ASC Klinika vyzývá SŽDC k fotbalovému derby

SŽDC nechala zastavit přívod pitné vody do Kliniky. Kolektiv autonomního centra odpovídá s humorem a státní firmu vyzývá k fotbalovému zápasu.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) stupňuje tlak na kolektiv Autonomního centra Klinika a snaží se jej dostupnými prostředky vypudit z obsazené budovy v Jeseniově ulici. Kolektiv však nehodlá ustoupit, se ztíženými podmínkami bojuje humorem a snaží se získat veřejnou podporu před blížícím se policejním vyklizením. Obyvatelé centra vyzvali SŽDC k fotbalovému utkání, jehož výsledek má určit, „kdo získá Kliniku na věky věků, a kdo ne“. Očekávané pražské derby se má odehrát v úterý 21. března v parku Parukářka. Kateřina Šubová z tiskového oddělení SŽDC k tomu napsala: „Na podobná vyjádření a výzvy nebudeme reagovat.“

Obyvatelé centra vyzvali SŽDC k fotbalovému utkání, jehož výsledek má určit, „kdo získá Kliniku na věky věků, a kdo ne“.

Pokud správa proti squatterům nenastoupí, bude o budoucnosti Kliniky rozhodovat odvolací soud. Na počátku ledna letošního roku totiž Obvodní soudu pro Prahu 3 nepravomocně rozhodl, že by měl kolektiv autonomního centra budovu bývalé plicní kliniky opustit. Právní zástupce Kliniky Pavel Uhl se odvolal, ale další soud nejspíš pouze potvrdí původní verdikt v neprospěch autonomního centra. Ještě letos v létě tak může dojít k vyklizení jediného squatu v České republice.

 

Provoz autonomního centra v posledních týdnech komplikuje nedostatek pitné vody. Její přívod zastavily Pražské vodovody a kanalizace zřejmě na podnět ze strany SŽDC. Arnošt Novák z kolektivu Kliniky to komentoval: „Základní lidskou potřebu, přístup k pitné vodě, využili jako nástroj k tomu, aby na nás vyvinuli tlak. I když jsme vodu dlouhodobě platili, tak nás nechali odpojit. Stát tím dal návod, jak se soukromí majitelé můžou zbavovat nájemníků, aniž by museli čekat na pravomocné soudní rozhodnutí.“ Pitnou vodu potřebnou na provoz Kliniky poskytují její podporovatelé a sousedé z Jeseniovy ulice. Byl také zaveden systém pro sběr a filtraci dešťové vody, která se používá na úklid a splachování. Na Klinice se nadále setkává dětský klub Mamatata a probíhají zde přednášky, pravidelné jazykové kurzy i koncerty. Začíná také sezóna na zahradě centra, kde jsou veřejně přístupné zeleninové záhony a ovocné stromy.

Kromě fotbalového zápasu kolektiv sociálního centra chystá demonstraci s názvem Neničte Kliniku, neničte město!, která proběhne 9. dubna na náměstí Míru. V prohlášení k demonstraci se píše: „Nevyžíváme se v konfliktech, ale nebudeme ustupovat těm, kteří jednají jako malé děti, kteří dostali příliš mnoho moci a ničí to, co se jim nelíbí, jako bábovky na pískovišti. Chceme jednat o kompromisu s úřady, chceme budoucnost pro sociální centrum, které Praha potřebuje.“

 

Čtěte dále