Trump ochromí ochranu životního prostředí

Nastupující prezident Spojených států dosadí popírače změny klimatu Myrona Ebella do vedení Agentury pro ochranu životního prostředí.

Přechod Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) pod administrativu Donalda Trumpa by měl zajistit Myron Ebell. Ten je jedním z nejznámějších klimaskeptiků. Podle serveru Scientific American Ebell dosud vedl Centrum pro energetiku a životní prostředí (CEE) v rámci konzervativního think tanku Competitive Enterprise Institute.

Do vedení Odboru energetiky zamíří lobbista energetických firem Mike McKenna. V minulosti měl na starosti vnější vztahy na Ministerstvu energetiky za vlády George Bushe staršího. V roce 2016 hájil zájmy firem bratří Kochů nebo nechvalně známé korporace Dow Chemical.

Donald Trump obsazuje klíčové posty v úřadech pověřených ochranou životního prostředí a regulací energetiky osobami, které otevřeně hájí zájmy byznysu s fosilními palivy a popírají rozvrat klimatu.

Myron Ebell publikuje texty, ve kterých zpochybňuje obavy z klimatické změny. Často na toto téma hovoří v médiích i před Kongresem, je také předsedou Koalice chladných hlav (Cooler Heads Coaliton), skupiny neziskových organizací, které „zpochybňují strašení globálním oteplováním a staví se proti omezování energetiky“. Greenpeace ho považuje za jednoho z hlavních „klimatických zločinců“.

Ebell nedávno označil Obamův Plán čisté energetiky (Clean Power Plan), který má omezit produkci skleníkových plynů, za nelegální. Připojení Spojených států k Pařížské dohodě komentoval jako „naprosto neústavní uzurpování pravomocí Senátu“. Donald Trump je s ním v otázce ochrany životního prostředí zajedno – sám řekl, že je globální oteplování „hovadina“, a dodal, že by Pařížskou dohodu zrušil.

Donald Trump obsazuje klíčové posty v úřadech pověřených ochranou životního prostředí a regulací energetiky osobami, které otevřeně hájí zájmy byznysu s fosilními palivy a popírají rozvrat klimatu. Nastupující prezident tak potvrzuje obavy, že dojde k ochromení přechodu na nízkouhlíkovou energetiku a k ukončení úsilí o omezení globálního oteplování. Personální změny jsou teprve na začátku, ale už nyní je jasné, že dojde k zásadnímu odvratu od směru, který nastavila Obamova administrativa.

 

Čtěte dále