádají, aby přehodnotilo celý svůj koncept. Kulturní artefakty původního amerického obyvatelstva jsou totiž vystaveny v Americkém přírodovědném muzeu, zatímco řecké a římské starověké artefakty jsou umístěny v sousedním Metropolitním muzeu umění. Lidské ostatky a posvátné předměty by měly být dále navráceny původnímu americkému obyvatelstvu. Poslední požadavek protestujících směřoval na starostu města New York a městskou radu: Kolumbův den by podle nich měl být přejmenován na Den původního obyvatelstva (Indigenous People’s Day). Od minulého roku se k tomuto kroku připojilo několik měst v deseti různých amerických státech.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále