Youtuber PewDiePie u Disneyho končí. Kvůli antisemitismu

Společnost Walt Disney ukončila spolupráci s jedním z nejznámějších světových youtuberů. Důvodem je slogan „Smrt všem Židům“.

Společnost Walt Disney v pondělí ukončila spolupráci s populárním youtuberem PewDiePiem kvůli antisemitskému obsahu v jeho videích. V lednu PewDiePie, vlastním jménem Felix Kjellberg, využil služby stránky Fiverr, kde si lze za pět dolarů objednat téměř cokoli, a vyžádal si po oblíbené indické dvojici Fiverr Funny Guys, aby mu zatancovala a následně zapózovala s cedulí „Smrt všem Židům“. Video živě streamoval, ale později ho ze svého kanálu stáhl. Kjellberg byl při sledování očividně v šoku a následně se pokusil uvést vše na pravou míru: „Nejsem na to hrdý, nebudu vám lhát. Nejsem antisemita, nebo jak se tomu říká. Byl to srandovní mem a nevěřil jsem, že to udělají… Přísahám, miluju Židy. Miluju je.“ Za video byl dvojici Fiverr Funny Guys pozastaven na Fiverru účet, na což reagovali omluvou a ujištěním, že nevěděli, co nápis znamená. Po několika dnech byl jejich účet opět obnoven.

„PewDiePie těží z toho, že je vám jasné, že ve skutečnosti takové názory nemá a že je všichni na světě považují za odporné. Problém ale je, že existují lidé, kteří takové názory mají.“

Kjellberg uzavřel v roce 2014 partnerství s Maker Studios, sítí spravující přes tisíc youtubových kanálů, kterou téhož roku koupil Disney za 500 milionů dolarů. Společnost Maker Studios ale v pondělí s Kjellbergem přerušila spolupráci poté, co deník The Wall Street Journal zveřejnil analýzu, v níž doložil, že za posledních šest měsíců se v devíti Kjellbergových videích objevily antisemitské vtipy nebo nacistická symbolika.

prohlášení pro magazín Variety řekl mluvčí Maker Studios, že „Felix dosáhl své popularity tím, že je provokativní a drzý, ale v tomto případě zašel až příliš daleko. Výsledná videa jsou nepatřičná, a proto jsme se rozhodli rozvázat s ním spolupráci.“ V jednom z videí například vystupoval muž převlečený za Ježíše, který říkal: „Hitler neudělal nic špatného“, což je mem, který vznikl před pár lety na americkém imageboardu 4chan. Jinde Kjellberg sledoval Hitlerův proslov v uniformě a zveřejnil svastiky, které mu poslali fanoušci, čímž poukazoval na zpřísnění finanční politiky YouTube. V dalším videu sarkasticky použil nacistickou pochodovou píseň.

Kjellberg se proslavil hraním počítačových her, které doprovází svými energickými komentáři. Mimo jiné se také věnuje skečům a různým komickým videím. Na svém Tumblru se vyjádřil, že jeho videa jsou primárně zábava a není v nich místo pro seriózní politický komentář. Zdůrazňuje také, že rozumí tomu, proč jeho vtipy některé lidi urážejí, ale nebylo prý to jejich účelem.

Mnozí kritici zmiňují fakt, že s obrovskou popularitou, které se Kjellberg těší, jde ruku v ruce i zodpovědnost. Benedict Townsend píše na webu We the Unicorns: „Těží z toho, že je vám jasné, že ve skutečnosti takové názory nemá a že je všichni na světě považují za odporné. Problém ale je, že existují lidé, kteří takové názory mají. Je spousta lidí, kteří jsou schopni upřímně provolávat ,Smrt všem Židům‘. Antisemité jsou všude a někteří jsou dokonce neuvěřitelně vlivní.“ V článku na nacistické stránce Daily Stormer autor s nickem Zeiger Kjellbergovo chování vítá. Přestože podle něj Kjellberg není nácek, „normalizuje nacismus a marginalizuje naše nepřátele.“

 

Čtěte dále