The Sun požaduje vyhazov fotbalové legendy Linekera

Současný moderátor populárního fotbalového pořadu Match of the Day má podle bulvárního plátku odejít kvůli podpoře mladistvých uprchlíků z Calais.

Postbrexitovou Británií v současnosti hýbe spor o přijímání mladistvých uprchlíků. Děje se tak v souvislosti s dnes zahájenou likvidací provizorního uprchlického tábora ve francouzském Calais. Britské ministerstvo vnitra potvrdilo, že v pondělí přijalo skupinu dětských uprchlíků ve věkovém rozmezí čtrnáct až sedmnáct let. Jedná se přitom o pouhý začátek integračního procesu, který má za cíl přijmout do Velké Británie co nejvíce mladistvých uprchlíků z tábora v Calais.

Povinné zubní prohlídky pro imigranty?

Dětem prchajícím před válečnými konflikty v Súdánu, Sýrii nebo Afghánistánu bude nejprve nabídnuta zdravotní pomoc a krátkodobé ubytování. Poté by se měly opět setkat s rodinnými příslušníky, kteří už v Británii žijí. Postup vlády přijaly s nadšením mnohé osobnosti britského veřejného života v čele s herečkou Juliet Stevenson a bývalým canterburským arcibiskupem v Dr. Rowanem Williamsem. Jiní jej však ostře kritizovali. Konzervativní poslanec David Davis zašel dokonce tak daleko, že požadoval, aby se povinnou zubní prohlídkou skutečně prokázalo, že jde o děti. Reakce Davise přitom vychází z několika článků a fotek bulvárního britského tisku. Ty poukazovaly na to, že se za děti údajně vydávají i dospělí imigranti.

Deník The Sun Linekera coby externího zaměstnance veřejnoprávní televize BBC obvinil z porušení závazku nestrannosti v politických otázkách.

Britská zubařská komora se mezitím vůči výrokům Davise ohradila a uvedla, že z rentgenu zubů nedokáže věrohodně určit, jestli je člověku více nebo méně než osmnáct let. „Nejen že podle této metody nelze přesně určitě věk člověka, ale dělat někomu rentgen bez toho, aby se tak dělo ve prospěch jeho zdraví, je nevhodné a neetické,“ uvedl mluvčí Britského dietetického sdružení. Ministerstvo vnitra mezitím takové návrhy odmítlo s poukazem, že spolupracuje s francouzskými úřady, které věk migrantů určují na základě rozhovorů, u nichž rozhoduje fyzická podoba a vystupování daného žadatele o přijetí do Británie.

Právě do tohoto kontextu svým tweetem vstoupil celosvětově proslulý fotbalový komentátor a legenda ostrovního fotbalu Gary Lineker. Chování některých britských politiků a médií vůči příchozím mladistvým uprchlíkům označil za „bezcitné a rasistické“. Lineker měl na mysli především pravicové bulvární noviny The Sun, které začátkem týdne rozjely kampaň zpochybňující rozhodnutí vlády. Reakce na jeho tweet dokonale charakterizuje atmosféru postbrexitové Británie. Část veřejnosti stojí za Linekerem a vyjadřuje solidaritu uprchlíkům, zatímco druhá část ho i s jeho zastánci osočují z pokrytectví, zasypávají xenofobními a rasistickými urážkami a vyzývají, aby si „uprchlíky vzal k sobě domů“.

To nejlepší z Británie

Na Linekera zaútočil přímo i deník The Sun, který ho coby externího zaměstnance veřejnoprávní televize BBC obviňuje z porušení závazku nestrannosti v politických otázkách. The Sun společně s konzervativními poslanci Davidem Davisem a Alecem Shelbrookem požadují Linekerův odchod z populárního fotbalového pořadu BBC s názvem Match of the Day, který pravidelně komentuje odehrané zápasy nejvyšší anglické fotbalové ligy. Podle Davise by BBC „neměla zaměstnávat někoho, kdo využívá své slávy k protlačení vlastních emotivních a kontroverzních názorů“. Na Linekerovu obranu se postavila řada osobností. Rozhlasový moderátor Jamie O’Brien se například podivoval nad tím, jak může být Lineker obviněn z porušování nestrannosti, „když se jedná o otázku lidského utrpení“.

Za Linekera se postavil i Jeremy Corbyn, který ve svém twitterovém příspěvku uvedl, že Lineker a zpěvačka Lily Allen představují „to nejlepší, co dnešní Británie reprezentuje: soucitnou, přívětivou zemi oponující strachu a polarizaci“. Corbyn tak společně s Linekerem podpořil i Lily Allen, která nedávno během kampaně pro charitativní organizaci Help Refugees navštívila právě uprchlický tábor v Calais. Lineker mezitím odpověděl na vlnu kritiky tweetem, v němž uznal, že za svůj komentář sice dostal veřejně „na holou“, ale zároveň napsal, že mohl dopadnout i hůř. „Představte si na chvíli, že jste uprchlík, který musí opustit svůj domov.“

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále