Muž, který postřelil antifašistu, byl ihned propuštěn

Během protestu proti Trumpovi v Seattlu byl postřelen odborář a antifašista Josh Dukes. Útočník byl ihned propuštěn.

V den Trumpovy inaugurace 20. ledna probíhaly protesty v mnoha městech po celých Spojených státech. Jedna z demonstrací se odehrála i v Seattlu, kde měl na Washingtonské univerzitě veřejnou přednášku britský novinář Milo Yiannopoulos, prominentní postava „alternativní pravice“, hlasitý Trumpův sympatizant a redaktor webu Breitbart. Do protestu se zapojily studentské, univerzitní i dělnické organizace a během Yiannopoulosovy přednášky zde lidé skandovali hesla typu „Stop Trumpovi, stop KKK, stop fašistickým USA“. Když došlo k potyčce mezi Trumpovými příznivci a odpůrci, byl do žaludku postřelen 34letý Josh Dukes, člen odborové organizace Industrial Workers of the World (IWW), aktivní antifašista a antirasista. Střelec se později sám přihlásil na policii, kde prohlásil, že jednal v sebeobraně, a byl vzápětí propuštěn.

Republikánští zákonodárci v deseti státech neotáleli a navrhli legislativní úpravu, jež by kriminalizovala i poklidné protesty.

V oficiálním prohlášení organizace se ale píše, že Dukes byl „neozbrojený a snažil se uklidnit konflikt, který eskaloval během protestů“. Reportéři ze Seattle Times zjistili, že devětadvacetiletý střelec hodinu před incidentem napsal Yiannopoulosovi na Facebook, že zrovna dostal pěstí a někdo mu vzal čepici s nápisem Make America Great Again. Následně ho požádal, jestli by mu dal novou s podpisem, ale odpovědi se nedočkal. Ošetřovatel Samie Frites ve svém svědectví popisuje, že viděl, jak Dukes vyrazil za jakýmsi mužem, který střílel gumové projektily do davu. Když ho Dukes chytil za záda, uslyšel Frites tlumenou ránu a Dukes se skácel k zemi. Jeho zdravotní stav se ale zlepšil a už byl propuštěn z jednotky intenzivní péče. IWW poté zřídil crowdfundingovou kampaň na uhrazení Dukesovy léčby – v tuto chvíli se vybralo už přes 56 tisíc dolarů. Dukesova právní zástupkyně Sarah Lippeková uvedla, že její klient nechce podat na střelce žalobu a „přeje si dát najevo, že s člověkem, který ho střelil, soucítí a doufá v konstruktivní dialog“.

Kulturní válka

Celý incident ale vyvolal nevoli mezi Trumpovými odpůrci, podle nichž je nespravedlivé, že muž, který ohrozil jiného člověka na životě, chodí beztrestně po ulicích, zatímco více než dvěma stovkám protestujících proti Trumpovi, kteří v pátek rozbili pár výloh, včetně novinářů, kteří dění zaznamenávali, hrozí až deset let ve vězení. Navíc republikánští zákonodárci v deseti státech neotáleli a navrhli legislativní úpravu, jež by kriminalizovala i poklidné protesty.

Milo Yiannopoulos se sám prezentuje jako „internetový superpadouch“, neustále hovoří o „kulturní válce“, kterou vede proti levici, a tvrdí, že je „odhodlán zničit liberální média“. Jeho úhlavními nepřáteli jsou politická korektnost, feminismus a islám. Své četné příznivce například loni v létě instruoval, aby na Twitteru obtěžovali afroamerickou herečku Leslie Jonesovou, která hrála v posledních Krotitelích duchů, za což byl jeho twitterový účet zrušen. Nedávno uzavřel knižní smlouvu s nakladatelstvím Simon & Schuster. Na nakladatelství se vzápětí snesla vlna kritiky.

 

Čtěte dále