Macronovo hnutí získává absolutní většinu

Jasným vítězem druhého kola francouzských parlamentních voleb je prezident Emmanuel Macron, volby ovšem provázela rekordní neúčast.

Včera večer se definitivně uzavřel francouzský volební maraton, a známe tak složení Národního shromáždění na následujících pět let. Bourbonský palác na břehu Seiny přivítá více než sedmdesát procent nováčků, historicky nejvíce žen, korsické separatisty a známé tváře radikální levicové scény.

Podle očekávání se vítězem druhého kola sněmovních voleb stalo hnutí Republika v pohybu (République en marche) úřadujícího prezidenta Emmanuela Macrona. Společně s centristickou stranou MoDem získali 352 křesel, přičemž pro zisk absolutní většiny je potřeba 289 poslanců a poslankyň. Pravicoví republikáni zůstávají na 120 křeslech a barvy socialistů bude hájit necelých třicet zvolených, kteří budou zřejmě spolupracovat s dvanácti zástupci různých levicových skupin. Po vzoru Británie získali francouzští zelení jednoho zástupce.

Ačkoliv je výsledkem voleb Macronovo dosavadní směřování potvrzeno, nejenom francouzskou veřejnost děsí rekordní neúčast, která se vyšplhala na padesát sedm procent.

Již poněkolikáté se ukazuje, že konají-li se sněmovní volby takto brzy (jeden měsíc) po prezidentských, vůle voličstva je jasná. Dává prezidentovi šanci, aby vládl. Ačkoliv je však výsledkem voleb Macronovo dosavadní směřování potvrzeno, nejenom francouzskou veřejnost děsí rekordní neúčast, která se vyšplhala na padesát sedm procent. Zdá se, že pouze čtyři Francouzi z deseti se rozhodli jít ve svém okrsku k volbám, což je v dějinách Páté republiky bezprecedentní. Komentátoři to přisuzují celé řadě faktorů, jako je únava ze supervolebního roku, celkem jasný a demotivující výsledek prvního kola, ale také například hezké počasí nebo celkové znechucení. Při hlubších analýzách výsledků budou jistě také kladeny otázky po dostatečné legitimitě voleb. Předseda vlády Édouard Philippe však neúčast příliš nekomentoval a pouze konstatoval, že „Francouzi a Francouzky z velké části upřednostnili naději před hněvem a optimismus před pesimismem“.

Překvapením je úspěch Nepoddajné Francie, která získala společně s francouzskou komunistickou stranou dvacet sedm zvolených zástupců. Nově se poslancem za čtvrtý okrsek jihofrancouzské Marseille stal Jean-Luc Mélenchon, který varoval tzv. macronisty, že „ani kousíček z pole sociálních práv nedostanou bez boje. Lid Francie rozhodl, že chce změnu, již naše hnutí, které se skládá z půl milionu aktivních lidí, nabízí.“ Pozitivní je, že Nepoddajní mohou založit vlastní poslanecký klub, k čemuž je nutné patnáct členů. Nováčkem v jejich řadách bude také filmový režisér a autor legendárního antikapitalistického filmu Merci, patron! (Díky, šéfe) François Ruffin. Týdeník Politis.fr trefně podotýká, že levice sice nebude v Národním shromáždění zastoupena masivně, zato do jejích řad zasednou silné a hlasité osobnosti.

Svoji pozici obhájila také Marine Le Penová, jejíž Národní fronta ovšem poslanecký klub nezaloží, protože ji bude v Národním shromáždění zastupovat pouze osm poslanců. Vzhledem k tomu, že byl poražen místopředseda strany a hlavní kritik Le Penové Florian Philippot, který zároveň představuje konzervativní křídlo Národní fronty, pozice Le Penové se zdá být obhájená.

 

Čtěte dále