Francie má levicového kandidáta na prezidenta

Z prezidentských primárek francouzské Socialistické strany vzešel jako vítěz představitel levicového křídla Benoît Hamon.

Hamon porazil centristu Manuela Vallse přesvědčivým výsledkem 58 proti 42 procentům. Mezi francouzskými socialisty je považován za rebela a outsidera, který se příliš nehodí do uhlazené image středolevé strany. Není tak divu, že ho někteří vnímají jako francouzského Jeremyho Corbyna. Jeho situace ve straně je ostatně velmi podobná: vítězství, kterého dosáhl, je výsledkem střetu dvou hlavních frakcí uvnitř socialistů – levicového křídla, které reprezentuje, a hollandovské linie, která je v zásadě programovou obdobou britské New Labour, kterou svého času ztělesňoval Tony Blair.

Tento krok je v nastalé situaci pochopitelný – Socialistická strana během své vlády ztrácí na popularitě a oblíbenost prezidenta Françoise Hollanda je tak minimální, že se ani nepokusil ucházet se znovu o podporu. Nakolik se Hamonovi podaří stočit kormidlo své strany doleva se teprve ukáže, nicméně jeho vize pro francouzskou levici jasně ukazuje, že ti, kdo jej podporují, chtějí tentokrát vsadit na progresivní karty. Trumfy, které Hamon tahá z rukávu, má být mimo jiné daň z automatizované práce, univerzální základní příjem, dokončení přechodu na obnovitelné zdroje energie, zkracování pracovní doby nebo legalizace marihuany.

Pokud chce Hamon uspět, bude muset nalézt způsob, jak přesvědčit Macronovy centristické sympatizanty stejně jako Mélenchonovy levičáky.

Jeho pozice v prezidentské kampani je ale značně komplikovaná. Za sebou má jenom rozhádanou stranu a svým soupeřům sotva dýchá na záda. Dosavadní favoritkou voleb je kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, kterou následuje na druhém místě konzervativec François Fillon a Hamonovi bude znepříjemňovat život i centrista Emmanuel Macron, bývalý ministr financí Hollandovy vlády, který se rozhodl pro samostatnou kampaň En Marche! a jeho preference prozatím strmě stoupají. O hlasy levicových voličů se zároveň už tradičně uchází i představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon. Pokud tedy chce Hamon uspět, bude muset nalézt způsob, jak přesvědčit Macronovy centristické sympatizanty stejně jako Mélenchonovy levičáky. Prozatím se takový scénář jeví jako nepravděpodobný a čeká nás patrně souboj napravo od politického středu.

 

Čtěte dále