Beastie Boys a hákové kříže v New Yorku

Newyorský park pojmenovaný po členovi Beastie Boys někdo posprejoval svastikami a vzdal hold Donaldu Trumpovi.

„Nenávist nepatří do Brooklynu, New Yorku ani do Ameriky. Přidejte se v neděli k nám, abychom se jí společně postavili,“ tweetovali členové Beastie Boys v sobotu, den poté, co se na dětském hřišti v brooklynském parku objevily nasprejované svastiky s nápisem „Go Trump!“. Člen newyorské rady Brad Lander sdílel fotky na sociálních sítích, kde vyvolaly vlnu pohoršení. Svastiky byly vzápětí smazány a v sobotu newyorské děti zaplnily místo květinami, srdíčky a nápisy jako „This Machine Stops Fascists“, „Love Trumps Hate“ nebo „Love is love is love is love is love is love,“ čímž odkázaly na báseň, již přednesl na letošních Tony Awards autor muzikálového hitu Hamilton Lin-Manuel Miranda, který básní reagoval na střelbu v orlandském klubu Pulse.

Nebojte se zakročit a pomoct ostatním, protože toto je skutečný domácí terorismus. Odmítám Trumpovu vizi Ameriky.

Park v Brooklyn Heights je pojmenován po Adamu Yauchovi, členovi Beastie Boys a lidskoprávním aktivistovi, který si jako dítě v parku hrával. Yauch zemřel v roce 2012 na rakovinu. Umělec Cihan Kaan o něm tehdy napsal, že byl „hrdinou amerických muslimů a židovským Gándhím Ameriky“. V neděli se v parku sešly stovky lidí, včetně rodin s malými dětmi, aby vyjádřily nesouhlas s tímto a více než sedmi stovkami dalších nenávistných incidentů, které se od zvolení Trumpa prezidentem udály po celých Spojených státech. Podporu přišel vyjádřit i herec Ben Stiller. Kytarista a zpěvák Beastie Boys Adam Horovitz, přezdívaný Ad-Rock, pronesl následující projev:

Posprejování dětského hřiště svastikami je příšerná věc. Tento park byl pojmenován po Adamu Yauchovi, který byl přes třicet let mým kamarádem a kolegou. Ale byl to také někdo, kdo hlásal nenásilí v hudbě i v životě. Ale nejde jen o něj. Kdosi tu nadšeně spojuje nacistické Německo s Donaldem Trumpem. Žena z brooklynské restaurace si povídala s kamarádkou o Trumpově sexuálním násilí. Nějaký muž ji zaslechl, praštil ji do obličeje a utekl. V tomto incidentu se připomíná Ku-klux-klan vylepující letáky na Long Islandu. Neonacisté útočící na synagogy v Jacksonville a Missoule. Zločiny z nenávisti proti muslimům, které jsou nejčastější od 11. září. Zrcadlí se v něm běloch z Floridy, který nazval černošku, jež ho obsluhovala ve Starbucks, špínou, protože mu přinesla pozdě latté. Tvrdil, že je diskriminován, protože je bílý a volil Trumpa… Tyto incidenty a tato graffiti jsou důsledkem volby prezidenta, který našim dětem ukazuje, že je v pořádku napsat „White Power“ na školní chodbu, že je v pořádku napadat ženy a dívky, že Hispánci, židé a muslimové jsou špatní lidé a že elektrošoky vyléčí homosexuály… To se opravdu děje a my se této nenávisti musíme postavit. Pokud můžete protestovat, protestujte! Pokud můžete věnovat peníze, dejte je hnutí Black Lives Matter, centru Planned Parenthood nebo organizaci United Way of Flint… Jste-li grafičtí designéři nebo pracujete v reklamce, vytvořte slogany a protestní cedule. Pokud jste muzikanti, složte pořádný protest song. Pokud jste spisovatelé, pište… Prosím, mějte oči otevřené a stůjte při sobě. Nebojte se zakročit a pomoct ostatním, protože toto je skutečný domácí terorismus. Odmítám Trumpovu vizi Ameriky. Město New York vás žádá, abyste udělali totéž… Asiaté, lidé ze Středního východu, Hispánci, Afroameričané, běloši, Newyorčané, nenechme si to líbit.

 

Čtěte dále