Budeme rakovině říkat „alternativní růst buněk“?

Publikum hajlovalo při projevu Richarda Spencera během konference tzv. alternativní pravice.

Na videozáznamu magazínu The Atlantic ze sobotní konference ve Washingtonu pořádané Institutem pro národní politiku slavili příznivci hnutí „alternativní pravice“ vítězství Donalda Trumpa hajlováním a výkřiky „Hail Trump“. Institut se definuje jako „nezávislá organizace oddaná odkazu, identitě a budoucnosti lidí evropského původu ve Spojených státech a po celém světě“ a jeho zakladatelem je Richard B. Spencer. Ten termín „alternativní pravice“ zpopularizoval v roce 2010 poté, co založil stejnojmennou, dnes již nefungující, webovou stránku.

Spencer patří mezi vůdčí osobnosti hnutí a zmiňovanou konferenci svým projevem uzavíral. Podle Atlanticu předchozí řečníci diskutovali o své ideologii relativně umírněně; Spencer naopak přednesl řeč plnou antisemitismu, paranoie a velikášství. Mainstreamová média nazval pejorativním termínem „Lügenpresse“ (lživý tisk), kterým nacisté označovali židovský, komunistický a zahraniční tisk. Naznačil, že média drží ochrannou ruku nad Židy, a zapochyboval, zda to jsou skutečně lidé, anebo „golemové bez duše“. Amerika podle něj patří bělochům, „dětem slunce“, „rase dobyvatelů“ a novou érou prezidentství Donalda Trumpa začíná „probuzení jejich identity“. Běloši podle něj v současnosti čelí rozhodnutí, zda „bojovat, či zemřít“.

Nazývat neonacismus alternativní pravicí je jako nazvat rakovinu alternativním růstem buněk.

Spencer sní o „nové společnosti, etnickém státě, který by byl shromaždištěm všech Evropanů“ a volá po „mírové etnické čistce“. Organizace Southern Poverty Law Centre, která monitoruje extremistické skupiny, Spencera nazvala „akademickým rasistou“, jehož upravený zevnějšek maskuje radikální ultrapravicové názory. „Musíme vypadat dobře,“ řekl Spencer novinářce Lauren Foxové z webu Salon, protože nikdo se nepřidá ke hnutí, které je „šílené, ošklivé, agresivní nebo prostě stupidní“.

Hnutí větší než Trump?

Trump podle Spencera není zástupcem hnutí „alternativní pravice“, nicméně naznačuje směr politiky, o níž se zasazují. Pro australský The Hack Programme prohlásil: „Jsem součástí hnutí, které je větší než Trump. Trump byl prvním krokem k probuzení identitární politiky, k probuzení nového evropského ducha po celém světě.“ Alternativní pravice byla ještě loni veřejnosti neznámá, ale podporou Trumpa se dostala do širšího povědomí. Jeho předvolební kampaň z velké části vedl Stephen K. Bannon, šéf vlivné webové stránky Breitbart News – „platformy alternativní pravice“, jak ji Bannon sám nazval. Podle Bloombergu poskytuje Breitbart News „útočiště lidem, kteří si myslí, že redaktoři Fox News jsou příliš slušní a zdrženliví“. Breitbart News například hojně přiživovaly lež, že Barack Obama je muslim narozený v Keni. Nyní Trump jmenoval Bannona svým strategickým poradcem v Bílém domě.

Samotná alternativní pravice ovšem zůstává poněkud vágním pojmem. Spencer považuje za ideové těžiště hnutí důraz na bílou identitu. Podle Bannona k němu patří „mladší lidé, kteří jsou velice nacionalističtí a jsou proti globalizaci a establishmentu“ a objevují se u nich „rasistické a antisemitské náznaky“. Dylan Matthews o alternativní pravici napsal: „Pod touto nálepkou se stýkají pravověrní zastánci nadřazenosti bílé rasy, nacionalisté, podle kterých se konzervativci zaprodali globalizaci, a nativisté, kteří se bojí, že imigrace vyvolá občanský chaos. V jádru to jsou myšlenky hnutí známého jako neoreakce, které odmítá demokracii.“ Členové hnutí se připodobňují k Neovi z filmu Matrix, který spolkl červenou pilulku (od nebělocha Morfea), aby prozřel. Ostatní lidé jsou podle nich spáči, kteří raději setrvávají ve virtuální iluzi rovnosti ras.

Každopádně se alternativní pravice hlásí k Trumpovi. Mnohá média se proto obávají, že se její myšlenky mohou v blízké budoucnosti stát politickým mainstreamem. The Hollywood Reporter zaznamenal nárůst počtu stránek typu Breitbart News. Tato platforma navíc již založila pobočky v Izraeli a Velké Británii a hodlá expandovat také do Francie a Německa.

Dick Cheney, Darth Vader a Satan

Můžeme hajlující muže z videa, tak jako mnozí, brát na lehkou váhu a považovat vše za ojedinělý případ. Je ale otázka, jestli nejde o příznak masivní radikalizace společnosti, projevující se momentálně právě obrovskou vlnou nenávistných útoků, kterou odstartovalo Trumpovo zvolení prezidentem. Americké muzeum holocaustu odsoudilo Spencerovu rétoriku a připomnělo, že „holocaust nezačal zabíjením, ale slovy“.

Spojené státy byly jednou ze tří zemí (spolu s Ukrajinou a Palau), které se minulý čtvrtek postavily proti rezoluci OSN s názvem „Boj proti glorifikaci nacismu, neonacismu a ostatních praktik, které přiživují současné formy rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a s tím související intolerance“. Podle Spojených států jde o omezování svobody projevu. Za záležitost svobody projevu ovšem video z konference mnozí lidé na sociální sítích nepovažují. Na Twitteru se v úterý nejčastěji diskutovalo o výrazech „Nazis“, „Are Jews People“ a „Hail Trump“. Lidé si stěžují, že média odmítají nazývat stoupence alternativní pravice „nacisty“ nebo „neonacisty“. Například na CNN se objevil tento bizarní titulek: „Zakladatel alternativní pravice zpochybňuje, zda jsou Židé lidmi“. Hnutí se tímto termínem samo označuje a média přistupují na jeho hru, když ho používají, a ignorují tak tendence, které se za ním skrývají.

„Nazývat neonacismus alternativní pravicí je jako nazvat rakovinu alternativním růstem buněk,“ napsala herečka Mary Beth Williamsová. Anebo jako označovat blití za „alternativní svačinu“, jak řekla spisovatelka a komička Maura Quintová. Jiní poukázali na pokrytectví některých médií, která například protestující z Black Lives Matter nazývají zločinci, ale s „alternativní pravicí“ problém nemají.

„Temnota je dobrá,“ řekl v nedávném interview Bannon. „Dick Cheney, Darth Vader, Satan. To je moc. Pomáhá nám, že liberálové to nechápou. Že jsou slepí k tomu, kým jsme a co děláme.“ Některá média a politici se možná tohoto cartoonového zla bojí, spousta lidí na to ale kašle. Jak píše komička Cameron Esposito: „Nechci, aby mě někdo zabil kvůli rase, sexualitě, genderu nebo náboženství. Srát na tyhle děcka a jejich identitární politiku.“

Autor je publicista a překladatel.

 

Čtěte dále