My Street Films otevírá další sezónu

V pořadí čtvrtý ročník filmového projektu vyzývá širokou veřejnost k zaslání svého nápadu na krátký film.

Letošní ročník otevírá dokumentaristka Rozálie Kohoutová, která byla se snímkem FC Roma nominována na cenu Český lev za nejlepší dokumentární film a loni si odnesla ocenění z MFDF Jihlava. Exkluzivně pro My Street Films natočila krátký film Smíchovská výhodná koupě, ve kterém glosuje kauzu prodeje obřích betonových truhlíků na Praze 5.

Internetová filmová mapa na portálu www.mystreetfilms.cz se tak plní příběhy inspirovanými lidmi nebo ulicemi, městy či dalšími místy z bezprostředního okolí tvůrců. V minulosti svůj film na mapu umístili přední čeští dokumentaristé, jako Filip Remunda, Bohdan Bláhovec nebo Veronika Lišková, a více než dvě stovky amatérských tvůrců z Čech, Slovenska, Polska a Maďarska.

Do soutěže se může zapojit kdokoliv, stačí do 20. dubna 2017 poslat krátký námět v rozsahu do tří set slov na [email protected]. Autoři pěti vítězných nápadů natočí film v rámci filmové dílny vedené profesionálními filmaři Violou Ježkovou a Ivem Bystřičanem. Zanechat po sobě stopu na filmové mapě je možné i zasláním vlastního hotového filmu v délce do deseti minut, a to do 15. září 2017. Vítězné dokumenty budou uvedeny na festivalu MFDF Ji.hlava a získají filmové ceny od společnosti Europe Media Nest a slevu na pronájem filmové techniky.


Workshopy, soutěž i otevřené programy s výraznými tvářemi audiovizuální kultury

My Street Films inovativním způsobem propojuje filmové vzdělávání a občanský život. Mezi zajímavé filmy z loňského roku se řadí například krátký film Martiny Poliakové Ženy 21.století, který na pozadí feministického bloku na demonstraci 17. listopadu loňského roku zkoumá postavení žen v dnešní společnosti i to, proč může být potřebný feminismus. Autorka filmu jej realizovala jako výstup z workshopu Aktivistického dokumentu, který se pod vedením Terezy Reichové, Vladimíra Turnera a Apoleny Rychlíkové konal minulý rok v Autonomním a sociálním centru Klinika a jejž navštívily desítky lidí. Sama autorka dokumentu, na kterém mimo ní spolupracovaly další účastnice workshopu, ke své účasti na projektu My Street Films řekla:

„Do workshopu MSF jsem se přihlásila, protože jak jsem se synem doma, daleko intenzivněji vnímám město a jeho ulice. Dívám se na něj z metrové výšky a také do míst, kterých bych si nikdy nevšimla. Přihlásila jsem se do aktivistického workshopu proto, že sliboval setkání s osobnostmi, jejichž práce si vážím – je podle mého soudu kvalitní a promyšlená. Zároveň se už delší dobu pohybuji mezi lidmi, kteří se ve volném čase angažují, starají o veřejný prostor, ovlivňují politiku nebo se snaží změnit svět, ve kterém žijeme, k lepšímu. Proto mě zajímalo, jak vyprávět jejich příběh audiovizuálně, protože jsem do té doby měla zkušenost pouze se slovem a písmem. Setkala jsem se s několika odlišnými přístupy, z nichž každý měl pro mě své klady a zápory. Ačkoliv nejsem filmařka nebo dokumentaristka, něco málo jsem o tom, jak se dělá film, věděla. Nicméně i tak mě v reálu udivilo, jak komplexní proces to je a že vyžaduje opravdu jasný scénář, plán a harmonogram.“

My Street Films současně přináší také otevřený program pro veřejnost v podobě workshopů a přednášek s tvůrci, jako jsou dokumentarista Jan Gogola ml., hudebník a filmař Petr Marek či slovenský režisér Peter Kerekes a další.

Více informací o soutěži a dalších aktivitách naleznete na www.mystreetfilms.cz.

 

Čtěte dále