Americká Antifa na fotbale bojuje proti Trumpovi a náckům

Politika Donalda Trumpa a vzmach krajní pravice aktivizovaly antifašistické fanouškovské kolektivy. Ty navazují na tradici socialisticko-anarchistických ultras z New Yorku. 

Úvodní zápas nové sezony fotbalové Major League Soccer (MLS) v Coloradu přinesl na fotbalových stadionech málokdy vídanou věc. Na plotu před sektorem domácích příznivců se objevila vlajka Antifašistické akce. Nejednalo se o individuální počin osamělého antifašisty, který omylem zabloudil na fotbalový zápas, ale vlajku vyvěsili antifašističtí ultras místního týmu Rapids. Colorado přitom není jediným městem v USA, kde se fotbaloví fanoušci otevřeně hlásí k antifašismu. Další skupiny antifašistických ultras působí na stadionech v Dallasu, Seattlu, Montrealu a u newyorských Red Bulls. V New Yorku ještě působí s Antifou sympatizující ultras klubu New York City (NYCFC) a další skupina podporuje tým Cosmos z nižší ligy.

I když soccer, jak se ve Spojených státech říká fotbalu, nemá podobnou tradici a nebudí srovnatelný zájem jako v Evropě, ani tady hlediště nezůstala ušetřena rasistických a chuligánských projevů.

„Naše skupina se formovala s nástupem trumpismu a tím, co vnímám jako rostoucí hrozbu pro naši kulturu,“ vysvětluje mluvčí Cosmopolitan Antifa, podporující tým New York Cosmos. Vznikla teprve loni v březnu během protitrumpovského shromáždění. „Když máte fanoušky, kteří zpívají 75 až 80 procent našich chorálů ve španělštině a v hledišti jsou hordy přistěhovalců, potom začnete cítit určité napětí, když vaši politici mluví o zdech a deportacích,“ dodává.

Boj proti Trumpovi

Trumpův nástup do prezidentské funkce aktivizoval antifašisty nejen na fotbalových stadionech, ale v celé zemi. Jejich boj proti otevřeně rasistické a protiimigrantské politice už přinesl několik střetů mezi Trumpovými příznivci a skupinami antifašistů. Nejznámější byly boje v Berkley.

Přítomnost antifašistů na fotbalových stadionech neznamená, že vyhledávají násilné střety. „Volba Donalda Trumpa způsobila, že hodně lidí je vystrašených a mají pocit, že nepatří do naší země,“ vysvětluje člen newyorských Metro ultras. „Chceme ukázat všem příznivcům klubu Metro, že je nám jedno, jaký je váš původ, jakou barvu kůže máte, jaká je vaše sexuální orientace. Když podporujete stejný klub jako my, jste více než vítáni,“ dodává. Fotbalové stadiony považuje za poslední místo, kde by se lidé měli cítit ohroženi xenofobií a rasismem. Antifašistické skupiny neomezují svoji činnost jenom na den zápasu – Cosmopolitan Antifa například pořádá charitativní sbírky.

Trump ale nepředstavuje jediný důvod, proč radikálně levicové uskupení chodí v USA na fotbal. V posledních letech totiž výrazně vzrostla přítomnost radikální pravice na fotbale vůbec. I když soccer, jak se ve Spojených státech říká fotbalu, nemá podobnou tradici a nebudí srovnatelný zájem jako v Evropě, ani tady hlediště nezůstala ušetřena rasistických a chuligánských projevů, které známe z Evropy.

„Viděli jsme, že na druhé straně řeky Hudson se pohybují fašistické, neonacistické živly podporující NYCFC. Skupiny jako Empire State Ultras (ESU) nebo Batallon 49 si našly cestu do ochozů stadionu Yankees. Když mohou operovat v Bronxu, neexistuje absolutně nic, co by jim zabránilo vstoupit na stadion South Ward (newyorských Red Bulls),“ varuje člen Antify podporující klub Metro. Zmiňovaná ESU používá fašistickou a rasistickou rétoriku a na svědomí má nedávnou akci, při které její členové polepili ulice Brooklynu nálepkami s nápisem „bílá síla“. V roce 2015 se jim podařilo infiltrovat newyorské ultras a napadli několik domácích příznivců.

Levicoví fotbaloví chuligáni

New York přitom v minulosti platil za místo, kam radikální pravicové skupiny nepatří. Postarali se o to především legendární levicoví ultras Empire Supporters Club (ESC), kteří sdružovali anarchistické a socialistické aktivisty. Cílem skupiny založené v roce 1995 bylo narušit snahu radikální pravice využít fotbal jako svoje zázemí. ESC proti neonacistům neváhali použít násilí. Nejčastěji řešili ojedinělé incidenty, například hajlující a rasisticky skandující fanoušky. Většinou se jednalo o ruské a polské migranty. „Přišli na zápas a nechápali, proč nemůžou ukazovat hákové kříže nebo zpívat oslavné chorály o bílé síle. Museli jsme s nimi o tom prohodit pár slov,“ vzpomíná na konflikty v hledišti člen ESC Greg Pason, který později několikrát neúspěšně kandidoval do senátu za americkou Socialistickou stranu.

Chuligánství v hledištích amerických fotbalových stadionů je paradoxní důsledek importu typicky evropské soutěže. Neznamená to, že s fotbalovými hvězdami jako Thierry Henry, nebo David Beckham přišli za oceán i evropští ultras. Spíše fotbal funguje jako hybridní fanouškovské pole, které přitahuje na rozdíl od tradičnějších amerických sportů lidi všech národností. To znamená i migranty z celého světa. Na americké půdě tak představuje fotbal zvláštní symbiózu evropské a hispánské fotbalové kultury, přičemž v Evropě i Latinské Americe se k fotbalu často vážou i sympatie k rasismu a fašismu.

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále