Demokracie má koule

Nerovnoměrné zastoupení žen a mužů na demonstraci proti prezidentu Zemanovi vyvolalo diskusi o feminismu a genderových stereotypech.

28. říjen, Staroměstské náměstí. Za dohledu dějinného ducha Václava Havla navrací intelektuální a politická elita národa čest naší zemi. Ve jménu demokracie, Masaryka, lidských práv, dalajlámy a dalších ušlechtilých frází, které jsou nám zdrojem lepšího pocitu z nás samých, se zde pronášejí proslovy o vzácnosti demokracie, o lidských právech, o tom, jak si musíme vážit svobody vydobyté v listopadových dnech roku 1989. Vrcholem je výstup kandidáta na prezidenta a pořadatele celé akce Michala Horáčka. Člověk si mohl skoro prožít euforii sametové revoluce…

Varlata a vaječníky

A do téhle bezpečné sametové idylky vpadly feministky. Na Facebooku prý napsaly něco v tom smyslu, že vedle mužů bylo na pódiu nějak málo žen. Přesněji, že poměr pohlaví byl 1:9. A protože podstatou feminismu je zkazit každou párty a v pátek se navíc oslavovala demokracie, začaly to právem schytávat ze všech stran. Ctihodní mužové bránící demokracii totiž vědí a rozumějí: jsme determinováni svými těly. Náš talent, povahové vlastnosti a charakter, cíle, které chceme v životě dosáhnout, to vše je určeno varlaty nebo vaječníky. Na vládnutí v téhle zemi totiž musí mít jeden nejen silný žaludek, ale i koule. Vaječníky nás před Putinem nezachrání.

Bude-li za případného panování prezidenta Horáčka zachován přirozený poměr 1:9, bude v tomto ohledu zachována i ideová kontinuita se současným prezidentstvím.

Demokraté si tedy povolili gumu u trenýrek a jali se přemýšlet a vysvětlovat ženám všechny ty jejich zmatené pocity a pojmy, které nikdy nepochopí, protože jsou lapeny v nekončícím kolotoči hormonálních výkyvů. Zaprvé, pozvaná byla přece i Eliška Wágnerová, takže tam mohlo být o ženu navíc. Zadruhé a především, ženy mají u symbolické i reálné plotny přirozené místo. Pokud se s tímhle poznáním smíří, naleznou vytoužené životní štěstí, za kterým se bláhově honí v práci, ve škole nebo v politice. Poměr 1:9 je jen projevem přirozeného řádu věcí. Protože každý, kdo se bouří proti přirozenému řádu věcí, je bolševik, jsou všechny kvóty určitě zakukleným rudým spiknutím a měli bychom je zakázat. Na Západě jsou na to moc hloupí, protože si rudý teror nezažili, ale my si životní prostor žádnými rudými nesmysly otravovat nenecháme. Bláznivé ženy je třeba vychovat.

Jako prezident

Vůči feministkám a ženám je totiž potřeba přistupovat z pozice tvrdé lásky. Být jim otcem i starším bratrem. Ochránit je před nebezpečným světem za každou cenu a připomenout jim, že jejich názory jsou sice fajn a originální, ale svět by stejně udělaly krásnějším, kdyby se nechaly ostříhat a ze skříně vytáhly štekle. Za vzor si v tom mohou mužové vzít třeba právě prezidenta, který jak známo chtěl dvěma v Pákistánu uneseným Češkám naplácat. Bytosti, která nám není rovna, je přeci občas v jejím vlastním zájmu naplácat. Umravnit ji. Když už nejde naplácat feministkám fyzicky, je potřeba provést naplácání virtuální, kterému se dnes říká trolling. Když jsou ženy hodně zlobivé, musíme chtě nechtě sáhnout po opasku a od moudrého poučování o vesmírných genderových zákonech přejít ke zveřejňování fotek doprovozenému vhodným komentářem. Když se kácí les…

Bylo by samozřejmě zajímavé vědět, co na to všechno říká třeba Michal Horáček. Přeci jenom, ta demonstrace byla nakonec v prvé řadě o něm a jeho kandidatuře. Forma organizace celé akce, včetně výběru pozvaných hostí, by mohla podle některých zapšklých a nejen vzteky rudých kritiků něco napovídat třeba o stylu, v jakém se ponese jeho budoucí prezidentství. Co si myslí ctihodní mužové-podporovatelé, už můžeme tušit. Pro demokracii je totiž nejdůležitější kontinuita. A bude-li za případného panování prezidenta Horáčka zachován přirozený poměr 1:9, bude v tomto ohledu zachována i ideová kontinuita se současným prezidentstvím. O obhájení tohoto dědictví neváhají ctihodní mužové bojovat stejně srdnatě, jako dnešní hradní pán.

Autor studuje na FF MU.

 

Čtěte dále