Manchester skutečně United

Kvůli pondělní tragédii šla stranou i odvěká fotbalová rivalita mezi kluby z Manchesteru, doprovázená nenávistí a násilím.

Fotbalové kluby z Manchesteru vždy spojovalo jediné – vzájemná nenávist. Když loni v září zvítězil tým City na stadionu United, v ulicích Manchesteru se střetli fanoušci obou táborů. Vedle obligátního házení pivních lahví došlo i na napadení jednoho muže dopravní značkou.

Po pondělním atentátu, při němž sebevražedný útočník zabil v Manchesterské aréně dvaadvacet lidí a téměř šedesát jich zranil, jde rivalita stranou. Týmy City a United vyjadřují úctu obětem i sobě navzájem vtipným spojením svých názvů v Manchester – A City United. Odkaz na „spojené město“ se stal symbolem solidarity. Fanoušci City předvedli ve fotbale nevídanou věc. Během středečního finále Evropské ligy fandili společně se svými rivaly z United.

Klub City dokonce po výhře United nad Ajaxem Amsterdam oficiálně gratuloval vítězi na Twitteru. Španělský trenér City Pep Guardiola už předtím vyjádřil svůj šok z atentátu na koncertě, na kterém byla i jeho žena s dcerami. Vyvázly bez zranění stejně jako údajně i někteří hráči, kteří se na místě nacházeli také.

Utkání se celé neslo v duchu vyznání úcty obětem útoku. Kromě minuty ticha na začátku zápasu a navlečených černých pásek na rukávech symbolicky vzdal mrtvým hold i Paul Pogba, když svůj gól věnoval gestikulací směrem k nebi. Slavící hráči se po utkání vyfotili v šatně s transparentem Manchester – A City United a hashtagem #prayformanchester.

Že spojenectví berou vážně víc fanoušci než sami fotbalisté, ale prozradilo video, na kterém slavící fotbalisté United zpívají klubový chorál. V něm se objevuje i část dehonestující městského rivala. Jesse Lingard, který video vyvěsil na svém Instagramu, ho stáhnul po negativních reakcích vlastních fanoušků. Město, které nikdo nerozdělí, se stalo heslem všeobecné solidarity v Manchesteru i mimo něj.

 

Čtěte dále