Protestní LGBTQ party před domem viceprezidenta USA

Aktivisté zorganizovali taneční party před domem Trumpova viceprezidenta Mikea Pence, který je proslulý svými zpátečnickými názory.

Stovky LGBTQ aktivistů a jejich přívrženců se zúčastnily ve středu v noci taneční party poblíž domu budoucího viceprezidenta Spojených států Mikea Pence. Čtyřicet osm hodin před prezidentskou inaugurací tak v bohaté obytné čtvrti Chevy Chase ve Washingtonu vlály duhové vlajky za rytmu tance pro „taťku Pence“. Party byla součástí pochodu uspořádaného hnutím WERK for Peace a protitrumpovskou iniciativou DisruptJ20, které tak Penceovi, známému svými netolerantními postoji vůči LGBTQ komunitě, chtěly dát najevo, že žádnou homofobii či transfobii nehodlají tolerovat. Protestující se tento týden srocují ve Washingtonu, aby demonstrovali svůj nesouhlas s nastupujícím prezidentem a jeho administrativou. Akce vyvrcholí 21. ledna washingtonským pochodem žen, kterému tuto sobotu vyjádří podporu i české sympatizantky a sympatizanti na Václavském náměstí.

Protestující se tento týden srocují ve Washingtonu, aby demonstrovali svůj nesouhlas s nastupujícím prezidentem a jeho administrativou.

Pochod podpořili také mnozí místní rezidenti, kteří vedle amerických vlajek už podruhé vyvěsili duhové vlajky hrdosti. Poprvé tak učinili loni v prosinci, když se dozvěděli, že zde bude Pence na čas bydlet, než se odstěhuje do viceprezidentské rezidence na jihovýchodě Washingtonu. V prezidentských volbách volilo osmdesát pět procent obyvatel Chevy Chase Hillary Clintonovu a jen devět procent Donalda Trumpa. I z toho důvodu měl málokdo s protipenceovským twerkingem problém.

Pence ještě coby guvernér Indiany v roce 2015, kdy byly ve Spojených státech legalizovány stejnopohlavní sňatky, podepsal zákon o náboženské svobodě, který byl následně ze všech stran kritizován jako státem posvěcená diskriminace LGBTQ lidí. Ti podle zákona na základě náboženských námitek nemohli manželství uzavřít. Pence totiž manželství definuje jako akt mezi mužem a ženou. Teprve po vlně kritiky byl do zákona připsán dodatek, který diskriminaci zabránil. Podle Sheily Suess Kennedyové, univerzitní profesorky z Indiany, která Pence zná od devadesátých let, je budoucí viceprezident stále „přesvědčen, že Bůh nemá gaye rád“.

Během kampaně pro zvolení do Kongresu v roce 2002 Pence napsal, že by Kongres měl vystupovat proti sňatkům stejných pohlaví i proti antidiskriminačním opatřením LGBTQ komunity a měl by zabránit financování podpůrných organizací zabývajících se problémem HIV/AIDS, protože prý „oslavují a podporují typy chování, které umožňují šíření viru HIV“. V roce 2009 Pence oponoval návrhu zákona o prevenci zločinů z nenávisti (pojmenovaném podle Matthewovi Sheppardovi, zavražděnému kvůli své sexuální orientaci, a Jamesovi Byrdovi ml., zavražděnému kvůli barvě své kůže), který ale přesto prezident Obama uzákonil. Loni rovněž vyjádřil nelibost k Obamovým směrnicím proti diskriminaci transgenderových studentů na školách.

Když loni Pence navštívil muzikálový hit Hamilton, kde o založení Spojených států rapují Afroameričané a Hispánci, promluvil k němu přímo herec Brandon Victor Dixon: „Doufáme, že vás naše představení inspirovalo k tomu, abyste hájil americké hodnoty a pracoval za nás za všechny. Toto je příběh Ameriky vyprávěný skupinou mužů a žen rozličné barvy, víry a orientace.“

Podobně rozmanitý byl i pochod u Penceova domu. Hnutí WERK for Peace vzniklo v reakci na střelbu v orlandském klubu Pulse a jeho cílem je formou tance vytvořit „safe space“ pro každého bez ohledu na jeho sexuální orientaci či genderovou identitu. „Penceův dům je pro mě příliš daleko, ale tancuji s vámi všemi doma. Jsem americká muslimka a tohle je zatím nejlepší věc v roce 2017,“ napsala pod článkem na Buzzfeed uživatelka Halima Bean.

Autor je publicista a překladatel.

 

Čtěte dále