10 nejčtenějších textů v roce 2016

V roce 2016 se mezi nejčtenějšími články na A2larmu poprvé objevily i zprávy. Mezi komentáři a tematickými texty byla nejpopulárnější feministická témata.

1. Policisté a vojáci násilně zadrželi mladíka na Florenci

V reakci na teroristické útoky 22. března v Bruselu posílila bezpečnostní rada státu hlídky na ulicích a na klíčových místech ve velkých českých městech. Na nádražích, v metru či v okolí letišť procházely smíšené hlídky složené ze dvou vojáků a jednoho policisty. Výsledkem bylo několik případů policejní, potažmo vojenské buzerace. Jeden z těchto případů jsme, díky videu nahranému našim čtenářem, zveřejnili na A2larmu. Hlídka vzbudila mladíka, který usnul při čekání na autobus na nádraží Florenc. Když rozespalý mladík s dredy odmítl předložit občanku, vojáci a policista ho nevybíravě povalili na zem, spoutali a odvezli na služebnu. Zprávu přejala řada českých médií a video se objevilo i v České televizi.

2. Martina RůžičkováApolena RychlíkováTereza Stejskalová: Děti nemůžou za vaše posraný životy

„Sotva se na pár místech přestalo kouřit a někde v rohu kavárny se objevil barevný koberec a pár hraček, už museli kavárníci čelit tvrdé realitě: malé děti jsou spontánní, nepřizpůsobivé, umí dělat nepořádek a být hlasité,“ psala v lednu trojice autorek-matek v reakci na kavárníky a provozovatele restaurací, kteří se diví, že se děti chovají jako děti. Děti zpravidla nejsou na veřejných místech v Česku příliš tolerovány, a pokud budou rodiče s dětmi vytlačováni i z kaváren a restaurací, nikdy se situace nezmění. Tato netolerance se dotýká zejména žen na rodičovských dovolených a prohlubuje jejich vyloučení z veřejného života.

3. Mimi BekhechiPět věcí, které by se staly, kdyby každý přestal jíst maso

Dopady jedení masa mají v globálním měřítku katastrofální následky. Podle aktivistky za práva zvířat Mimi Bekhechi je spotřeba masa nejen neefektivní vzhledem k čím dál většímu nedostatku volné půdy na planetě, ale navíc je ve světě, kde hladoví děti, i nemorální. Zbavit se závislosti na mase by znamenalo také zlepšení zdraví obyvatel. Tím by se ulevilo zdravotnictví a ušetřily by se peníze. A především: miliony zvířat by nemusely trpět.

4. Jak rychle smontujete nábytek na tripu?

„Téměř každý z nás si nejspíš někdy koupil nábytek z Ikey a pak dlouhé hodiny dumal nad tím, jak se ta zatracená věc dává dohromady. Zajímalo vás někdy, jak by vám to šlo například pod vlivem LSD? Dvojici Hunter Fine, Alex Taylor ano, a rozhodli se na tomto nápadu založit svoji novou YouTube sérii s příznačným názvem HIKEA.“ Popkulturní newska s tématem IKEA na fetu se stala jedním z nejčtenějších textů roku.

5. Marie Heřmanová: Jak těžké je být ženou v konzumním světě

„Are you beach body ready?“ tak zněla věta, která doprovázela zakázanou reklamu na nové plavky v Londýně. Antropoložka Marie Heřmanová se vyslovila pro regulaci reklamy: „Reklama v metru, která na všechny strany hlásá, jak vypadá to správné „beach body“, bez kterého snad na pláž není ani vhodné vůbec chodit, je projevem nemocného, absurdního světa.“ Volání po omezování komodifikace ženského těla bylo v českých médiích často absurdně interpretováno jako nástup „islamizace“ Londýna, jehož starostou se krátce předtím stal Sadiq Khan, který je prvním muslimem v čele města.

6. Monika Horáková: Zrůdnosti na České poště

„Kromě toho, že pošta tvrdě vyžaduje plnění nesplnitelných plánů, vystavuje pošťáky dalším nestandardním krokům: listonošky a listonoši mají plnit osobní plány i tam, kde je zákaz podomního prodeje, lidé za přepážkou mají podle osobních plánů nabízet pojistky, ačkoli většina z nich nemá licenci od České národní banky, nedodržují se  přestávky, na některých poštách se chodí do práce i o dvě a půl hodiny dříve,“ napsala pro A2larm členka předsednictva Strany zelených, která se letos podílela na kampani Pošťák není pojišťovák. Špatné pracovní podmínky, zastrašování a další praktiky vedení vyústily v krátkou stávku v předvánočním čase. Účast však nebyla dost vysoká k vytvoření potřebného nátlaku.

7. Anna Sedlická: O čem se nemluví

Vydali jsme i jeden z mála textů na téma přirozených potratů a zajištění důstojnosti pro ženy. „Ačkoli potrat dítěte potká každou čtvrtou ženu, je jen velmi málo možností, jak se informovat o tom, co se vlastně děje a co můžeme za dané situace dělat,“ píše Anna Sedlická.

8. Roman GalovičKristýna Sára Zittová: Omluvit se je teď to nejmenší

„Píšeme tento dopis, jelikož upřímně nerozumíme motivaci ani uvažování, které stály za sdílením fotek a následně i identity ženy, jež pracovala mimo jiné jako pornoherečka, na Vašich profilech na sociálních sítích,“ vzkázali aktivisté Dominikovi Ferimu. Internetová celebrita Feri neváhal a „udělal si bžundu“ na úrovni Františka Ringa Čecha.

9. Zadržený na pražské Florenci: Čekal jsem na autobus

Policií zadrženého mladíka z videa se nám nakonec podařilo kontaktovat.  Z jeho vyjádření vyplynulo, že policie neměla k legitimování – kromě „zanedbaného zevnějšku“ – žádný důvod. „Přestože mladíkova reakce na videu může působit přehnaně, musíme se ptát, zda-li je důstojné a společensky přijatelné, aby Armáda ČR v rámci protiteroristických opatření asistovala příliš horlivým policistům v obtěžování cestujících s řádně koupenou jízdenkou čekajících na svůj spoj.“

10. Apolena Rychlíková: Vzestup a pád Martina Konvičky

Borec na konec.

 

Čtěte dále