Soumrak modelek „zdobících“ sportovce

Po cyklistickém závodu v Austrálii nebudou oproti zvyklostem vítěze na pódiu doprovázet hostesky. Přiblížil se konec neviditelného sexismu ve sportu? 

Světová cyklistika vděčí slovenskému cyklistovi Peteru Saganovi za mnohé. Dvojnásobný mistr světa přitahuje pozornost nejen svojí výkonností, ale i extravagantními kousky. Třeba tím, že v roce 2013 osahával na pódiu hostesku Maju Leye. Nevkusné gesto vyvolalo skandál. Sagan reagoval omluvou s tím, že to byl pouhý vtip. Takovému humoru se rozhodli bránit v Austrálii. V lednovém závodě Tour Down Under budou místo hostesek předávat ceny juniorští cyklisté. Organizátoři největšího australského cyklistického závodu se musí přizpůsobit rozhodnutí vlády Jižní Austrálie stejně jako promotéři motoristického závodu Clipsal 500 v Adelaide.

„Vláda platí hostesky (na sportovních akcích), ale zároveň dáváme peníze na psychologickou pomoc mladým ženám, které mají problémy s obrazem svého těla,“ říká jihoaustralský ministr sportu Leon Bignell. „Chceme inspirovat dívky a mladé ženy přicházející na automobilové závody, aby toužily být závodnicemi, automechaničkami nebo konstruktérkami vozů,“ vysvětluje vládní zákaz.

Sexisté se brání feminismem

S tím, že by měla skončit dehonestace žen ve funkci ozdobného doplňku úspěšných mužů, ale nesouhlasí ředitelka modelingové agentury Tanya Powell Model Ute Petersen, která zajišťovala hostesky právě pro motoristický závod v Adelaide. „Všechny talentované dívky, které mohly být na pódiu a stát se součástí toho všeho okolo, to opravdu bavilo dělat,“ říká. „Byly hodně smutné, když viděly, kam celá věc dospěla, protože jim to kromě práce samotné přinášelo i zábavu, navíc milovaly i blízký vztah s publikem,“ tvrdí modelingová šéfka.

Její argumentace může připomínat i feministickou výzvu, že si každá žena může se svým tělem dělat, co chce. V podobném duchu obhajovaly Saganův úlet i četné komentáře sportovní veřejnosti. „Dievča na pódiu nevyzerá, že by jej to prekážalo. Vlastne sa tvári, že ju to potešilo,“ tvrdí jeden z typických komentářů. Saganovými prsty poctěná modelka Maja Leya přitom své netečné chování vysvětlila jako snahu zachovat dekorum a nepřitahovat k celé situaci, která jí byla extrémně nepříjemná, další zbytečnou pozornost. Obscénní gesto označila za sexuální harašení na pracovišti.

Úkol modelky na pódiu je jasně daný. Musí být atraktivní, mluvit jen svým tělem a vykazovat vítězi neskonalou úctu.

Autory komentářů o tom, jak se taková pozornost ženám vlastně líbí, byli nepřekvapivě muži. Možná z nich mluvila skrytá touha být v kůži ženy osahávané slavným sportovcem. Bezděčně přitom upozornili na skutečnost, kterou mají všichni na očích, ale nevidí ji. Nebo ji nechtějí vidět. Hostesky slouží při předávání cen sportovním vítězům jako dekorativní prvek. A tato ozdobná funkce je ve svém jádru přesným ztělesněním sexismu.

Úkol modelky na pódiu je jasně daný. Musí být atraktivní, mluvit jen svým tělem a vykazovat vítězi neskonalou úctu. Možná proto, aby podnítila v závodnících ještě větší touhou zvítězit a být na piedestalu políben krásnou ženou. Sagan neudělal vlastně nic jiného, než že překročením červené linie degradoval modelku na její zamlčenou roli – na bezduché tělo manifestující předmět mužské touhy.

Pořadatelé březnového závodu žen mezi Gentem a Wevelgemem přišli loni se sympatickým pokusem narušit svět maskulinní nadvlády. Vítěznou Chantal Blaak odměnili za vítězství polibkem na pódiu dva mládenci. Jenže záměna jednoho pohlaví za druhé neřeší podstatu problému, který spočívá v degradaci modelky či modela do role sexuálně atraktivní ozdoby pro úspěšné sportovce či sportovkyně. Vždyť i belgičtí pořadatelé vybrali sličné a fešné mladíky.

Ženy se štíhlou, souměrnou postavou a krásným úsměvem

Skutečným rájem sexistických panenek na hraní jsou ale závody, kde se po silnicích místo centimetrových galusek prohánějí mnohem širší pláty pneumatik. Takzvané „Grid Girls“ patří neodmyslitelně k motoristickým závodům po celé planetě. Spoře oděné dívky na trati prezentují jednotlivé jezdce před startem, lascivně se usmívají v zákulisí i mezi diváky.

Co je náplní práce typické Grid Girl, detailně popisuje inzerát lákající k této práci české dívky. Jejich úkolem je působit mile a být usměvavé za všech okolností. Navzdory počátečnímu zájmu o „dívky všech typů“ ale mají šanci jen ženy se „štíhlou, souměrnou postavou a nohama a s krásným úsměvem“. Pokud vás zajímá, jak takové Grid Girl vypadají, sportovní žurnalisté z webu o formuli 1 si dali tu práci, aby vybrali ty nejlepší. Výběr to byl jistě náročný a poctivý, protože výsledná fotogalerie obsahuje 155 fotek.

Samotná přítomnost Grid Girls přitom nemá na samotný sportovní zážitek žádný vliv. Možná se jedná o zoufalou snahu pořadatelů odvrátit pozornost od něčeho tak nudného, jako je nekonečné kroužení automobilů po asfaltové dráze. Jenže jak ukázal případ světové série vytrvalostních závodů Endurance, i automobilové závody trvající osm i více hodin se bez Grid Girls obejdou. „Pro mě patří do minulosti. Podmínky pro ženy jsou dnes trochu jiné než dřív,“ okomentoval zrušení účasti modelek na začátku sezony 2015 ředitel série Gérard Neveu. Narušil tak stereotypní představu o světě automobilového sportu jako místě, kde se přirozeně snoubí silné motory s krásnými ženami. Machistický sen, v němž dominantní muž ovládá řvoucí auto a mlčící modelku, se tak může snadno rozplynout.

Jde to i bez sexismu

Že to může jít i jinak, ukazuje příklad z fotbalového prostředí. Málokterý úspěšný fotbalista dopustí, aby se v jeho soukromém životě neobjevila nějaká modelka – jako by profesionální krásky patřily k povinné výbavě sportovní celebrity –, přesto nikoho ani nenapadne, že by modelky měly být součástí fotbalového zápasu. Hráči na hřiště přicházejí, stejně jako při tenisových zápasech, v doprovodu malých dětí, začínajících fotbalistů.

Třeba australský příklad pomůže zbytečný sexistický nešvar vymýtit nejen v cyklistice a na motoristických závodech, ale i v boxu či americkém fotbalu. Modelky totiž svou tichou a (ne)viditelnou přítomností sportovní akce paradoxně a ostudně hyzdí. Sport je oblastí, kde mají všichni zúčastnění alespoň zdánlivě stejnou šanci zvítězit. Modelky, hostesky či Grid Girls jsou ale odsouzeny do role poražených, které musejí polibkem a vyzývavým oblečením pokorně zdobit vítěze.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále