Rok vězení za smích

Aktivistce Desiree Fairoozové a jejím dvěma přátelům hrozí pokuta a až rok vězení za to, že se vysmála americkému ministrovi.

Americkým prezidentem nominovaní uchazeči o ministerský post musí podstoupit senátní slyšení v Kongresu. Jako první absolvoval tuto proceduru letos v lednu tehdejší senátor za Alabamu Jeff Sessions. Když během slyšení republikánský senátor Richard Shelby prohlásil, že není pochyb o tom, že Sessions v minulosti zacházel se všemi Američany rovnocenně, Desiree Fairoozová, aktivistka z iniciativy Code Pink, se nahlas zasmála, načež ji policisté vyvedli z místnosti. Následně byla obviněna z rušení pořádku. Spolu s ní byli obviněni i její kolegové Tigh Barry a Lenny Bianchi, kteří sarkasticky vyjadřovali hlasitou podporu Sessionsovi v hábitech Ku-klux-klanu. Soud ve středu shledal všechny tři vinnými. Každému hrozí pokuta dva tisíce dolarů a až rok vězení. O konkrétní formě trestu se rozhodne 21. června.

Desiree prostě spontánně zareagovala na obrovskou lež.

Přestože ony dvě vteřiny smíchu Shelbyho řeč nijak nenarušily a podle Fairoozové šlo o spontánní reakci, Ryan J. Reilly z Huffington Post cituje vyjádření vládního žalobce, že smích měl záměrně „zabránit, narušit a překazit řádný průběh jednání“. Když se žalobce Jason Covert zeptal u soudu policistky Katherine Coronado, která byla účastna zatčení aktivistky, zda smích jednání opravdu narušil, odpověděla, že se smála „velice hlasitě“ a lidé se začali otáčet. Samuel Bogash, právní zástupce Fairoozové, kontroval videozáznamem smějícího se publika, když Sessions vtipkoval o neshodách se svou manželkou. To bylo podle Coverta v pořádku, ale smích na Sessionsovu adresu nikoli, protože nešlo o vtip. Předseda poroty během verdiktu na adresu Fairoozové nakonec prohlásil, že „nebyla odsouzena za smích, ale za svou reakci, když byla požádána, aby odešla“. Fairoozová na záznamu říká: „Chtěla jsem být potichu, a vy mě teď chcete zavřít? Za co?“ Sessionse rovněž nazve „zlem“. Celé to trvá půl minuty.

Komička Elizabeth Croydonová podpořila Fairoozovou tweetem, podle něhož se Shelbyho výroku o Sessionsovi také směje, a navíc řekla, že věří jejímu tvrzení, že šlo o reflex. Fairoozová má dlouhodobou aktivistickou minulost, takže „kdyby chtěla udělat scénu, udělala by ji. Desiree prostě spontánně zareagovala na obrovskou lež.“

Sessionsovy činy v minulosti skutečně nesvědčí o rovnocenném přístupu k lidem. Kontroverze spojené s jeho postoji k Afroameričanům ho provázejí celou kariéru. Kritizoval například zákon o volebním právu z roku 1965. Když v roce 1986 usiloval o pozici federálního soudce, byl odmítnut kvůli obviněním z rasismu. Jeden z jeho kolegů svědčil, že Sessions prý vtipkoval, že s Ku-klux-klanem neměl žádný problém, dokud nezjistil, že jeho členové kouří trávu. Ironií je, že právě Shelby vedl v tomtéž roce ještě coby demokrat kampaň, v níž tvrdil, že Sessions hovořil o Ku-klux-klanu jako o „starých dobrých hoších“. Taktéž Coretta Scott Kingová, vdova po Martinu Lutheru Kingovi, adresovala Senátu v roce 1986 dopis, v němž píše, že Sessions „využívá obrovské moci svého úřadu k zastrašování starších černých voličů“. Dopis chtěla v únoru přečíst  Senátu senátorka Elizabet Warrenová, ale byla umlčena. Sessions také (stejně jako Mike Pence) oponoval v roce 2009 návrhu zákona o prevenci zločinů z nenávisti. Tehdy řekl: „Nemyslím si, že dnes ženy nebo lidé s jinou sexuální orientací čelí takové diskriminaci. Prostě to nevidím.“

 

Čtěte dále